Schakelaar uitbreiden met stopcontact - kan dit werken?

Hedera

  • #1
Hoi, ik heb ooit een gipsenwandje gemaakt met 1 pot erin (schakelaar). Ik zou er nu graag een stopcontact naast willen (ja ik weet het). Kan ik het schakeltechnisch als volgt doen?

De situatie nu, vanaf de lasdoos komen bruin en zwart naar buiten voor de schakelaar van de lamp. De lasdoos zit hoger in de muur waar ik niet zonder breken bij kan (ja ik weet het).
1665234335285.png

Het idee nu: ik zet er een inbouwdoos naast en met lasdoppen zet ik die 2 draden door naar het stopcontact. Wellicht de laatste blauw maken?

1665234165105.png


Ik hoor graag of dit zo mogelijk is, anders moet ik op zoek naar de originele lasdoos en doortrekken. Groet Maarten
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Dit gaat niet werken. Voor een stopcontact heb je bruin, blauw én aarde (geel/groen) nodig. Blauw en geel/groen zul je dus inderdaad vanaf de centraaldoos naar het stopcontact moeten trekken. De "tussendoos" welke weggewerkt zit moet open, en hier moet een afdekkap op zodat deze bereikbaar is.
 
  • Like
Waarderingen: Pieter D

Pieter D

  • #3
Nee zou ik niet doen
Je moet de schakel draad niet gaan gebruiken als min
Gewoon de lasdoos opzoeken en blauwe en eventueel een aarde door trekken naar je schakel doosje, en dan verder bouwen. ( precies wat Walker zegt)
 

Hedera

  • #4
Thanks, ik ben op zoek gegaan naar de oorspronkelijke lasdoos, prima gevonden met blauw bruin en aarde! Ik trek hem nu gewoon binnen voort. Dank,

20221008_190554.jpg
 
  • Like
Waarderingen: Pieter D

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu