Etna CM751ZT Uit demomodus maar gaat niet aan.

Klusnoob1

 • #1
Ik heb een oven overgenomen die nog nooit gewerkt heeft, de vorige eigenaar heeft hem nooit uit de demostand weten te halen en een andere keuken gekocht. Ik heb hem uit de demostand gehaald, er stond 'test off' . Nu dacht ik dat dit voldoende zou moeten zijn , maar het vinkje rechtsboven doet dus niets. Geen enkel programma waar ik hem op zet wil aan gaan. Heeft iemand een idee wat dit zou kunnen zijn of waar ik zou moeten beginnen met zoeken ? Na een half uur met de Etna hulplijn eindelijk iemand aan de lijn te krijgen die gebrekkig Nederlands kon en het probleem duidelijk niet begreep, en mij tien min in de wacht liet staan om terug te komen met ; er moet een monteur komen, schoot ik dus niets mee op . Dus ik hoop dat iemand hier een idee heeft.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #2
Op de site van Etna vond ik (door op die site te zoeken met 'Demo') deze aanwijzing:
Druk tegelijkertijd de toetsen 7 en 8 in.
1. Stel de tijd in op 00:00 uur.
2. Bevestig de tijd door tegelijkertijd de toetsen 7 en 8 in te drukken.
3. Druk nu tegelijkertijd op de toetsen 1 en 7 gedurende 5 seconden.
4. In de display verschijnt Test off.
De handleiding voor jouw oven had ik inmiddels al hier gedownload: Handleiding CM751ZT
Als ik dan de afbeelding van het bedieningspaneel op blz. 4 van de handleiding vergelijk met die in de aanwijzing hoe de demo uitgezet moet worden, is mijn indruk dat dit exact dezelfde oven(serie) moet betreffen.

Dat zou je dus kunnen proberen!
 
Laatst bewerkt:

Klusnoob1

 • #3
Update : als ik op de printplaat bij 'CN084' contact maak tussen de twee middelste , dan gaat hij wel aan....Dus er gaat iets mis daarvoor
 

Klusnoob1

 • #4
Oh @ Kees ; zoals je kunt lezen had ik hem al UIT de demostand en stond er 'test off'
 

Klusnoob1

 • #5
WhatsApp Image 2024-03-26 at 17.02.42.jpeg
 

Klusnoob1

 • #6
Als ik dus op de 'x' druk dan doet ie het , de 'v' dus niet, maar heb net contact gemaakt met een schroevendraaier tussen door de lijnen naar de printplaat te volgen en hij gaat dus aan. Ik kan hier echter niets op zien, en kan geen multimeter vinden om te meten , iemand een idee ?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #7
Klusnoob1 schreef:
Oh @ Kees ; zoals je kunt lezen had ik hem al UIT de demostand en stond er 'test off'
Dat was helaas niet als zodanig tot mij doorgedrongen, ik was op zoek gegaan naar oplossing voor demo mode.
Dan is er waarschijnlijk sprake van een defect en heb je er toch de servicedienst bij nodig.
Het probleem is namelijk, dat er vrijwel in geen enkele servicedocumentatie (van witgoed) details over printplaten te vinden is.
Bovendien is Etna een van de vele merken, die andere fabrikaten in zijn apparatuur stopt en je nooit exact weet wat.

Je bent dus inmiddels al toe aan het openen van het apparaat. Ben je je ervan bewust dat dat bij magnetron-apparatuur niet zonder gevaar is? Hoge (dodelijke) spanningen, ook als het apparaat langdurig uit heeft gestaan. Gelukkig heeft de magnetron in dit geval nooit gewerkt, dus valt het met die spanning waarschijnlijk ook wel mee. Maar toch... En je moet heel zeker zijn dat je het apparaat na reparatie weer correct samenbouwt, want anders dreigt er ook nog het gevaar van uittredende 'straling' (magnetrongolven).
Klusnoob1 schreef:
...maar heb net contact gemaakt met een schroevendraaier tussen door de lijnen naar de printplaat te volgen en hij gaat dus aan.
Deze werkzaamheden zie ik als niet geheel ongevaarlijk. Ik ben zelf zeer ervaren elektronicus, maar zomaar iets doorverbinden in een magnetronoven zou ik me niet aan wagen.
 

Klusnoob1

 • #8
Ervaren elec ! Mooi, kun jij zo met het blote oog iets ontwaren aan die pcb ? Of wat ik door zou moeten meten en welke waarden ik zou moeten krijgen ? Dan ga ik morgen wel een multimeter halen en kan ik verder zoeken. Ik heb al gezocht naar zo'n pcb maar kan hem nergens vinden
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #9
Klusnoob1 schreef:
Mooi, kun jij zo met het blote oog iets ontwaren aan die pcb ?
Nee, dat gaat helaas niet lukken. Alleen wanneer je van zo'n pcb een schema zou hebben + een printlayout, zou het denkbaar zijn om enigermate te weten wat voor schakeling erop zit. Of er dan aan de hand daarvan te bepalen is, wat zo'n schakeling exact doet en wat eraan defect zou kunnen zijn, is nog maar helemaal de vraag. Met een multimeter blijf je op zo'n gecompliceerd geheel nergens, die werkt alleen voor vaststellen van al of niet aanwezige statische spanningen (voedingsspanningen e.d.). Voor werkelijke metingen heb je op zijn minst een oscilloscoop nodig, maar meestal kom je daarmee ok niet ver als je niet exact weet hoe de schakeling in elkaar zit en waar hij voor dient. Vaak kan alleen met de in de fabriek aanwezige speciale testapparatuur op onderdelenniveau gerepareerd worden, tenzij het heel veel voorkomende fouten zijn (bijv. Inverterschakelingen voor aandrijfmotoren voor wasmachines). Niet voor niets betekent repareren door servicemonteurs veelal het systematisch vervangen van gehele printplaten, waarbij natuurlijk de ervaring van die servicemonteurs meespeelt om te bepalen welke printplaat in welk geval als eerste vervangen moet worden. En soms is het probleem softwarematig en moet er een bepaalde instelling gewijzigd worden (die alleen aan die servicemonteurs bekend is).

Soms lukt het om schakelingen (op afstand) op het oog te herkennen, dat is bijv. het geval bij veel schakelende voedingen die in witgoed gebruikt worden en de hierboven al genoemde inverterschakelingen. Maar dan nog moeten opschriften van IC's leesbaar zijn, anders is er van afstand helemaal niets te zeggen.

Ik kan je dan ook absoluut niet zeggen wat er aan de hand is. Het is ook helemaal niet zeker dat het probleem in het betreffende board zit, kan net zo goed in een ander gedeelte van de totale besturing zitten en dat het betreffende doorverbinden in werkelijkheid invloed heeft op een ander circuit..

Ik kan je dus niet helpen.
 
Laatst bewerkt:

Klusnoob1

 • #10
Ok, dus er is niet een of ander soldeerfout die ik over het hoofd zie ? En met de multimeter dacht ik eerst te gaan meten wat er gebeurt als ik op de 'X' druk. Daarna meten wat er gebeurt als ik op de 'V' druk. Als er niets gebeurt op de v, dan kan ik toch met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid er van uit gaan dat het aan die pcb ligt ? En dan maar blijven zoeken tot ik er één vind... Ik heb iig samsung al gevraagd hoe ik er aan kom, want ze liggen blijkbaar niet voor het oprapen..
 

Klusnoob1

 • #11
WhatsApp Image 2024-03-26 at 22.55.19.jpeg
WhatsApp Image 2024-03-26 at 22.55.19(1).jpeg


Ik kon het niet laten en ben toch nog een stapje verder gegaan :)
 

Klusnoob1

 • #12
Nu heb ik hem zo 'los' aangesloten , en ben er achter gekomen dat de onderste, die gewoon werkt, als je vinger er bijna/tegenaan komt. De bovenste werkt dan niet, maar wel als je bijv, met je duim er op drukt en met je wijsvinger op de achterkant. Dus hij gaat gewoon aan dan. Aangezien het geen gezicht is, zo'n loshangend ding, heb ik contact opgenomen met Samsung en Etna voor het onderdeel. Zou natuurlijk heel erg mooi zijn als ik er zelf achter zou komen. Nu wel een beter idee van waar het aan zou kunnen liggen ? Ik hoop van wel .
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
 • #13
Wordt niet los verkocht , zal een bedieningspaneel worden van 350,- euro.
 

Klusnoob1

 • #14
Oh ? Ik heb hem in andere landen al wel los gezien voor zo'n 20 euro : https://www.partmaster.co.uk/samsun...oduct.pl?pid=5288738&shop=samsung&path=111091 . En volgens mij ben ik ook zijn opvolger op het spoor gekomen : https://www.samsung-parts.net/ASSY-TOUCH-ASSY-TOUCH-NEO-FR-4-NEO-TOUCH-1/nl

Maar ik wacht nog even op antwoord van Samsung en Etna. En het zou nog veel mooier zijn natuurlijk als ik een schema te pakken kan krijgen en het zelf repareren indien mogelijk. Die weerstandjes etc heb ik ook los te koop gezien voor zo'n 6 EU :)

Dus als iemand hier een idee heeft ? Graag !
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu