Roest emaille douchebak bij afvoer herstellen

frankklussen

  • #1
Goedendag,

Hieronder zie je een foto van de status van mijn (volgens mij) emaille douchebak. Er was ruim een jaar geleden een beschadiging ontstaan bij de afvoer, die heb ik licht opgeschuurd en behandeld met Hammerite metaallak (rood omcirkeld). Helaas werkte dat zo als je ziet niet helemaal goed uit: de roest breidt zich verder uit op andere plekken in de buurt van mijn behandling. Merk op: waar het zich uitbreidt heb ik zover ik weet niet per ongeluk geschuurd of het emaille beschadigd; ben verbaast over hoe snel de roest zich uitbreidt... En ook de manier waarop: gebogen lijnen.
Dus nu wil ik het goed aanpakken. (douchebak vervangen staat op de langere termijn, eerst proberen dit zolang mogelijk te redden)


voor-vraagklusidee.jpg


Na flink zoeken op klusidee kom ik meerdere manieren tegen om beschadigingen en roest in een emaille douchebak te behandelen, maar welke is nu precies de beste... En, specifiek, welke is de beste in mijn geval?

Dit ben ik tegengekomen:

a- Behandelen met remaille (kan ik niet onder die naam bij de gamma, praxis etc vinden, is blijkbaar een merknaam). Hier genoemd https://www.klusidee.nl/Forum/topic/douchebak-roest-bij-afvoergat.49038/, geen primer nodig. Ontvetten met thinner of aceton.
Bijvoorbeeld hier is remaille wel te vinden: https://dtc-webshop.com/index.php?id_product=1&controller=product

b- Behandelen met emaille repair spul, zoals met https://www.gamma.nl/assortiment/griffon-emaille-repair-fpb-20ml/p/B202754 Er staan weinig instructies bij hoe te gebruiken, hoe voor te behandelen.

c- Schuren, 2 componenten epoxy primer aanbrengen volgens https://www.klusidee.nl/Forum/topic/geemailleerde-douchebak-schilderen-of-spuiten.14953/#post-88367
En daarna overschilderen. Waarmee?

Dus best wat verschillende opties. En mijn situatie is niet een "cleane" situatie, ik heb dus al wat geprobeerd met die metaallak.

Mijn idee om het te fiksen nu is:
1) schoonschuren wat ik nu al heb aangebracht, dus verf en roest verwijderen. Risico: dat ik met dat schuren meer emaille beschadig dan nu het geval is. De huidige verf zit namelijk wat ruim op de originele beschadiging, dus waarschijnlijk ook op plekken waar nu geen beschadiging is.
2) schoonmaken met aceton
3) emaille repair spul van klusmarkt (gamma, praxis etc) erop

Hoe klinkt dit plan? Is er een beter plan? Is Remaille beter?

Extra vragen:
- Geen primer nodig bij dat emaille spul van gamma, praxis etc?
- Geen primer nodig bij remaille?
- Schuren en primer en "overschilderen" lijkt mij de minst goede oplossing?

Vriendelijke groet,
Frank
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
De roest zit onder het emaille van de bak, en zal daar verder roesten.
Vanaf de oppervlakte is daar weinig aan te doen.
Mat die emaille verf kun je wel het oppervlakte wat verdichten, maar de roest zal waarschijnlijk verder gaan.
Als je geluk hebt duurt het nog enkele jaren voordat het doorgeroest is, en je een gat in de bak hebt.
 

frankklussen

  • #3
Ah bedankt! Dus zelfs als ik het emaille overal waar roest zit zou wegschuren en daaroverheen de emaille verf, dan nog zal de roest niet tegen te houden zijn?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Inderdaad die roest kan van onderuit komen. Zelf ontdekte ik een zwarte streep in de bak van de wastafel. Ik dacht aan een haar. Maar ik voel helemaal niets. Het oppervlak van het glazuur is absoluut glad en niet aangetast. Heel merkwaardig. Vraag me af wat er gaat gebeuren.

Wasbak douche2.JPG
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu