Tuinset, schroeven roest

Reaven

  • #1
Nu het weer beter wordt, willen we natuurlijk ook meer van het weer genieten :cool: . Nu hebben we vorige week een grenen tuinset gekocht, waarbij het mij gister opviel dat de schroeven waarmee de balken van het bovenblad aan de onderkant zijn verbonden op sommige plekken behoorlijke roest vertonen.

Wat je ziet is de onderkant van het blad (het is een soort picknickset). Nu lijkt mij dit niet heel goed voor de set, zeker niet als die bijna nieuw is.

Nu is mijn vraag, heeft het zin als ik dit met vloeibare rubber behandel of met bijv gekookte lijnolie de schroeven behandel? Of heeft dat geen zin omdat het gewoon doorroest?

En in hoeverre kan dit echt kwaad, omdat ik de verkoper ook wil mailen. Het vervelende is echter dat dit zeker weer een uur rijden is dus als ik het zelf eenvoudig kan verhelpen doe ik dat graag. Zat eraan te denken om evt anders de schroeven te vervangen voor RVS (waarschijnlijk behoorlijk duur voor de set) of gegalvaniseerde schroeven.

Foto's:




De fabrikant raadt ook aan om de slotbouten waarmee de set in elkaar gezet wordt ieder jaar te behandelen met olie (gekookte lijnolie?). Ik heb daar zelf nog nooit van gehoord dat men dat doet, maar is dat gebruikelijk? Ik heb een pergola gemaakt met m8 slotbouten die al waren voorbehandeld en van verzinkt staal zijn en vroeg mij af of je die dan ook jaarlijks moet behandelen.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #2
Vervang alle schroeven en bouten door RVS exemplaren. Bij veel ijzerwarenwinkels kun je bouten ook per stuk kopen. Een doosje RVS schroeven hoeft ook niet de wereld te kosten.

Wacht niet te lang, dan krijg je de schroeven er niet meer uit doordat ze te ver geroest zijn.

De huidige schroeven kun je helaas niet meer redden.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Het is een vraag die bij de winkel thuis hoort. Hoe lang hoort zo'n set mee te gaan? Gaan de schroeven even lang mee?

Lijnolie geeft alleen het zichtbare deel een bescherming. Alles wat in het hout zit roest gewoon verder.
 

Reaven

  • #4
Dank voor de reacties. het is toch niet gebruikelijk om gegalvaniseerde slotbouten ieder jaar te olieën?

De winkel heeft inmiddels gereageerd dat het volgens hun niet uitmaakt dat ze roesten omdat het geen RvS is. Dat het geen kwaad kan lijkt me kul , mAar dan vervang ik zelf wel de schroeven binnenkort want die discussie ga ik toch niet winnen als ik de reactie en schrijfstijl lees. Bestel de volgende keer wel ergens anders :-).
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #5
Die reactie slaat inderdaad nergens op. Roesten kan altijd kwaad en ze roesten juist omdat het geen RVS is.
 

Reaven

  • #6
Ik heb inmiddels een doosje RvS schroeven gehaald en ga ze wel vervangen. Gelijk hebben en krijgen is soms lastig maar ik bestel bij deze winkel zeker niet weer
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu