Scharnier met metalen bevestiging in houten deur

Rene Paul

  • #1
Hallo, wie kan mij helpen met info over een scharnier / scharnierbevestiging van mijn garagedeur?
Een van mijn scharnierenbevestigingen is afgebroken (deur klapte open door harde wind). Ik kan echter nergens vinden welk merk de scharnierbevestiging is. Ook kan ik niets vinden dat er op lijkt als ik zoek online.

Korte toelichting: de scharnier zelf is eigenlijk niet het probleem, het gaat om het stuk metaal dat 'in' de houten deur zit. In de houten deur zit een stuk metaal dat er precies op is gemaakt dat daar de scharnier aan vastgemaakt kan worden. Dat deel is kapot en moet vervangen worden. Iemand enig idee hoe zo'n metalen deel heet of van welk merk dit eventueel zou kunnen zijn?

Plaatjes: foto 1 overzicht en uitleg. Foto 2: scharnier/scharnierbevestiging zoals het hoort (een van de 2 goede). Foto 3: scharnier/scharnierbevestiging waarbij dus een stuk metaal van de scharnierbevestiging is afgebroken.

PS: ik heb al pogingen gedaan om te achterhalen wie de deur uberhaupt heeft geplaatst, maar die zoektocht is helaas op niets uitgelopen.

Garagedeur.jpg Closeup goede schanier.JPG Closeup kapotte schanier.jpg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Dat is een soort bochtpaumelle.
 

Rene Paul

  • #3
Dank voor de suggestie. Helaas levert een zoektocht online op bochtpaumelle niet iets soortgelijks op. Iemand nog andere suggesties?
 

Crxzeeland

  • #4
Wat een scharnier joh, na 38 paginas doorscrollen met alle mogelijke soorten scharnieren lijkt een combinatie van bommer schanier en een inbouwpaumelle er nog het meeste op. Maar hoekijzer is nergens terug te vinden. Hoort het wel officieel bij het scharnier of kan het ook zelf gemaakt zijn?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Dat is wel een heel specifiek scharnier. Grote kans dat dit ooit maatwerk is geweest.

Ik kwam in zoekresultaten een bedrijf tegen die maatwerk scharnieren levert. Je kan ook bij een groothandel informeren.
 

Rene Paul

  • #6
Dank voor de reacties. Het is inderdaad een behoorlijk specifiek scharnier. Helaas geen idee welk bedrijf ooit de garagedeur heeft geleverd. Het 'hoekijzer' lijkt wel echt bij het scharnier te horen (past perfect). Maar kan inderdaad zeker iets van maatwerk geweest zijn.
Informeren bij een 3-tal webshops die diverse scharnieren hebben heeft helaas niets opgeleverd.
Misschien moet ik eens proberen de scharnier helemaal los te halen en dan op de foto te zetten... maar ja, dat betekent de hele deur eruit dus geen klusje voor tussendoor :-)
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
Het is een zgn. verdekt liggend scharnier.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Webshops zijn niet (per definitie) de groothandel waar ik op doel. Een groothandel voor de bouw (beter: specifiek hang- en sluitwerk) bevat vaak een grote kennis en bedrijvenkring om je verder op weg te helpen. De bouw zit vaak met een bepaald probleem, en dat soort bedrijven gaan dan op zoek naar een oplossing.

Maar zoals gezegd zou het me niet verbazen als je toch uitkomt in maatwerk. Wellicht kan je als alternatief alle scharnieren vervangen voor iets wat gewoon te koop is.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #9
Waarschijnlijk kom je wel een merk tegen als je een compleet scharnier demonteert. Ook met zoektermen in het Duits kom ik geen afbeelding tegen die erop lijkt: VL Band holztür
 

Rene Paul

  • #10
Even een update, want ik ben denk ik iets dichter bij een oplossing. Heb contact opgenomen met een aannemersbedrijf die veel met kozijnen/deuren doen. Zij wisten te melden dat het hoogstwaarschijnlijk een deur is van HEBO Kozijnen. Op de site van HEBO zag ik al ergens een scharnier/scharnierophanging die sterk op de mijne lijkt. Dus daar een verzoek gedaan voor vervangend onderdeel of reparatie.

Dank voor het meedenken en alle reacties!
 

Rene Paul

  • #11
En voor wie het wil weten: het zijn 'BAKA scharnieren'.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #12
Dank voor de terugmelding. Heb je het onderdeel kunnen bestellen?
 

Rene Paul

  • #13
Heb nieuwe kunnen bestellen, zie foto's voor hoe het vervangende onderdeel er uit ziet. Krijg echter de oude scharnieren niet los... denk dat ik toch maar een bedrijf ga inschakelen om het te repareren. Zal met het juiste vervangende onderdeel vast makkelijker zijn een bedrijf te vinden :-)

PS: ze worden blijkbaar 'infreesscharnieren' genoemd.

20210529_163924.jpg 20210530_085304.jpg
 

Sander 1972

  • #14
je zou in de 2 gaten draad kunnen tappen en er een boutje in draaien zodat je kracht kan zetten
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu