De praktijk is soms wat weerbarstiger dan de theorie en de commercie speelt ook nog een rol. Als de monteur de rookgasafvoer vanaf het aluminium in de richting van de ketel geheel heeft vervangen door kunststof, hoeft dat geen probleem te zijn. In de ketel is de rookgasafvoer ook van kunststof en er is dan in principe geen risico op versnelde corrosie van aluminium delen.
De regels schrijven anders voor, maar dat hangt ook samen met het feit dat men probeert zoveel mogelijk risico's uit te sluiten. Niet elke monteur is namelijk in staat om te beoordelen welke combinaties wel kunnen en welke niet. Daar is de materie te complex voor.
Overigens staat dit natuurlijk los van het feit dat een en ander volgens de normen gebeugeld moet zijn. Mooier en beter is het nog om de weggetimmerde delen uit te voeren uit een stuk en dan in kunststof. De minste kans op lekkage, zowel condens als rookgas.
Gehele rookgasafvoer vervangen is ook niet altijd mogelijk. Ik heb hier een appartementencomplex, waarbij elk appartement een individuele rookgasafvoer heeft naar het dak. Deze zijn van dikwandig aluminium, maar wel weggewerkt in de niet toegankelijke leidingschachten. Bij het vervangen van een ketel is het dan onmogelijk om de gehele rookgasafvoer te vernieuwen. Er is echt geen installateur die om deze reden weigert om een nieuwe ketel op te hangen.
Richtlijnen alleen zorgen niet voor een veilige installatie. Goede vak- en materiaalkennis zijn net zo belangrijk voor een veilige installatie. Overigens doet ts er denk ik goed aan om zijn gehele installatie, dus ook het elektra eens goed onder de loep te nemen voordat het weer afgetimmerd wordt.