Opgaande klep met gasveren of scharnieren?

Barry_k

  • #1
Dag,
Ik heb deze opslagruimte in mijn camperbus. Nou zit er momenteel geen greepje op wat zeer onhandig is met openen, maar ik dacht als ik er toch maar aan de slag ga, kan ik wellicht meteen iets van gasveren monteren zodat de klep open blijft staan en ook niet open gaat tijdens het rijden.

Als ik het goed begrijp, zou ik normaal gasveren kunnen monteren aan de achterkant van de klep en die dan vastmaken aan de zijkant van de binnenzijde van de bergruimte. Probleem is dat die zijkanten zoals waarschijnlijk te zien op de foto ongeveer 7,5 cm meer naar binnen zitten tov de bovenkant van de klep (en 15 cm tov de onderkant). Ik neem tenminste aan dat de gasveren aan de bovenkant van de klep geplaatst zouden moeten worden? Of meer in het midden? Of hangt dat af van de lengte van de veren? Ik kan ze ook niet echt tegen de achterkant van de ruimte monteren omdat die nogal diep is en omdat er dan aan de zijkanten geen spullen meer kunnen staan.

Wat is nou een goede en elegante oplossing hiervoor? Het luik groter maken zodat deze dichter bij de zijkanten komt en ik eenvoudig gasveren kan monteren? Of zijn er bepaalde scharnieren die hetzelfde effect hebben? Of een blokje hout vastmaken in de linkerbovenhoek en rechterbovenhoek van de bergruimte aan de voorkant zodat ik daar de gasveren op kan monteren?

photo_2024-01-23_13-33-10.jpg
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Ik heb laatst dit scharnier losgehaald uit een keuken die gesloopt ging worden. Dit scharnier gaat soepel de ene kant op (klep omhoog), en (instelbaar) zwaar de andere kant (klep naar beneden). Edit: op google makkelijk te vinden onder klepschaar.

Je houdt er trouwens niet de klep mee dicht, maar het is de vraag of dat met een gasveer wel is.
IMG_20240221_091000k.jpg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu