Rook uit magnetronoven Bosch HFT759

Jaak Janssen

  • #1
Na 7 jaren trouwe dienst kwam er rook uit onze inbouw magnetronoven Bosch HFT759 (E-Nr. HME8560NL/02), daarna geen uitlezing op het display.

Gedemonteerd en nagezien: Het contact van de temperatuurbegrenzer op de achterzijde was verbroken. (Onderdeel 029707 via Quick Finder)

Hierdoor draait de ventilator en de rotor niet. Oververhitting, rook, en de glaszekering 10A op de printplaat van de bediening = stuk.
Enkel deze onderdelen vervangen of kunnen er nog andere oorzaken zijn?

Alvast bedankt,

Jaak Janssen
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
In vorige vragen over defecte magnetrons wordt door de witgoed-deskundigen steeds afgeraden er zelf iets aan te proberen te doen.
Dit vanwege de hoge spanningen die voorkomen in zo'n magnetron, en het stralingsgevaar.

In dit geval lijkt het er op, dat een "kritisch" onderdeel defect is gegaan, waardoor de betreffende oververhitting heeft plaats gevonden en zowel de temperatuurbegrezer eruit ligt als de zekering.

Je kunt er naar mijn mening op rekenen, dat wanneer je die twee onderdelen vervangen zou, die opnieuw eruit zouden gaan, zolang de (onbekende) oorzaak niet is opgeheven.

Keuze dus:
- Wegbrengen voor reparatie, niet zelf aan knoeien want dan ziet de reparateur
  niet meer wat er gebeurd is.
- Een nieuwe aanschaffen...
 

Janavg

  • #3
10 Ampere zekering is van het magnetron gedeelte. De klikson die jij bedoelt, is volgens mij voor het ovengedeelte. Ik sluit mij aan bij de reactie van Kees.

Laat hier een monteur voor komen. Spanningen in het apparaat zijn zeer hoog. Bel de fabrikant, deze repareert het apparaat aan huis.

Succes Jan
 

Jaak Janssen

  • #4
Toch zelf nog een en ander geprobeerd, uiteraard met de nodige voorzichtigheid.

Eerst glaszekering vervangen en temperatuur begrenzer kortgesloten. Getest, magnetron doet het, maar na 10 sec. pats! Glaszekering stuk.

Vervolgens twee hoogspanningsdiode's getest met een multimeter. Geen verbinding in beide richtingen. Raad gevraagd aan een hersteller in de buurt: Hoogspanningsdiode's getest met een megger, zijn OK, deze altijd meten met een megger omdat de meetspanning bij een multimeter meestal maar 3V is.

Vervolgens de hoogspanningsdraad van de hoogspanningstrafo los gehaald en weer getest, na enkele minuten rook uit deze trafo! Alles uitgeschakeld, volgens mij hebben we de dader gevonden! Nieuwe besteld, kost ongeveer 175 euro.

Toch nog even waarschuwen als je zelf gaat repareren, spanning en straling in deze toestellen kunnen dodelijk zijn, steeds spanningsvrij maken!

Wordt vervolgd!
 

Jaak Janssen

  • #5
Zoals gezegd, het vervolg van het verhaal:

Bij een plaatselijke hersteller een nieuwe hoogspanningstransformater besteld en afgehaald a 175,- Euro.

Via Quick Finder kostte deze 224.91- Euro, dus toch effe verstandig om in de buurt te vragen!

Vorige week donderdag gemonteerd en getest, alles ok.
Het toestel doet weer trouwe dienst!

Groetjes,
Jaak
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu