Afmetingen horizontaal plafond t.b.v. rookmelder

System7

  • #1
Ik ben bezig met de isolatie en aftimmering van de voorzolder. Omdat ik de isolatie en aftimmering helemaal tot bovenin bij de nok laat lopen mag ik daar volgens NEN2555 de rookmelder niet plaatsen. Deze zou op min. 50 cm van de muren en min. 90 cm van de nok op één van de dakvlakken moeten worden gemaakt, of als dat echt niet kan zelfs verticaal op een muur.

Mijn vraag: hoe groot moet een horizontaal plafond zijn om als 'normaal' plafond te kunnen dienen waarop een rookmelder kan worden geplaatst? Dan kan ik misschien toch een klein plafond maken.
 

Pepjo

  • #2
Dit lijkt me een typisch geval van doordravende regelgeving.
Het belangrijkste is uit te vinden hoe een rookmelder optimaal werkt, en daar een gunstige situatie voor te bedenken.

Dan kom je misschien tot een heel andere oplossing dan een Nennorm voor plafonds.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
En hou ook rekening met het eventueel verwisselen van een batterij of het kunnen indrukken van de testknop. Helemaal in de nok is vaak lastig bereikbaar.

Liever een rookmelder op een iets minder efficiënte plaats die het doet dan één volgens de regels opgehangen die het niet doet :wink:
 

System7

  • #4
Nou, die goede werking is ook precies het punt. Ik begrijp dat een rookmelder minder goed c.q. niet functioneert als je 'm in de nok van een dak of te dicht bij een muur monteert omdat de rook daar minder snel komt.

Dus was mijn oplossing om toch een klein plafond te maken boven in de nok van het dak, waarop ik dan die rookmelder kan plaatsen en dus vroeg ik me af hoe groot zo'n plafond minimaal moet zijn om 'm goed te laten werken. Ik gok dat een plafond van bijvoorbeeld 20 cm breed niet genoeg is om het eerder beschreven effect teniet te doen.

Maar ik zal ook weer eens kijken of ik niet toch een plekje kan vinden op de aftimmering van het dakbeschot. Lastig, omdat dit de voorzolder betreft en je al snel binnen 50 cm van de muren en/of 90 cm van de nok zit. Of je zit net op de plek waar een gordingbalk zit, of net eronder en daar zit een raam, of naast dat raam maar dan zit je weer te dicht bij de muur, etc.
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #5
Ik heb in mijn pand 2 plaatsen waar hij in de nok hangt.
Ik heb daar het plafond 60 cm breed dus aan beide zijden 30 cm.
en 1 meter van de staande wand.
Dit is volgens de gene die het hebben aangelegd OK.VOLGENS DE NEN 2555
En de brandweer heeft het ook goed gekeurd.
 

System7

  • #6
Dank René. Ik zal eens kijken of ik iets van zulke afmetingen in de nok van mijn dak kan krijgen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu