Roest verwijderen van gietijzer

Ton12

  • #1
Hallo,
In mijn tuin staat een gietijzeren ornament. Dit ornament zit inmiddels vol met roest. Weet iemand misschien hoe ik dit het beste aan kan pakken om de roest te verwijderen? En hoe dit daarna te behandelen, zodat de roest niet zo snel meer terug komt.
 

Fiesiekus

  • #2
Afhankelijk van de kwetsbaarheid en je uiteindelijke "afwerkwens" met een staalborstel aan de slag en in de menie zetten.

Er bestaan ook metaalverven die zowel roestomvormende als roestwerende eigenschappen bezitten. Bovendien zijn ze zowel als grondlaag en als eindlaag geschikt, dit uit één en dezelfde pot. Via verfmengmachine in vele kleuren te verkrijgen.

Hamerslag verf is ook een mogelijkheid.
 

De Haan

Specialist Planten en Tuinen
  • #3
Je kan het ook laten stralen
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #4
Als er sprake is van (zware) putroest en als je echt wil dat de roest nooit meer terugkomt (natuurlijk afhankelijk van de eindbehandeling) is stralen de enige optie. Bij elke andere variant zoals komborstels op haakse slijper, bikken, staalborstels, schuurpapier, flex schijven, roestomzettingsmiddeltjes etcetc komt de roest gegarandeerd weer terug. Is het niet nu dan wel na een paar jaar.
 

Ton12

  • #5
Bedankt voor de antwoorden tot dusver. Als je nu na een grondige schoonmaak van het gietijzer, een primer of menie zou gebruiken en daar overheen weer een deklak, ben je dan ook van de roestvorming af?
 

Fiesiekus

  • #6
Wel voor een aantal jaren. Gietijzer kan wel een beetje roest verdragen, als het dikwandig is, is het geen enkel probleem om dat lange tijd in de buitenlucht neer te zetten. Onbeschermd.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu