Zanker Koelkast brandlucht/rook ontwikkeling

Polmannn

  • #1
Wij hebben tweedehands een koelkast aangeschaft, deze is liggend vervoerd en heeft vervolgens 24uur rechtop/waterpas gestaan voor deze ingeschakeld werd.

Wat er vandaag gebeurde bij het inschakelen was niet fraai. Kort na het inschakelen kwam er een nare knoflookbrandachtige lucht met bijbehorende rook onder uit de koelkast.

Bij nadere inspectie bleek dat er vloeistof op de rechter compressor lekte, het lijkt uit een zwart buisje wat hier boven uitloopt te komen (hier hing een druppel aan). De vraag is dus of het hier aan ligt, en hoe we dit euvel kunnen verhelpen.

Zie foto voor de bewuste compressor, de vloeistof hierop is duidelijk zichtbaar. Het gaat om een Zanker FR 3605 L koel/vriescombinatie.



Wie weet raad?
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #2
Een 2e hands koelkast zou ik eerst grondig reinigen dan wel ontsmetten inclusief het opvangbakje boven de compressor.
 

Polmannn

  • #3
Gedaan! Het geheel ziet er nu een stuk schoner uit, maar het probleem is nog niet verholpen. We kunnen nu wel duidelijk zien dat het zwarte blok wat aan de compressor vast zit (transformator?), waar de stroomkabel in eindigd, vonken slaat op het moment dat de koelkast op het stroom aangesloten zit.

Deze zal vervangen moeten worden denk ik? Is dit gemakkelijk zelf te verhelpen? Wat kost zoiets?
 

Kowrds

  • #4
Die vloeistof zal condenswater zijn dat zich in de ijskast vormt en naar het bakje op de compressor word afgevoerd, zodat het daar kan verdampen.
wellicht is de stroom kabel stuk (isolatie) in het andere geval zal vervangen van de compressor iets voor de koeltechnisch specialist zijn.
gr frank
 

HarryO

  • #5
In dit "zwarte blok" zit het start relais en mogelijk een ontstorings filter.
Maak het blok los en probeer de boel schoon te maken.
Indien de contacten/spoel blijft vonken of smelten dan deze vervangen.
Aansluitingen goed opschrijven en de defecte met type nummer en merk meenemen naar wit/bruingoed onderdelen winkel.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu