Scharnier repareren of vervangen?

Frettie

  • #1
Dag,

Deze scharnieren zitten op de achterdeur (4 scharnieren in totaal). Het slot gaat niet goed dicht in het voorjaar en zomer omdat de deur verzakt is. In de herfst en winter gaat het wel goed. De scharnieren zitten er kennelijk al jaren, van lang voor ik het huis gekocht had 🤔

Waarom zit er zoveel ruimte in dit scharnier ? Er lijkt een ring te ontbreken over de pen.

Vervangen kan, ware het niet dat de schroeven compleet verroest zijn en niet makkelijk te vervangen.

Wat zou ik het beste kunnen doen ?




 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Vervangen. Deze is compleet versleten.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #3
De complete set van 4 scharnieren vervangen. Als de scharnierpennen aan de buitenkant zitten bij gesloten deur neem dan veiligheidsscharnieren. Deze hebben een ingebouwde dievenklauw. Voor het mooi gelagerde scharnieren nemen, dan draait de deur soepeler. Voorkeur gaat uit naar kunststof lagers en geen metalen kogellagers. Deze gaan na verloop van tijd roesten en dat doet het effect teniet. Neem rechthoekige scharnieren en geen afgeronde en meet de maat even op. Hoogte x breedte (opengeklapt) is 76x76 mm of 89x89 mm.

Voordeel van veiligheidsscharnieren is dat deze standaard 4 schroefgaten hebben. Als de oude schroeven afbreken heb je in ieder geval een ander schroefpatroon en kun je in vers hout nieuwe gaten voorboren.

Voorkeur gaat uit naar het volledig verwijderen van de oude schroeven. Als ze afbreken wordt dit uiteraard echter lastig. Verwijder eerst de verf uit de schroefkop met iets puntigs en duns. Liefst eerst lossen met een schroevendraaier (eventueel de schroeven laten schrikken door er met een hamer en passende schroevendraaier in de kop op te slaan). Een boor slipt gelijk door en dan is het einde zoek doordat de schroefkop is dolgedraaid.

Gebruik een goede kwaliteit (RVS) schroeven met liefst een torx kop voor maximale grip. De maat staat op de verpakking van de scharnieren.

Vergeet niet de oude schroefgaten op te vullen. Dan kan daar geen vocht in achter blijven.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu