Rolluiken met nieuwe draadloze schakelaar.

Db81

  • #1
hoi allen,

Mijn ouders zijn aan het verbouwen en de elektricien heeft in hun keuken allerlei nieuwe kabels aangelegd.
Nou hebben zij rolluiken op 2 ramen met 2 hele oude schakelaars. In de nieuwe keuken wil ik die aansluiten met een nieuw touch schakelaar.

De oude zijn aangesloten met aardedraad, bruin en fasedraad (zie foto).

Iemand tips hoe ik dit het beste moet aansluiten zoals op de beschrijving staat weergegeven?

IMG_484BE9621191-1.jpeg HTB1PDEfMHrpK1RjSZTEq6AWAVXaJ.jpg
 

Lampje45

  • #2
Ik kan de kleur van de draden niet helemaal goed zien. Maar jij hebt het over een bruine en een fase draad. Maar een bruine draad betekent fase draad. Dus daar klopt het niet.
Je zult bedoelen een binnenkomende fase bruin en een geschakelde fasedraad die eigenlijk zwart zou moeten zijn, maar vanwege de kabel nu bruin is.

De oude schakelaar schakelt de bruine draad die weer als bruine draad in de kabel naar het scherm gaat. Daar verandert niets aan.
Wat je wel moet veranderen is, dat voor de werking van de electronica niet alleen een fase nodig hebt, maar ook een nul.
Dat is de blauwe. Die is in de doos door gelust buiten de schakelaar om.
Daar zal je een extra blauwe draad aan moeten sluiten, die je naar de nieuwe schakelaar voert, voor de werking van de electronica van de schakelaar.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3
Klopt inderdaad. Als ik het goed zie dan is op de huidige schakelaar de middelste draad (bruin de voeding) en lopen de andere bruine en groengele draad weg richting motor als 2 schakeldraden.

Op de nieuwe schakelaar komt de huidige middelste draad (bruin) op L (links) en de andere bruine en geelgroene draad komen op L1 en L2.

In de inbouwdoos moet je, mits er nog een contact vrij is in de lasklem, een extra stukje blauwe draad in de lasklem erbij steken en die op de nieuwe schakelaar op N aansluiten.
Mocht de lasklem al vol zitten dan moet je hem vervangen voor eentje met meer posities of een tweede lasklem erbij plaatsen.

Op die manier moet het werken. Mocht het luik de verkeerde kant op bewegen dan moet je de twee draden op L1 en L2 omwisselen.

Voor de volledigheid nog de opmerking dat een groengele draad niet voor dit doel gebruikt mag worden. Die hoor je te vervangen door zwart of anders bruin of grijs.
 

Lampje45

  • #4
Ja vonkentrekker dat zie ik nu ook, want er moeten drie draden aangesloten zijn om het (oude) spul werkend te krijgen.

Maar ik vind het ook slordig van de fabrikant dat hij in de tekening de aarde, die wel meegevoerd is, ook los laat hangen, alsof die niet aan de aarde aangesloten zou moeten worden.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
Ja precies. Qua draadkleuren is het niet helemaal correct en ook die tekening had netjes een lasklem moeten tonen voor de aarde net als ze wel doen voor de nul.
 

Db81

  • #6
super jongens! Ik snap het nu. Ik ga het volgende week even proberen werkend te krijgen. Als ik nog hulp nodig heb dan weet ik jullie te vinden.

Het klopt idd dat de kleuren van de oude bedradingen waarschijnlijk verouderd zijn. Er zitten lig 3 elektrodozen (door de elektricien onlangs aangelegd) voor de nieuwe keuken, dus daar kan ik zo een blauwe draad bijsteken. heb een hele doos wago lasklemmen gekocht dus dat komt goed.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu