Rookkanaal door verlaagd plafond

Spastblast

  • #1We hebben onlangs een huis gekocht uit de jaren 30. Daarin zat een gashaard met een flexibele pijp die door de bestaande gemetselde schoorsteen loopt. De gemetselde schoorsteen loopt tot net onder de vloer van de eerste verdieping.

De gashaard hebben we verwijderd en deze willen we vervangen door een houtkachel. Het idee is om de flexibele buis te (laten) vervangen door een grotere met een diameter van 150mm en deze dus wederom in de bestaande schoorsteen te plaatsen. Ook willen we een nieuw plafond aanbrengen van stucplaten tegen de houten balken vd eerste verdieping.

De vraag die ik heb is de volgende:
Wanneer ik een nieuw plafond maak tegen de balken, dan moet ik een doorvoer maken voor het rookkanaal. De schoorsteen loopt echter niet helemaal tot aan het nieuwe plafond. Er zit ongeveer 6 centimeter tussen de onderkant van de schoorsteen en het toekomstig plafond. Ik wil graag weten hoe ik deze afstand kan overbruggen op een manier die het liefst simpel, fraai om te zien, maar bovenal veilig is.

Wat zijn mijn opties voor:
- de te gebruiken plafondplaat
- het te gebruiken rookkanaal
- evt omkleding van het rookkanaal

Tot nu toe heb ik zelf gevonden:
A) Stucplaat met daar doorheen een dubbelwandige buis die tot 20cm onder het plafond loopt (lelijk)
B) Promatect H ipv stucplaat, met daar doorheen een enkelwandig rookkanaal dat tot in de gemetselde schoorsteen omkleed is met brandwerend spul (steenwol?)

Wat zou de beste optie zijn? En zijn er nog andere opties?
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #2
Alles wat je weg bouwt moet in principe dubbelwandig.alleen als het gaat om 6 centimeter?
Wat misschien ook zou kunnen als er geen hout in de buurt zit, is bv een verlengde nisbus. met al een roset eraan om gelijk het plafond af te werken dezen zijn er ook in dubbelwandig [plafond aansluitstuk] kies dan wel een merk dw die niet een te grote buitendiameter heeft, want je wil je aansluiting ook zo ver mogelijk van de wand af hebben en je wil een goeie aansluiting hebben op je flexibel.promatect h is prima als plafondplaat en in verschillende diktes te krijgen bv de dikte van de rest van je plafond.als er flex door het stenen rookanaal heen komt hoeft het niet omkleed te worden.zo zou ik het doen.
Hout verwijderen en vervangen door metal stucprofiel.
Flexibel laten zakken om zeker te weten of het past.
flexibel halve meter omhoog met evt dw ew aansluitstuk?

verlengde nisbus samen met plafondplaat plaatsen.
door de nisbus heen om storten met cement evt met een isolerende korrel
Nisbus aan bovenkant schuin omhoog afsmeren.
flexibel weer laten zakken[evt wanneer de cement is uitgehard] denk om doorbuigen van de plaat.
Je kanaal verder afwerken.
.
 

Spastblast

  • #3
Bedankt voor de tips. Mijn reactie liet even op zich wachten ivm vakantie, maar inmiddels ben ik er weer mee bezig.

Zou de volgende oplossing dan kunnen werken? Van boven naar beneden:
- Trekkap gemonteerd op afdekplaat
- Afdekplaat gemonteerd op bovenkant schoorsteen, afgekit
- Flexibele buis met gladde binnenkant 150mm gemonteerd aan de onderkant van de afdekplaat, met een (versterkte) spanbeugel
- Flexibele buis loopt door bestaande schoorsteen en komt uit op een aansluitstuk van flexibel->enkelwandig
- Het aansluitstuk loopt door een plaat Promatect H, zodat er geen brandgevaarlijke plafonddoorvoer is
- Onder het plafond (dat op die plek van Promatect H gemaakt is) gaat het aansluitstuk over op enkelwandige pijp
- De enkelwandige pijp wordt aangesloten op de houtkachel

De enige aanname die ik hierin gedaan heb is dat dat aansluitstuk voldoende hoog is om de 6 cm te overbruggen die ik tussen de stenen schoorsteen en de promatect H plafondplaat te overbruggen. Die 6 cm zou ik dan nog eens kunnen omkleden met vier verticale Promatect plaatjes die samen met de schenen schoorsteen en de Promatect plafondplaat een complete omkisting vormen van het 6 cm deel waarin het aansluitstuk zit.
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #4
Je zou evt ook de afdekplaat kunnen vergeten want als je flexibel te lang is druk ie het aansluitstuk naar beneden, als je het kanaal onder goed afwerkt hoef je boven niet beslist te beugelen. ook zou je nog kunnen overwegen om het flexibel te om storten met isolatie korrels.ook promatext moet voldoende vrij wezen van materiaal zet je promatex h tegen hout en het wordt echt heet dan kan hout erachter door overstraling als nog gaan branden.
 

Spastblast

  • #5
GDelea schreef:
Je zou evt ook de afdekplaat kunnen vergeten want als je flexibel te lang is druk ie het aansluitstuk naar beneden, als je het kanaal onder goed afwerkt hoef je boven niet beslist te beugelen.
Is zo'n flexibele pijp makkelijk in te korten als deze wat te lang blijkt te zijn?
ook zou je nog kunnen overwegen om het flexibel te om storten met isolatie korrels.
Waarom zou ik dat doen? Ik zou denken dat je die warmte liever in je huis hebt dan via het rookkanaal ziet verdwijnen toch?
ook promatext moet voldoende vrij wezen van materiaal zet je promatex h tegen hout en het wordt echt heet dan kan hout erachter door overstraling als nog gaan branden.
Ok, overstraling had ik geen rekening mee gehouden. Dan haal ik het hout gewoon weg en doe ik alles met die metalen profielen.
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #6
Die rvs voering kun je knippen,[soms zelfs met een goeie huishoudschaar ,of evt met een scherp gekarteld mes ,doorprikken en zagen flexen, of zagen met een ijzerzaag met fijne tanden. of je hem isoleert of niet. ga je hem om storten dan blijf je kanaal beter op temperatuur,minder roetaanslag, betere trek, en geen condensatie tussen buitenkant buis en schoorsteen bij het afkoelen en een langere levensduur van je flexibel.
Hoe hoger het rendement van de kachel[lagere afvoergastemperatuur]hoe gevoeliger ook de kachel wordt bij te veel afkoeling van je kanaal.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu