Omgaan met roest in bronwater

Jan Koop

  • #1
Heb een put en die levert water met roest erin. Weet nog niet precies de hoeveelheid roest maar vraag mij af in hoeverre je hier rekening mee kunt houden met het kiezen van de soort sproeiers, e.d. die je voor de beregening gebruikt.
Weet al wel dat elk jaar de gehele installatie doorspoelen met leidingwater een goede actie is. Of de compressor er even op.
Kunnen bijvoorbeeld magnetische kleppen omgaan met roest in water? En kogelkranen...beter om kunststof gevallen te kiezen?
Een instrallatie om roest uit het water te halen, lijkt mij te duur. En de vraag is of het werkt.
Graag jullie reacties!
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #2
Ontijzeren is niet een moeilijk proces. Je moet het ijzer laten oxideren voor het in de leidingen komt. Dit kan met een zandbed dat belucht wordt. Het ijzer blijft in roestvorm achter. Een aantal van mijn klanten pompen bronwater op voor hun proces en ontijzeren op deze manier.

Je kunt ook eerst het water in een vijver pompen en daar een fontein in zetten. Het ijzer oxideert in het sproeiende water van de fontein en valt neer als roest op de bodem. Met een tweede pomp breng je het naar de sproeiers.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3
Bij vele particulieren die beregenen met grondwater komt roest in het water voor. Zolang je dit niet tegen je huis sproeit of op de witte stoeptegels dan hoeft dit niet erg te zijn.

De meeste materialen kunnen prima tegen een dosis roest in het water. In mijn omgeving zijn meerdere woningen waar men al tientallen jaren met roestwater regent en slechts een keer een pomp heeft moeten vervangen (wat eens per 20 of 30 jaar best mag).

Pompen, magneetkleppen, kogelkranen, sproeiers, het kan allemaal best tegen wat roest in het water.

Mocht je extreem veel roest hebben dan wordt het wellicht anders, maar die kans lijkt me klein.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu