Rookgasafvoer: materialen gecombineerd...

HML

  • #1
In verband met een lekkage van mijn rookgasafvoer (op de overgang van twee buizen) is er deze week een loodgieter langs geweest en heeft de lekkage verholpen. Nu zie ik echter dat hij twee kunststofbuizen geplaatst heeft tussen twee aluminium buizen (zie foto). Ik vraag mij af of dit toekomst bestendig is, en of het combineren van verschillende materialen überhaupt mag! Mijn tweede vraag is: ik lees overal dat er een afschot van 5cm per meter moet zijn. Dit is niet het geval bij ons thuis. De rookgasafvoer ligt praktisch horizontaal over een lengte van 4m bestaande uit verschillende losse buizen die aan elkaar gekoppeld zijn en loopt vervolgens via de achtergevel omhog naar het dak. Voordat ik de boel weer laat dichtmaken, wil ik graag weten of dit een veilige situatie is. Overigens heb ik een remeha calenta.

CDAD6E97-5F64-4955-A10B-4217479A7AED.jpeg
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Materialen mag je nooit combineren, en oud en nieuw ook niet.
Afschot klopt ook niet.
 

Onderhoudtje

  • #3
Daarnaast klopt het beugelen van de Rga ook niet, informatie kun je vinden in de rogafa.
 

HML

  • #4
Dank voor jullie reacties
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #5
Het vervangen van de gehele rookgasafvoer is natuurlijk een heel andere opdracht aan een loodgieter dan alleen het repareren van het lekkende deel. Zeker als het geheel is weggetimmerd.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Maar een monteur is verplicht om dit volgens de regels te doen.
Dus als een rookgas niet conform regels is aangelegd en hij herstelt alleen de lekkage is hij verantwoordelijk voor de hele rookgas en ja dat is wetgeving. Mocht er nu ergens CO lekken en iedereen in huis legt het loodje heeft hij een probleem.
Gezien de vraag van TS is of Ts gewezen op de gevaren en komt hij hier voor een seconde opinion of TS weet dat het niet O hoort.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #7
De praktijk is soms wat weerbarstiger dan de theorie en de commercie speelt ook nog een rol. Als de monteur de rookgasafvoer vanaf het aluminium in de richting van de ketel geheel heeft vervangen door kunststof, hoeft dat geen probleem te zijn. In de ketel is de rookgasafvoer ook van kunststof en er is dan in principe geen risico op versnelde corrosie van aluminium delen.

De regels schrijven anders voor, maar dat hangt ook samen met het feit dat men probeert zoveel mogelijk risico's uit te sluiten. Niet elke monteur is namelijk in staat om te beoordelen welke combinaties wel kunnen en welke niet. Daar is de materie te complex voor.

Overigens staat dit natuurlijk los van het feit dat een en ander volgens de normen gebeugeld moet zijn. Mooier en beter is het nog om de weggetimmerde delen uit te voeren uit een stuk en dan in kunststof. De minste kans op lekkage, zowel condens als rookgas.

Gehele rookgasafvoer vervangen is ook niet altijd mogelijk. Ik heb hier een appartementencomplex, waarbij elk appartement een individuele rookgasafvoer heeft naar het dak. Deze zijn van dikwandig aluminium, maar wel weggewerkt in de niet toegankelijke leidingschachten. Bij het vervangen van een ketel is het dan onmogelijk om de gehele rookgasafvoer te vernieuwen. Er is echt geen installateur die om deze reden weigert om een nieuwe ketel op te hangen.

Richtlijnen alleen zorgen niet voor een veilige installatie. Goede vak- en materiaalkennis zijn net zo belangrijk voor een veilige installatie. Overigens doet ts er denk ik goed aan om zijn gehele installatie, dus ook het elektra eens goed onder de loep te nemen voordat het weer afgetimmerd wordt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu