Draden trekken vanaf rolluik eerste verdieping naar knieschot zolder (boren?)

Tanooki

  • #1
Ik wil graag rolluiken hangen op de eerste verdieping. Hier is echter geen elektra aanwezig om de motor te voeden. Het is ook niet wenselijk om op/inbouwschakelaars te hebben in de slaapkamers, ik verkies daar afstandsbedieningen / app / home automation scènes voor.

Nu zou ik de draden die naar de rolluiken moeten lopen (4 rolluiken in totaal), graag naar de zolder willen leiden. Naar de knieschotten specifiek. Daar kan ik dan vervolgens lasdozen plaatsen en e.e.a. naar een centrale plek leiden.

Dit roept wat vragen op over de manier waarop ik dat zou moeten / kunnen realiseren. Zoals te zien op de foto is er namelijk een dakgoot met houten omkisting aanwezig. Er zijn wat richeltjes, waar misschien een boormachine / boorhamer tussen te krijgen is, waardoor ik door het hout naar boven zou kunnen boren. Dit klinkt echter lastig, daar ik niet weet of ik dan nog beton of cementdekvloer tegenkom.

Alternatief is misschien om daar onder te gaan zitten (in een voeg in de baksteen) en dan puur door betondek en cementdekvloer heen te boren.

Een ander alternatief zou wellicht zijn om kabels niet rechtstreeks naar de zolder te brengen, maar deze in de breedte van het huis door de houten bekisting van de dakgoot te laten lopen. Ik vermoed echter dat ik daar niet zomaar even een trekveer doorheen beweeg en dat deze dan ook daadwerkelijk aan de andere kant eruit komt. Ik denk dat daar wel wat obstakels zijn. Ik denk dat 4 gaten boren naar de zolder wel echt de voorkeur heeft.

Misschien had ik hier al eerder over moeten nadenken. :) Maar helaas...

Heeft iemand suggesties over de juiste aanpak?

Ik heb wat foto's toegevoegd en ook een bouwkundig document over hoe dak/dakgoot/borstwering/... in elkaar zitten. Ik vermoed dat mijn woning een type A is.

IMG_20210815_111635__01.jpg IMG_20210818_193151.jpg IMG_20210818_192444.jpg IMG_20210818_190248.jpg
 

Tanooki

  • #2
Het bouwkundige document. :) Ik had wat moeite met dit uploaden (te breed/hoog?).

Volgens mij gaat het nog steeds niet goed. Hierbij een directe link naar de PDF. Nu zijn teksten e.d. wel leesbaar.

80123_BASISGEGEVENS-BOUWVERGUNNING_TEKENING_SAMENGESTELDE-TEKENING_43 (1).jpg
 
Laatst bewerkt:

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
Alleen niet meer te lezen, de afbeelding wordt terug geschaald.
Graag een uitsnede van het gootdetail plaatsen.
 

Tanooki

  • #4
@Rola Ik heb inmiddels een link naar de PDF opgenomen. Ik zal kijken of ik specifiek het goot detail er nog los op kan zetten.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
Tekening komt niet overeen met de foto's, voorkant goot staat verticaal.:wink:
Kabels in de goot gaat alleen als je het plafond eruit haalt, trekveer krijg je er niet doorheen, je komt de gootklossen tegen.

Kabel onder de pannen laten lopen kan zeer waarschijnlijk wel
 

Tanooki

  • #6
@Rola Inderdaad! De tekeningen zijn enigszins verwarrend. Ik heb wel vaker gemerkt dat de bouwkundige documenten niet helemaal matchen met de realiteit. Zo hebben ze gelukkig ook de "kwaaitaal" vloer achteraf toch nog veranderd naar de broodjesvloer & breedplaat.

Met kabel onder de pannen laten lopen bedoel je dan denk ik de kabel achter de houten bekisting door steken en vervolgens achter de goot uit laten komen? Dan een dakpan (of 2) optillen en dan daar een gat van buiten door het dakbeschot naar binnen boren zodat ik in het knieschot uit kom?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu