Plan van aanpak vervangen standleiding en riolering

Runne

  • #1
Hallo allemaal,

Momenteel zijn wij druk aan het verbouwen in huis en op dit moment ligt de gehele badkamer er ook uit.

Wij willen van het huis de standleiding en de riolering (deels) vervangen.

In de bijlage heb ik 2 tekeningetjes toegevoegd waarmee ik hopelijk het een en ander kan verduidelijken.

Ik heb 2 vragen.

Welke volgorde is het handigst? eerst de standleiding vervangen tot aan het riool en dan even provisorisch vast zetten totdat ik het gehele riool eruit haal en vervang of is het slimmer om eerst het riool te doen en dan de standleiding.

Ik vraag dit omdat de tuin er met 2 afvoerputten ook op zit. En op die afvoer zit ook de afvoer vanaf het dak. Wanneer ik dus het riool vervang en we krijgen regen dan loopt mijn kruipruimte vol.

de tweede vraag gaat over het vervangen van de standleiding. Deze is van gietijzer gekoppeld aan de grespijp van het hoofdriool.

Ik wil de standleiding eruit gaan halen, maar wat is hier de beste methode voor? mij lijkt vanaf bovenaf afbouwen ivm. het gewicht, maar het probleem is dat vanaf de 1e verdieping (en de zolder dus ook) de gietijzeren pijp in een gemetselde schoorsteen zit.

In de badkamer heb ik al een gat gemaakt in het kanaal (dit was aan de badkamer zijde drijfsteen en kon dus makkelijk open gemaakt worden) waar de standleiding instaat. hier kan ik er dus wel bij, maar hoe doe ik dit op zolder? Hier is het gemetseld. Nu kan ik dit ook wel open maken, maar hoe zit het met de stevigheid van de schoorsteen en hoe zit de standleiding bevestigd bovenaan de schoorsteen ter hoogte van de dekplaat van de schoorsteen?

Wie kan mij meer duidelijkheid geven, hoe dit het beste aan te pakken.

Zoals op de ander tekening te zien is. Zit er een zogenaamde verzamelput waaraan de graspijp zit. Dit stuk wil ik dan ook laten zitten omdat hier nagenoeg niet bij te komen is. hier zal dus een overgang gres naar pvc nodig zijn.

De rest van de riolering zal vervangen worden tot aan een meter buiten de gevel. Hier wil ik dan ook meteen een ontstoppingstuk plaatsen.

Ik heb genoeg kluservaring, maar hier wil ik toch eerst wat meer info over hebben.



Alvast bedankt maar weer.
gr. rene
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #2
Ik weet niet hoe het in de schoorsteen zit.

Zelf zou ik liggende leiding vervangen eerst, water wat van dak of dakgoot komt kan je tijdelijk op dak of in de goot dicht plakken.
Of een specie ton onder zetten en daar een klok pomp in om het water bv naar buren of brandgang put kan laten stromen
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Zorg de de HWA een eigen buis krijgt naar de voorzijde van de woning. En zet een terugslagklep tussen de aansluitingen in huis en de HWA-aansluitingen. Dat voorkomt overstromende toiletpotten...
 

Runne

  • #4
Vandaag begonnen met de standleiding. deze als eerst gedaan omdat ik door de stukadoors beneden nog niet beneden verder kon.
Deze ging er vrij rap uit. eerst ingeslepen en daarna de boorhamer er tussen met een schuine beitel.

maar nu het volgende.
Morgen wil ik de riolering eruit gaan halen en vervangen door PVC.
Zoals hierboven besproken kan ik helaas niet alles vervangen. Er zit een verzamelput onder de uitbouw (waar de vorige bewoners alles dicht hebben laten storten met beton.

Dus moet ik aansluiten zoals op de foto's te zien is.
Ik had dus een krimpmof gehaald, maar blijkbaar is mijn Gres (als het al gres is) een kleinere diameter. het lijkt mij 110 (zou het dan net als de standleiding gietijzer zijn? ).

Ik heb een krimpmof 121 naar 110. maar eigenlijk kan ik daar niks mee omdat ik riolering 125 ga gebruiken. dan zou het op 1 of andere manier 121 naar 125 moeten zijn lijkt mij.

Hoe kan ik dit nu het beste goed en lekkage vrij aansluiten? de krimpmof heeft overigens geen rubberen ring waar hier op het forum over gesproken wordt.

ik ga er vanuit dat een krimpmof niet van 121 naar 110 krimpt toch?

hopelijk kunnen jullie mij meer duidelijkheid geven, Ik kan het hier op het forum niet terugvinden wat voor mij nu de beste oplossing is.

zie foto's
 

Runne

  • #5
Ik heb zojuist te horen gekregen dat ik het beter met een flexibele-rubber-verloopkoppeling-8095mm-110122mm kan doen.

Zo kan ik alles flink vastdraaien en dichtmaken. Ik ga het stuk gres waar de mof overheen komt eerst goed schoon maken en opschuren om het goed vlak te maken.

Bedankt voor de reacties tot nu toe.
Gr. René
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Je standleiding moet tot boven aan van een materiaal zijn wat niet veel vocht opneemt. Dus hoe zit het boven aan het eind van de buis in de schoorsteen?
Vergis je niet door een standleiding gaat heel vocht naar buiten en ergens wil dat gaan condenseren.
 

Runne

  • #7
Helemaal boven in de schoorsteen. Ik denk 1cm onder de rand zit een soort roostertje. Waar de standpijp tegenaan loopt/ligt. Alles wordt dus pvc tot nagenoeg topje schoorsteen. Het gedeelte begane grond tot aan de zolder wordt 110 en daar gaat hij t laatste stukje over in 75.
De gehele standleiding staat in een kanaal van ongeveer 35x35 cm. Heel erg ruim dus voor een standleiding 110.

Ik ga de nieuwe leiding vastbeugelen in dat kanaal.

Gr. René
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu