Schakelen tussen 2 circuits

Arnold

 • #1
Hallo,

Ik heb een waterpomp met een drukvat. Hierop zit een drukmeter die aanstuurt of de pomp water moet halen en vanzelf weer stopt. Dit werkt goed bij het gebruiken van kleine apparaten (WC ed), maar bij het gebruik van grotere hoeveelheden (een uur de tuin sproeien bv) slaat de hele tijd de pomp aan en uit. Ik wil nu graag een keuze tussen gebruik van de drukmeter of pompen zonder drukmeter.
Nou dacht ik dat te doen door een schakelaar te monteren die of het ene circuit (met drukmeter) of het andere (zonder drukmeter) aanzet. Een switch dus eigenlijk. Welke schakelaar zou ik daarvoor kunnen gebruiken?

Alvast bedankt!

Arnold
 

Frank

Vaste beantwoorder
 • #2
Ik zou denken aan een dubbelpolige opbouw wasmachine/droger schakelaar.

Zoiets:
 

Robertoep

 • #3
Een enkelpolige wisselschakelaar ka natuurlijk ook.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #4
Wat gebeurt er als de schakelaar verkeerd staat, pomp loopt en er wordt geen water gebruikt. Zit er dan nog een beveiliging op?
 

Arnold

 • #5
Ah bedankt!


@Robertoep: Als dat ook kan.... Zou je misschien willen aangeven hoe je de circuits daar op aan sluit?

@Rola: Ik vrees van niet... Maar ik gebruik die mogelijkheid incidenteel. Dus bij het sproeien van de tuin eerst de kraan open zetten en dan de pomp aan; en andersom eerst de pomp uit en dan de kraan dicht...
 

Frank

Vaste beantwoorder
 • #6
Ik zou enkelpolig niet doen.
Tenzij het een vaste aansluiting betreft en je niet per ongeluk de nul gaat schakelen doordat je een stekker andersom in stopcontact steekt.

Wat is het vermogen van de pomp?
 

Tom345

Specialist Elektra
 • #7
Als de pomp afslaat terwijl je de tuin aan het sproeien bent, dan is dat omdat de pomp meer water levert dan je verbruikt en de druk dus stijgt.

Als je de drukschakelaar overbrugt, dan zal op een gegeven moment of het overdrukventiel open gaan (indien aanwezig) of je krijgt ergens anders lekkage.
 

Arnold

 • #8
@Frank: Dat is een goeie opmerking; ik kan er wel een vaste aansluiting van maken natuurlijk.
Het vermogen is 1400 Watt.

@Tom345:Aha :denk: , vaak wordt deze pomp gebruikt om de tuin te sproeien (zonder drukmeter en drukvat). De aanzuigleiding is 1", terwijl een tuinslang meestal een stuk minder dik is. Zou dat dus niet gewoon goed gaan? Ik heb een aansluiting met Tyleen-leidingen gemaakt...
Of zou je de pomp kunnen dimmen?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #9
Controleer het drukvat, er moet tussen 1,6 en 1,8 bar druk op het vat staan als de pomp en leidingen drukloos zijn.
Aan de achterkant zit een, meestal zwart, afdekkap, die kunt u naar links los draaien, daaronder zit een ventiel om te meten en het vat weer op druk te brengen.
 

Frank

Vaste beantwoorder
 • #10
Met 1400 watt zou ik er gewoon een deftige schakelaar achter zetten en niet uit goedkoopte een enkelpolige wisselschakelaar achter zetten die bijvoorbeeld bedoeld is om wat lampjes te schakelen.
 

Arnold

 • #11
Ok, duidelijk: bedankt!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu