Inbouw elektra voor rolluik met soepele draad

Twaalftien

  • #1


We hebben een dakkapel met rolluik laten plaatsen, en de soepele bedrading van het rolluik komt door het hout naar binnen; zie foto. De leverancier raadde aan om het met koker naar een opbouwschakelaar te laten lopen (de wang van de dakkapel biedt geen ruimte voor inbouw).
Aangezien ik een plafond met gipsplaten ga aanbrengen, zal ik ca. 4 cm ruimte hebben om een buis met voeding aan te brengen, dus dat geeft ook de mogelijkheid om een veel mooiere inbouwschakelaar in de binnenmuur plaatsen. Die muur zal aansluiten op een paneel tussen de ramen van de dakkapel, en de voeding zal sowieso vanaf die kant komen.
Ik ga ervan uit dat er een stekker of werkschakelaar bij de motor zit, maar dat moet ik nog nagaan.

Nu heb ik bedacht om dicht bij de doorvoer door het hout een opbouwdoos in het plafond te plaatsen, om in die doos de lassen te leggen tussen VD en de soepele draden. Ik heb begrepen dat de bekende grijze lasklemmen met oranje hendeltjes geschikt zijn voor soepele draad.
De doos kan ik met een wit deksel redelijk onopvallend maken.
Eventueel kan ik nog een extra tuit aan de doos zetten met een stukje buis, zodat het snoer vanaf het gat in het hout tot aan de doos door de buis loopt.

Is dit een deugdelijk/veilig plan, of zie ik iets over het hoofd?
 

@$T

  • #2
Je plan ziet er goed uit. De vraag over een stekker is een juiste. Het is verplicht door de arbeidsinspectie dat het scherm weggehaald kan worden door een leek(lees de installateur van rolluiken en zonneschermen)zonder een elektrische handeling te moeten doen. Maar ja het is natuurlijk zo dat het veel makkelijker is om een snoer direct door de gevel te steken en daar te stoppen.De oplossing van jou is een goede maar ik zou zeker het snoer in een buis laten lopen. Stel dat je scherm een keer kapot gaat en hij moet er af dan is het wel zonde om je plafond daarvoor te slopen. Overigens zijn er ook andere verbindingen in de handel. Als je 1 op 1 soepel met vast moet verbinden zijn daar ook klemmetjes voor van hetzelfde merk kijk product/625140/2-in-1-lampklem-WAGO-Dwarsdoorsnede-Massief-2-x-1-25-mmmassief-of-flexibel-1-x-05-25-mm-24-A-Wit,hier maar eens.
 

Twaalftien

  • #3
Dank je, de klemmetjes die je noemt nemen minder ruimte in, dus zijn veel handiger dan wat ik noemde. Helaas ben ik er nu achtergekomen dat er geen schakelaar of stekker bij de motor zit.
Dus blijkbaar moet ik een 4 polige stekker toepassen en ik hoop dat er wat kleins is te vinden. Want het is geen optie om 'm bij de motor te doen. Mooiste zou zijn als de stekker plus contrastekker in een inbouwdoos passen, desnoods in een dubbele inbouwdoos.
 

@$T

  • #4
Ik zou het gewoon zo aansluiten zoals je het van plan was.tenslotte kun je door deze klemmetjes in te knijpen de soepele draad er zo uit halen. De stekkerverbinding die jij laat zien is inderdaad de veel toegepaste stekker maar dan gewoon buiten met stekker/ contrastekker. Normaal gesproken sluit je deze buiten aan en leg de totale verbinding op of ondeer het scherm. Maar zoals ik al schreef ik zou het lekker zo aansluiten want als er wat aan het scherm gedaan moet worden ben je er zelf bij.
 

Twaalftien

  • #5
Ha super! Dat is veel makkelijker en inderdaad ben ik er zelf bij, we zijn niet van plan te verhuizen de komende vijftien jaar ofzo.. Toppie, bedankt!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu