Advies nodig over riolering aanleggen in schuimbeton

Wiklola

 • #1
Hallo mede-klussers,

Om de vloerisolatie te verbeteren gaan we de kruipruimte opvullen met schuimbeton. De dikte van het schuimbeton wordt 60 cm en het wordt gestort op kleigrond met een verdicht zandbed erop.
In de laag schuimbeton komt ook het één en ander aan leidingwerk, elektra en riolering.
Het leidingwerk en elektra worden in mantelbuizen gelegd, de riolering niet.

De riolering gaat door enkele muren naar andere ruimtes. Mocht het schuimbeton een klein stukje verzakken zal de buis scheuren/breken op het punt waar het naar een andere ruimte gaat lijkt mij?

 • Heeft iemand ervaring met riolering in schuimbeton?
 • Heeft er verzakking plaats gevonden?
 • Is het wijs om voor de eerste paar meter een dikkere pvc pijp eroverheen te schuiven? Bijvoorbeeld 125 over 110? Op deze manier kan de leiding wat meer hebben en zal deze niet breken bij een verzakking van 1 cm.
 • Of heeft iemand andere ideeën?
 • Op bijgevoegde schets is te zien dat de riolering deels in het schuimbeton en deels in het zandbed ligt. Kan dit problemen geven?

Ik hoor het heel graag! Alvast bedankt!

Riolering forum.png
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #2
Als je bang bent voor een verzakking waarom dan schuimbeton?
Staat het huis op palen?
 

Wiklola

 • #3
Ik ben niet zo bang dat de vloer blijft verzakken maar dat het na het uitharden eenmalig wat inzakt.
Het staat niet op palen maar heeft een gemetselde fundering (bouwjaar 1963).
 

Pvr

 • #4
Maak de sparingen door de muren groter 7cm rond en vul deze met steenwol eventueel afplakken met tape
En zorg dat folie los hangt langs de muren zodat het mee zakt met vullen en alle gaten naden en spleten dicht zijn. Anders krijg je zoals ze zeggen er gaat meer in dan je denkt. En dat luistert best nauw want het is net water. En als het ergens door komt is heel lastig te stoppen. Ook electrabuis sokken en losse bochten aftapen of beter lijmen met pvc lijm.
 

ADDave

 • #5
Waarom volstorten? Je hebt al een kruipruimte dus EPS platen bijvoorbeeld is ook een optie.

Wil je later een keer verbouwen, of misschien de volgende bewoners, dan kan je helemaal niks meer.
 

Wiklola

 • #6
Ter verduidelijking van de situatie:
Ik ben een woning aan het verbouwen en heb de oude houtenbalken vloer verwijderd. In de kruipruimte lag een werkvloertje, deze heb ik ook verwijderd.

Nu wil ik een nieuwe vloer gaan opbouwen met vloerverwarming in een anhydriet dekvloer. Ik heb zoals gezegd gekozen voor schuimbeton. Aangezien de woning niet op palen staat wou ik de fundering niet extra belasten. De keuze was dus een zwevende dekvloer opgebouwd met isolatiemateriaal en een (gewapende) betonvloer of schuimbeton. Aangezien de kruipruimte al aardig diep was, en wat andere voordelen heb ik voor schuimbeton gekozen.

Al het leidingwerk en dergelijke wat in het schuimbeton komt word vernieuwd. Dus ook de riolering, daar gaat mijn vraag ook over. Ik kan me zo voorstellen dat het hele pakket van schuimbeton iets verzakt na het storten. Voor water/gasleidingen zal dit niet zoveel uitmaken omdat dit in een mantelbuis zit. De riolering zit dat echter niet waardoor deze bij een verzakking van een paar mm al kan breken. Ik ben dus niet bang dat de hele vloer blijft wegzakken maar enkel dat de pvc leidingen afscheuren bij de doorvoeren tussen de ruimten door verzakking/zettingsverschil.
 

Bridgewood

 • #7
Wij hebben vorig jaar februari schuimbeton laten storten in onze jaren 60 woning.

Waar je voor moet zorgen is dat de ondergrond goed verdicht/aangetrild is zodat het schuimbeton niet kan verzakken na uitharding.

Elektra en waterleidingen hebben wij in een mantelbuis richting ons kookeiland gebracht. De afvoeren liggen in het zandbed waardoor deze niet kunnen verzakken/scheuren.

Mantelbuizen, leidingen eventueel vastzetten aan de grond zodat deze niet kunnen gaan drijven in het beton.

Wanneer het beton is uitgehard probeer er dan zo min mogelijk op te lopen en zodra het kan te beginnen met de vloerverwarming/dekvloer. Het beton is net bros (chocola) en trap je gemakkelijk kapot.

Als je alles goed voorbereid kan het eigenlijk niet mis gaan, maar dat is met heel veel dingen zo. Goede voorbereiding is het halve werk.

Mocht je nog vragen hebben dan help ik je graag verder.
 

Dimkal

 • #8
Eventueel PE in plaats van PVC of PP gebruiken. Is taai spul kan een stootje hebben en onbreekbaar. Wel wat lastiger verwerken in verband met spiegellassen of gebruik electrolasmoffen.
 

KlusserHein

 • #9
Aangezien je nergens meer kan, is het misschien verstandig om wat loze elektraleidingen naar sommige plekken heen te brengen.
Niet dat dit het onderwerp is, maar een kleine tip haha.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #10
Veranker je buizen om de 50 cm aan de bodem, want deze gaan zeker opdrijven waardoor je geen afschot meer hebt.

En maak de opening in de stenen wanden rond de buizen wat groter, en zet deze dicht met purschuim.
 
 • Like
Waarderingen: Bridgewood

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu