Rookgasafvoer met schroeven - 4 verdiepingen

Rookgasafvoer

  • #1
Beste klussers,

In mijn huisje hebben we de VR ketel vervangen voor de HR ketel. Daardoor moeten we ook de rookgasafvoer vervangen. We wilden een flexpijp in de huidige aluminium buis laten zetten. Helaas blijkt de pijp met schroeven te zijn vastgemaakt waardoor dit niet makkelijk gaat. Ik ben de onderste van 4 verdiepingen en de pijpen lopen in een schacht, gezamelijk met die van de buren. Hoe zouden jullie dit aanpakken? Safety first.. maar het moet wel betaalbaar blijven.

M.v.g

Zaza
 
  • Waarschuwing
    Klusidee
    Waarschuwing
  • The headhunter

    Specialist Elektra
    • #2
    Safty first maar als het wat kost kan iedereen doodvallen.

    Nu dit zou ik uitbesteden, en het is maar de vraag of jij dit zelf mag doen volgens de VVE!
    De regels tot werken aan gasverbrandingstoestellen worden aangescherpt omdat er teveel ongelukken gebeuren mbt rookgasafvoeren beugelen en foutief gebruik.
    Een flexbuis moet luchtomspoeld geplaatst worden.
    er zijn afstandveren voor om een buis midden in een schacht te houden maar de schroeven kunnen wel eens een probleem worden ivm beschadiging en lekkage van rookgassen in de schacht, een recept voor een 2e Meppel incident!
     

    Rookgasafvoer

    • #3
    Beste Headhunter,

    Bedankt voor uw reactie:
    1. Nee, niet iedereen kan doodvallen. Mijn buren vervangen de buizen niet, ik wel. Safety first zoals ik schrijf. Uw opmerking is misplaatst. Ik bedoel enkel te zeggen dat het gebouw openbreken geen optie zou zijn en tienduizenden euro's zou kosten. Het typische is dat de buren die ook risico lopen degene zijn die het niet vervangt.
    2. Ik ga dit natuurlijk niet zelf doen, dat schrijf ik ook niet in mijn tekst. Maar ik heb geen idee hoe een expert dit aan zou pakken.Die informatie zou ik graag vernemen vanwege het aanvragen van een gerichte offerte.

    Ik snap de negativiteit niet helemaal. Ik hoop dat een andere expert serieus zou willen reageren hoe dit normaliter wordt aangepakt.

    Alvast bedankt,

    Marcel Duits
     

    The headhunter

    Specialist Elektra
    • #4
    negatief, dat is heel simpel.

    Dit is geen doe-het-zelf klus en al helemaal niet bij een appartementencomplex.
    Ik heb iets teveel gevaarlijke situaties gezien waarbij uit kosten oogpunt veiligheid toch uiteindelijk naar de 2e plaats gaat, en als je de klant daarop wijst hoor je standaard:"hij doet het toch?"

    2e punt ik moet jouw uitleggen hoe mijn concurent het moet gaan maken, terwijl deze gewoon zijn vak ook hoort te verstaan en ter plaatse een opname kan doen.

    Alles is afhankelijk van de diameter van het kanaal, type en merk ketel, uitmonding op het dak entree tot de schacht.
     

    Rookgasafvoer

    • #5
    Bedankt voor uw reactie.

    Nogmaals, ik doe dit niet zelf. Wel ben ik benieuwd hoe dit gedaan wordt (vooral hoe je die schroefjes verwijderd bij een pijp van 7 meter). IK heb zelf echt de spullen er niet voor. Mocht iemand het wel weten, dan hoor ik 't graag.

    mvg

    zaza
     
    Laatst bewerkt:

    Mn22

    Vaste beantwoorder
    • #6
    Je gaat voorbij aan de opmerking over de VVE. De kans is heel erg groot dat het rookgaskanaal volgens de splitsingsakte gemeenschappelijk is. Je kunt dan niet zonder meer zelf besluiten om de afvoer aan te passen.

    Aanpassen is in ieder geval een dure zaak en daarom eigenlijk alleen goed uitvoerbaar als het voor alle boven elkaar liggende appartementen gelijktijdig wordt uitgevoerd. Dan hoeft de schacht maar een keer los. Voor een paar 100 euro ga je dat allemaal niet redden.
     

    Marcn.88

    Vaste Beantwoorder
    Moderator
    • #7
    Is het een separate afvoer, dus alleen uw toestel loost zijn rookgassen hierop of een gezamelijk (clv) kanaal? Hoe groot is de diameter va de buis?
    Als het een gezamelijk kanaal is kan hier niet voor alleen uw ketel een afvoer getrokken worden.
    Zoiets als dit dient altijd te gebeuren in samenwerking met de vve, misschien een optie om te bespreken om de gehele strang (dus alle boven en onderliggende) toestellen te vervangen voor een hr toestel zodat ook de rookgaskanalen gezamelijk kunnen worden vervangen of gerelined
     

    Rookgasafvoer

    • #8
    Beste Mn22 en Marc88,

    Bedankt voor jullie reactie. Helaas zijn we elk verantwoordelijk voor ons eigen kanaal - in een gezamelijke schacht. Ik zou 't graag samen doen, maar de buren hebben er geen geld voor over. Ik heb een bedrijf gevonden die FuranFlex doet - zijn jullie daar voorstander voor?

    Dat het geen 100 piek gaat kosten weet ik. +1000 zal meer in de richting zitten. Overigens, als mensen dit hier doen in regio Rotterdam, be welcome! stuur me gerust een PM, behalve headhunter dan ;).
     

    The headhunter

    Specialist Elektra
    • #9
    Beetje jammer die sneer @zazazebra, die is nergens voor nodig, daarbij zijn mijn adviezen vrijwel exact gelijk aan die van Mn22 en Marc88.

    forumregelement ook even gelezen? Aanbieden van werk of aanvragen van offertes is hier niet toegestaan.
     
    • Like
    Waarderingen: Vonken_trekker

    Vonken_trekker

    Specialist Elektra
    • #11
    Is geen doe het zelf klus dus hoort hier verder ook niet thuis denk ik. TS kan beter enkele offertes opvragen en een lokaal erkend installateur de opdracht gunnen.
     
    • Like
    Waarderingen: Marcn.88

    Login

    Je wachtwoord vergeten?
    Nog niet geregistreerd? Registreer nu