Ruimte tussen metselwerk en plafond

yvettealyssa

  • #1
Wij zijn een bovenwoning uit 1900 aan het opknappen. Op de 3e en tevens bovenste verdieping hebben we het riet op stuc plafond verwijderd om zo'n 25cm hoogte te winnen. Het balkenplafond gaan we schuren, behandelen en lakken. Het dak wordt aangepakt en goed geïsoleerd.

We zitten alleen nog met de ruimte tussen een niet-dragende muur en het balkenplafond. De balken 'rusten' op het metselwerk en tussen de balken is niet (consistent) gemetseld en is er een open ruimte van ongeveer 5 tot 15 centimer (op sommige stukken is er wel metselwerk). Omdat we het plafond niet gaan verlagen willen we deze ruimte dus zo dichten dat eroverheen gestuct kan worden. Bij gebrek aan goede foto's een schets gemaakt in paint ;)

Heeft iemand enig idee waar we deze ruimte het best mee kunnen dichten? We denken zelf aan goede bakstenen uit een gesloopte muur gebruiken met cementmortel, of cellenbeton op maat zagen en waar nodig opvullen met mortel en de overgebleven kieren dichten met pur of kit.

Schets.png
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Het degelijkste is om het dicht te metselen. Maar 10 cm kun je ook prima purren. Pak wel een flexibele pur hiervoor. Daar kan gewoon overheen worden gestuct.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #3
Dat zou ik niet doen.
Pur blijft zacht en druk je zo in, en dan valt het stukwerk er vanaf.
Dat is het slechtste wat je kunt doen, over pur gaan stuken.
Als je nog oude stenen hebt liggen, dan daarmee dicht metselen.
Dat hoeft niet zo netjes, want het wordt toch weg gestukt.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #4
Als je het later gaat stuken kun je het het beste met hetzelfde materiaal als de rest van de muur (steen, voegsel) dichtmaken, dan voorkom je scheuren in het stucwerk. En de randjes tegen het hout inderdaad kitten zodat het hout iets kan werken, die planken zullen iets gaan bewegen.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
Metselen is sowieso beter ja. Zeker als het om 15+ cm gaat. Maar op kleine en moeilijk bereikbare hoekjes kun je prima wat pur toepassen is mijn ervaring.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #6
Ach als het gat niet groter is al 1 tot 3 cm is het geen probleem als er een laag stukwerk over gaat in een hoekje of zo.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu