Schakelaar vervangen voor combi-schakelaar + dubbele WCD Gira

klusstudent25

  • #1
Beste klussers,

Hoewel ik weet dat veel leeftijdsgenoten alles laten uitbesteden en nergens meer verstand van hebben, vind ik de zeeën van tijd die ontstaan met Corona een goed moment om wél te proberen het een en ander zelf te doen. Ik ben sowieso redelijk technisch onderlegd, geduldig en nauwkeurig en heb al meerdere avonden zitten Googlen, Youtube en fora doorgelezen. Maar toch nog enkele vragen cq. bevestiging nodig.



elektra3.jpg
elektra4.jpg


De huidige situatie
In mijn meterkast bevindt zich een Gira opbouw wandschakelaar met daaraan verbonden een lamp. (Op de foto's even verwijderd om de draden bloot te leggen). Deze situatie was er al als zodanig voor aankoop van het huis.

Onderaan het bericht vind je extra foto's ter context: met mijn vinger wijs ik aan dat deze schakelaar + lamp een eigen groep vormen (wanneer ik deze schakelaar naar beneden toe, werkt alleen de schakelaar + lamp niet meer en al het andere in huis wel) en zie je hoe de draden via een buis naar de groepenkast lopen.​

Gewenste situatie
Ik wil graag enkele stopcontacten creëerden in de meterkast. Hiervoor zou ik graag een Gira opbouw combinatie schakelaar/wandcontactdoos met randaarde en een Gira opbouw dubbel stopcontact met randaarde willen aanschaffen om in de toekomst één lamp te kunnen bedienen en over 3 stopcontacten te beschikken. De combi-schakelaar en dubbele WCD komen in een rechte kolom (vrijwel) onder elkaar te hangen.



Methode
Ik concludeer dat met een bruine, blauwe en geel-groene draad de juiste infrastructuur aanwezig is. De draden hebben een massieve kern.
Vanaf de rechteringang van de lasdoos gezien is het plan:

  • de blauwe draad met een 3-voudige Wago 221-413 lasklem aftakken met één blauwe draad naar de lamp, één blauwe draad naar de combi-schakelaar en vanuit de combi-schakelaar een volgende blauwe draad doorlussen naar het dubbele stopcontact.
  • de geel-groene draad item dito als hierboven beschreven.
  • de bruine draad rechtstreeks aansluiten op de combi-schakelaar en doorlussen naar de dubbele WCD.
  • de zwarte draad aansluiten op de combi-schakelaar en verbinden aan de lamp.
Ik gebruik overal een ABB lasdoos, ook onder de lamp. Deze is nu rechtstreeks op de houten plaat geschroefd met de draden erachterlangs "gefrot". Ik zorg voor een nieuwe lamp waarop de geel-groene lamp wél kan worden aangesloten.
Tussen de lasdoos van de combi-schakelaar en de lasdoos van de dubbele WCD gebruik ik zo'n zelfde flexibele lichtgele buis

Is dit correct? Of is het verstandiger een 5-voudige lasklem (ik zie dat de Wago 221-413 niet 4-voudig verkrijgbaar is (?)) te gebruiken en hieruit een blauwe en geel-groene draad te laten komen die naar lamp+combi-schakelaar+wcd lopen.

Gebruik lasdozen
Ik heb hier veel naar gegoogled, maar het is weliswaar zo algemeen bekend dat ik het antwoord erop niet kan vinden: als ik bijv. drie bruine draden op een lasdoos klem (en dus een aftakking maak) is de plaats waar ik elke bruine draad dan plaats willekeurig? Het voelt onnatuurlijk, want bij een aftakking zou je denken: één draad aan de ene kant en twee draden aan de andere kant van een dergelijke tool.

Ik weet dat je een lasklem altijd gebruikt voor één kleur draad (zwart en bruin uitgezonderd dan).

Grootte lasdozen
Met een Gira opbouw combinatie schakelaar met dubbel stopcontact zou ik ook tevreden zijn. Eén stopcontact vind ik dan weer net te weinig (altijd vooruit denken). Een combi met 2-voudige WCD zal groter zijn dan een lasdoos. Is daar een oplossing voor?

Alvast bedankt voor alle reacties. Ik ga er ongetwijfeld heel veel aan hebben. Wanneer je vragen hebt of verduidelijking wilt, sta ik paraat om extra uitleg te geven.

(EXTRA FOTO'S TER CONTEXT):
elektra1.jpg
elektra2.jpg


elektra4.jpg elektra3.jpg elektra1.jpg
 
Laatst bewerkt:

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Het is een heel verhaal wat je getypt hebt maar volgens mij is alles correct als ik het allemaal goed begrijp.

De posities in een lasklem zijn inderdaad willekeurig. Het zijn niets meer dan een aantal contactpunten die met elkaar zijn verbonden. De volgorde van insteken van draden maakt niets uit.

Waar zat eerst de schakelaar voor de lamp? Op de deksel van de lasdoos? Staat niet op foto namelijk.

Is het niet veel eenvoudiger om een dubbele of drie dubbele opbouw wcd net onder de lasdoos te monteren en de stroom uit de lasdoos af te takken? Dan kunnen de huidige lasdoos, lamp en schakelaar gewoon blijven zitten. Lijkt mij een stuk gemakkelijker.

Overigens is het niet nodig om de lamp te vervangen door eentje die een aarde aansluiting heeft. De huidige lamp voldoet prima. En als een lamp geen aarde aansluiting heeft dan is dit ook niet nodig omdat er geen geleidende delen aanraakbaar zijn.
 

klusstudent25

  • #3
Vonken_trekker schreef:
[...]

Waar zat eerst de schakelaar voor de lamp? Op de deksel van de lasdoos? Staat niet op foto namelijk.

Is het niet veel eenvoudiger om een dubbele of drie dubbele opbouw wcd net onder de lasdoos te monteren en de stroom uit de lasdoos af te takken? Dan kunnen de huidige lasdoos, lamp en schakelaar gewoon blijven zitten. Lijkt mij een stuk gemakkelijker.

[...]
Dank voor je reactie, @Vonken_trekker.
De schakelaar zit inderdaad op de lasdoos.
35a6dc64-182e-4031-ad21-876c499dfabb.JPG

Wat je tweede opmerking betreft: dat lijkt mij inderdaad ook een goede oplossing. Ik vraag me alleen het volgende af:

Als ik de opbouw wcd strak tegen de houten plaat schroef, hoe krijg ik dan de draden toch netjes erachter? Wat dat betreft leek op de lasdoos bouwen me handiger.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Je schroeft een opbouw wcd met een montage plaat op de houten wand. In de afdekplaat/raam zit een uitbreek poortje welke je open breekt. Hier voer je de buis met bedrading dan in.

Zoiets dus maar dan met een wcd:
20210214_144202.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
De enige wens is dus eigenlijk om een WCD toe te voegen?

Ik zou er zo'n zelfde lasdoos onder monteren met dit deksel erop:
abb-haf-hafobox-3611-deksel-met-stopcontact-4135666 (1).jpg


Klein stukje buis (5cm is al genoeg), 3 stukjes installatiedraad, 3 lasklemmen, 2 schroeven en 5 minuten werk.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #6
Inderdaad XanderH, dat leid ik er ook uit af. Kan met of zonder lasdoos dan. Ik dacht aan zoiets, zelfde aanpak maar zonder de lasdoos:

gira-wandcontactdoos-randaarde-3-voudig-opbouw-wit.jpg
 
  • Like
Waarderingen: XanderH

ABCDE

  • #7
^Die zijn dan weer niet zo handig met haakse stekkers.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #8
Je hebt ze ook gewoon in horizontale versie, afbeelding slechts ter voorbeeld.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu