Oude schoorsteen als ventilatie

merijnpeters

  • #1
Beste forumleden,

Tijdens de verbouwing van onze woning hebben we besloten de oude houtkachel in de woonkamer te verwijderen en hebben we dus de schouw tot aan het plafond verwijderd.
Gezien er op de gehele beneden verdieping weinig mogelijkheden zijn om te ventileren (1 draaikiep raam en een schuifpui dat open kan) zitten we er aan te denken om de oude schoorsteen te gebruiken als ventilatiekanaal. We dachten dus aan het plaatsen van een ventilatierooster in het plafond die aangesloten zit op de schoorsteen welke ook afgesloten kan worden zodat er geen warmte verloren kan gaan wanneer ik dit niet wil. Ook willen we in de toekomst een keer de spouwmuren laten isoleren, vandaar dat een beetje extra ventilatie ons een goed idee leek.

Mijn vraag is, wordt dit vaker gedaan? En is dit verstandig of kan ik dit beter niet doen?
En zou ik dan de ventilatierooster rechtstreeks aansluiten op de schoorsteen of het juist open laten zodat de ruimte tussen het gipsplafond en de verdiepingsvloer (met steenwol ertussen) ook geventileerd wordt?

Ik ben benieuwd wat jullie mening is over dit onderwerp!

Merijn
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Als je roetlucht in de woonkamer wilt ruiken, is dit een goed idee, anders niet.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
merijnpeters schreef:
Ik ben benieuwd wat jullie mening is over dit onderwerp!
Niet verstandig, niet doen.

Als je glas aan vervanging / een upgrade toe is: Plaats roosters op het glas en zorg voor een MV box welke de vuile & vochtige lucht wegzuigt uit keuken, toilet en badkamer.

Of doe het helemaal goed en plaats een WTW met aan- en afvoerleidingen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Ik loop ook al enkele jaren met jouw idee rond.
Ik zie als belangrijk voordeel dat de lucht vanaf het dak tot aan de uitgang bij de woonkamer door het kanaal van de schoorsteen cq de woning iets in temperatuur kan worden verhoogd.
Zit met de vraag hoeveel vermogen zou de ventilator moeten hebben om de lucht van beneden naar boven te blazen en hoeveel herrie zou dit maken.
Een axiale ventilator zou het eenvoudigst zijn maar deze maken meestal een pokke herrie.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu