Rookgasafvoer onderburen

Auto-Geen

  • #21
de pijp die hier te zien is is geen spirobuis maar een 80mm flexibele roestvaststalen dubbellaags rookgaskanaal. En als de ketel de lucht toevoer niet vanuit de gevel heeft is het bouwkundige schoorsteen kanaal hoogst waarschijnlijk de lucht toevoer geweest.
 
  • Waarschuwing
    Klusidee
    Waarschuwing
  • Rookgasafvoer...

    • #22
    Ik begrijp alleen niet hoe het de luchttoevoer kan zijn geweest als er geen doorgang is naar de onderburen. Die pijp is ingemetseld, eromheen is geen ruimte naar de buren toe.
     

    Mn22

    Vaste beantwoorder
    • #23
    Is dat geen puin dat er tussenin is gevallen? De flexibele leiding is later door het bestaande kanaal getrokken, dus die kan nooit ingemetseld zijn.

    Je hebt je heel veel ellende op de hals gehaald door de bestaande kanalen te slopen. Houd goed in gedachte dat je aansprakelijk bent voor eventuele schade die daar uit voortvloeit.

    Bij appartementen en bovenwoningen kun je nu eenmaal niet elke wijziging doorvoeren die je graag zou willen. Je hebt anders dan bij een losse woning, enkel een gebruiksrecht van een deel van een gebouw gekocht. Dat wordt nog al eens vergeten.
     
    • Like
    Waarderingen: Auto-Geen

    Auto-Geen

    • #24
    De lucht toevoer is tijdens het slopen met brokken puin en stof dicht gevallen. Zie ook vorig bericht.
     
    • Like
    Waarderingen: Mn22

    Rookgasafvoer...

    • #25
    Nee dat klopt niet, die stenen die daar liggen zijn gemetseld. Het zijn geen brokken die erin zijn gevallen. Het enige wat ik me kan bedenken is dat het vanaf beneden is dichtgemaakt.
     
    Laatst bewerkt:

    Mn22

    Vaste beantwoorder
    • #26
    Wat ga je doen als je benedenburen het andere kanaal dat je gesloopt hebt willen gebruiken voor een kachel? Dan heb je wel een probleem.
     
    • Like
    Waarderingen: Jackd

    Rookgasafvoer...

    • #27
    Ik snap best dat jullie allemaal je (terechte) mening hebben klaarstaan. Het is een onveilige situatie op het moment en die gaat verholpen worden. Wat betreft de rest: er is een vergunning afgegeven voor de sloop van zowel de schoorsteen als de rookkanalen; er is toestemming van de VvE (ondanks dat dat blijkbaar juridisch gezien niet klopt).

    Even wat extra context: het is een grote VvE (blok van +- 50 woningen) waarbij veel mensen dit kunstje (met medeweten en toestemming van VvE) al hebben uitgehaald. De onderburen hebben bij hun renovatie 3 jaar geleden de rookkanalen op de BG al gesloopt. Ze hebben de kanalen gestut en daarna hun CV aangesloten op de buis die je hier op de fotos ziet.

    Juridisch gezien zul je vast gelijk hebben Mn22, maar het is dus niet zo dat ik domweg wat dingen heb laten slopen zonder het door te denken.
     

    Walker

    Specialist Deuren en Kozijnen
    Moderator
    • #28
    Daar zit hem wel de crux: Een VVE kan wel toestemming geven. Echter ook daar heeft men niet de kennis in huis of iets technisch wel of niet mogelijk is.
     

    Mn22

    Vaste beantwoorder
    • #29
    Juridisch is het vaak complex als er een VVE bij betrokken is. Het hebben van een vergunning van de gemeente zegt bijvoorbeeld nog helemaal niets over de vraag of je op grond van de splitsingsakte überhaupt wel het recht hebt om de aanpassingen door te voeren. Dat aspect wordt namelijk niet beoordeeld door de gemeente.

    Verder heb je binnen een VVE in principe te maken met de privéruimtes en de gemeenschappelijke delen. Zodra je wijzigingen aan de gemeenschappelijke delen wil aanbrengen, heb je al snel toestemming van de vergadering nodig. Een en ander moet dan op de vergadering worden besproken en er moet over worden gestemd.

    De schoorstenen zijn vrijwel zeker gemeenschappelijke delen. Je breekt deze af en trekt gemeenschappelijke bouwdelen bij je privéruimte. Deze aanpassing betekent dat ook de splitsingsakte gewijzigd zou moeten worden met alle formaliteiten van dien (Dat vereist unanieme instemming van alle eigenaren en hypotheekhouders en medewerking van een notaris, praktisch onhaalbaar daardoor).

    Stel dat je nieuwe benedenburen krijgt die hun rookgaskanaal terug willen, dan heb je een probleem.
     

    Rookgasafvoer...

    • #30
    Er is inderdaad een vergadering van de VvE geweest waarbij er unaniem ingestemd is met onze plannen. Om het officieel rond te krijgen is zoals je zegt het nodig om de splitsingsakte te wijzigen, daar heb ik inderdaad niet over nagedacht. Ik was in de veronderstelling dat mijn ondernomen stappen voldoende waren, icm het feit dat een 10-tal andere bovenwoningen in de VvE deze aanpassing ook gedaan hebben.

    Als antwoord op je laatste opmerking, in het specifieke geval van mijn onderburen zijn hun rookgaskanalen ook niet meer aanwezig, die hebben ze dus tijdens hun renovatie gesloopt. Er is nu dus over de gehele hoogte van het pand geen kanaal meer aanwezig.
     
    Laatst bewerkt:

    Mn22

    Vaste beantwoorder
    • #31
    Nee, dat begrijp ik. Voor de rechten van eventuele nieuwe onderburen zal de splitsingsakte en de daarbij behorende tekeningen leidend zijn.

    Als de vergadering besluiten neemt in strijd met de splitsingsakte, zijn deze besluiten nietig. Oftewel het besluit wordt geacht nooit te zijn genomen.

    Je loopt dus een risico. Het wijzigen van de splitsingsakte is een onbegaanbare weg.
     

    Auto-Geen

    • #32
    Hoe ziet het rookgas systeem in de flat er dan uit? Is er een CLV systeem aangebracht. Als dat zo is dan is de schoorsteen overbodig.
     

    BigBert

    • #33
    Ik zou het risico op koolmonoxide vergiftiging niet nemen.
     

    Rookgasafvoer...

    • #34
    @Auto-Geen Nee, de onderburen hebben dus ingeplugd op de buis op de foto's. Zij wonen op de begane grond en ik op de eerste en tweede verdieping. Het is dus geen flat.
     

    Ronny

    Specialist Verwarming
    • #35
    Koolmonoxide krijg je alleen als er een slechte verbranding is en in dit geval de afvoer lekt.
    Natuulijk moet je het gevaar in acht nemen maar we moeten ook niet overdrijven.
     

    Auto-Geen

    • #36
    De ketel van de onderburen zal toch ergens zijn lucht vandaan halen, nu is het allemaal gissen van hoe en waar.
     

    Rookgasafvoer...

    • #37
    Bij de onderburen gaan er twee pijpen het plafond in, en bij mij komt alleen deze door de vloer heen. Dan moet er tussen mijn vloer en hun plafond een broekstuk zitten. Dat zou dan ook betekenen dat mijn pijp, 'pijp-in-pijp' is. Anders heb ik geen idee. Als de installateur langs komt ga ik ook met hem naar de onderburen.
     

    IJkenhout

    Vaste beantwoorder
    Moderator
    • #38
    Let op dat de gemetselde schoorsteen ook de brandscheiding is. Ook daarom moet deze teruggemetseld worden.
     

    Rookgasafvoer...

    • #39
    De brandscheiding tussen wat en wat precies?
     

    Kees

    Vaste Beantwoorder
    • #40
    Tussen jouw huis en dat van je onderburen (of van de CV-ketel van je onderburen).
    Je wilt toch niet, dat als er een (schoorsteen-) brand bij je onderburen is, er geen enkele vertraging bestaat tot de rookwolken en/of vlammen bij jou naar binnen slaan?
     

    Login

    Je wachtwoord vergeten?
    Nog niet geregistreerd? Registreer nu