Rookgasafvoer Beugelen of niet?

Bluemoon

  • #1
Volgens de nieuwe cv-onderhoudsmonteur moet deze rookgasafvoer gebeugeld worden maar ik vraag mij af gezien de korte afstanden of dit wel volgens het nieuwe beugelen nodig is. Advies is nieuwe concentrisch rookgasafvoer zodat schuine plafond onaangetast blijft, kunnen niet ergens anders de beugels plaatsen. Nieuwe Rookgasafvoer en nieuwe cv-ketel 27 maanden geleden geplaatst. Wij hadden ook via deze partij een onderhoudscontract maar is opgezegd omdat ze niet meer in de regio werkzaam zijn. Gevraagd om concentrische rookgasafvoer maar wilden ze niet doen, alleen beugels opsturen.
Graag advies

WhatsApp Image 2022-02-21 at 13.55.15.jpeg WhatsApp Image 2022-02-21 at 13.55.14.jpeg copy.jpeg WhatsApp Image 2022-02-21 at 14.06.29 (2).jpeg
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #2
er dient sowieso een stormbeugel geplaatst te worden en dan zou je volgens de voorschriften het 2e element na de eerste bocht moeten beugelen dit zijn in uw geval de 90 graden bochten onder de dd
 

Lange Herman

  • #3
Denk er aan dat u alle twee de pijpen moet beugelen.
Dus 1 x stormbeugel en 2 x 80 mm beugel.
 

Bluemoon

  • #4
dank voor jullie reactie,... de twee pijpen zitten strak tegen elkaar dus beugelen kan daar niet ivm te krappe/ geen ruimte. Dus concentrisch rookgasafvoer plaatsen? met behoud van schuine plafond... @Marcn.88 >> de dd?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
Dakdoorvoer gok ik.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #6
Er zit nu toch al een concentrische rookgas afvoer?
 

Bluemoon

  • #7
O? Kijk even naar de foto's. Ik meende dat bij concentrische rookgasafvoer 1 pijp naar dakdoorvoer gaat. Er zitten nu 2 pijpen. Een witte en daarachter een zwarte. Of kan de dakdoorvoer blijven zitten en daarop een concentrische rookgasafvoerpijp aangesloten worden?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #8
Zitten die witte en zwarte dan niet alle twee aangesloten op de afvoer pijp?
Kan het niet goed zien op de foto's
 
  • Like
Waarderingen: The headhunter

Bluemoon

  • #9
@Peter Ik heb per mail contact opgenomen met cv-install...
Wij hebben een Skyline 3000 pp 80/125 met broekstuk 80-80 mm geplaatst.
Dit is geen concentrische rookgasafvoer.....

Huidige afvoer is niet te beugelen, iig niet bij of om de moffen heen, twee pijpen staan te dicht op elkaar. Plus dat ik het schuine plafond zoveel mogelijk heel wil houden. Anders kijk je tegen de dakpannen aan, teveel kou en tocht komt daar dan vandaan.

"Denk er aan dat u alle twee de pijpen moet beugelen.
Dus 1 x stormbeugel en 2 x 80 mm beugel."

Er zit niets anders op dan een concentrische rookgasafvoer te plaatsen.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #10
:prima:
 

Lange Herman

  • #11
Om te beginnen, het wel of niet kunnen beugelen ivm bereikbaarheid is geen argument om het niet te doen. Wel om eventueel een alternatief te zoeken (zoals u doet met uw idee om volledig concentrisch te gaan.)
BTW ook concentrisch moet je beugelen :mrgreen:

Maar als u de witte buis demonteert, dan de zwarte beugelen, vervolgens de witte weer terug plaatsen en beugelen. Zou dat werken?
 

Bluemoon

  • #12
@Lange Herman, goed idee,... 4 april komen ze, ik zal vragen vwb de witte buis of die gebeugeld (tegen de muur) kan worden. ik dacht dat er een 25cm uitzondering is, dat daar dan niet gebeugeld hoeft te worden en een stormbeugel voldoende is?
 

Bluemoon

  • #13
Citaat uit het Het nieuwe Beugelen >> ROGAFA
Beugelen op de mof
Het opvallendste onderdeel van de nieuwe basisvoorschriften is het nieuwe beugelen. Het nieuwe advies luidt om – op één uitzondering na – altijd te beugelen op de mof bij kunststof rookgasafvoer. De enig mogelijke uitzondering is de eerste mof vanaf het toestel. Een beugel is daar niet nodig als beide pijpen korter zijn dan 25 cm.
 

Bluemoon

  • #14
dus 2e mof(fen) beugelen? , waar komt de stormbeugel?

Screenshot_2.jpg
 

Lange Herman

  • #15
Stormbeugel hoort aan de dakdoorvoer.
Dat is die dikke waar de witte en zwarte "onder in gaan".
Hoe dat in uw geval uitgevoerd moet gaan worden vraag ik me, eerlijk gezegd, af.
Dat is iets wat ter plaatse beoordeeld en opgelost moet worden.
(Zoals u zult begrijpen ga ik hier niet zeggen "wijk maar van de regels af". Dat moet een deskundig persoon ter plekke beoordelen.)
 

Bluemoon

  • #16
Ik laat het 4 april als ze komen 't wel op mij afkomen. Vermoed dat een concentrische rookgasafvoer de oplossing is. Uiteindelijk ook veiliger maar wel ca. 300,= lichter, dank voor jullie reactie.
 

Lodos

  • #17
Ik vraag me af waarom je je schoorsteenkanaal niet hebt gebruikt?

Of gelijk met 90 graden bocht zijn begonnrn bovenop de ketel. Kon de broekstuk wat lager uitkomen.
 

Bluemoon

  • #18
@Lodos,.. vorige cv ketel is ook via dakdoorvoer gegaan.... Ik zou t niet weten vwb met 90 gradenbocht. 4 april komen ze.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu