Riolering vanaf tuinhuis

Erik-j

 • #1
Beste klussers,

Wij gaan een tuinhuis bouwen in onze tuin en willen daar ook water en afvoer naar toe aanleggen. Voor WC en douche. De afvoer willen we aansluiten op de riolering onder ons huis (in de kruipruimte).

Nu ligt het tuinhuis al 20 cm lager dan ons huis en de afstand tot ons huis is 25 meter. Als ik reken met 1% afschot over die 25 meter, dan blijft er niet genoeg hoogte over om op de hoofdpijp van de riolering in de kruipruimte aan te sluiten (ik mis 25 cm).

Weet iemand hier een goede oplossing voor?

- We dachten eerst aan Sanibroyeur, maar de mevrouw van Sanibroyer vertelde ons dat hiervoor echt afschot nodig is.

- Is een pompput bij het tuinhuis mogelijk? Kan zo'n pomp het water tegen vlakke of een licht stijgende afvoer over 25 meter wegpompen?

- Of zouden we 'iets' in de kruipruimte moeten installeren?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Fiesiekus

  • #2
  Volgens mij kan die sanibroyeur wel een 50 cm omhoog pompen. Kijk eens in de gegevens op internet.
   

  Erik-j

  • #3
  De opvoerhoogte is wel tot 5 meter. Maar niet over een grote horizontale afstand. Daar hebben ze bij Sanibroyeur slechte ervaringen mee.

  Ik zou natuurlijk ook de afvoerpijp bij het tuinhuis op 25 cm boven het maaiveld kunnen laten starten, maar dat is geen gezicht!
   

  Fiesiekus

  • #4
  Het is lood om oud ijzer: of een pomp nou tegendruk krijgt van een horizontale rioolbuis of van zoveel cm waterkolom, maakt voor de werking niks uit.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #5
  Vaak ligt de riolering buiten wat lager dan binnenshuis, misschien kunt u rechtstreeks op het hoofdriool buiten aansluiten.
   

  Fiesiekus

  • #6
  Erik-j schreef:
  Ik zou natuurlijk ook de afvoerpijp bij het tuinhuis op 25 cm boven het maaiveld kunnen laten starten, maar dat is geen gezicht!
  Binnen in het tuinhuis en dan een voorzetwandje ervoor?
   

  Xr8

  • #7
  Zal niets helpen. Als het geheel lager ligt dan zul je echt met een pomp moeten gaan werken. Dit soort situaties komen wel vaker voor. Reken echter wel dat dit soort pompen niet goedkoop zijn.

  Overigens kun je over die afstand wel rekening houden met een afschot van 1cm per 2 meter. Dat scheelt je op het eind toch een dikke 10 cm.

  Succes.
   

  Fiesiekus

  • #8
  Waarom niet met hydrostatische druk? Zo werken heel veel rioleringssystemen.
   

  Xr8

  • #9
  Zou best kunnen, werk zelf eigenlijk alleen maar in de rioleringen welke op natuurlijke wijze afwateren dmv juist afschot.

  Mijn ervaring is dat tegenlopende leidingen in de loop van de tijd problemen geven. Om dan een staand stuk te creëren om meer druk te krijgen zou wellicht kunnen helpen. Echter ik denk dat de hoeveelheid papier die in de leiding komt sterker zal zijn dan de kracht welke dit kleine waterkolommetje kan geven.

  Succes.
   

  Fiesiekus

  • #10
  Het principe van het persriool wordt hier in het westen heel veel toegepast. Men kan hier niets diep (> 2 m) leggen vanwege het grondwater.

  Volgens mij is de werking van een broyeur gelijk aan het persriool, alleen kleinschaliger natuurlijk
   

  Erik-j

  • #11
  Bedankt! Ik ga op zoek naar betaalbare pomp oplossing.
   

  Xr8

  • #12
  Aha persriolen, die hebben we in het noorder uiterraard ook, anders is het niet mogelijk de boel bij de waterzuivering te krijgen. Ook hier liggen de riolen niet dieper dan een meter of twee in de straten.

  Echter de systemen waar wij aan werken zijn altijd binnen de erfgrens en daar kom je dit soort systemen bijna nooit tegen.

  Heb wel een pompsysteem gemaakt in een laag liggende was-toiletruimte. Hier hebben wij 2 rvs pompen geplaatst, deze waren erg prijzig. Wellicht is er wel iets betaalbaars te krijgen. Heb hier geen ervaring mee.

  Succes.
   

  Erik-j

  • #13
  Ik heb een geschikte pompput en pomp gevonden (€ 620). Vergelijkbaar qua kosten met een sanibroyeur dus. Ik moet alleen gaan graven ;-)
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu