Reservoir hangtoilet: In, voor of achter de wand/muur

Gerg

  • #1
Drie vragen in relatie met plaatsing reservoir en frame Hangtoilet

A: Reservoir en frame voor hangtoilet: In, voor of achter de wand/muur?
Situatie:
Ga in een ruimte van 2,25 meter breed en 2,15 meter hoog die grenst aan schuur en deel van deze schuur een toilet-douche combinatie maken. Wand/Muur met hangtoilet die in huidige schuur komt moet nog gemaakt worden. Wil minimale ruimte hiervoor gebruiken. Wat is te verkiezen voor plaatsing inbouwreservoir met frame?
-1- Voor de muur?
-2- In de muur?
-3- Achter de muur?
Denk aan 10,5 cm houtskelet wand in uitvoering houten staanders 69 mm diep met aan beide zijden 25 mm multiplex gevuld met isolatiemateriaal. Indien 10 cm cellenbeton of een andere uitvoering hier voordelen heeft verneem ik dat graag?
-1- Voor de wand: Indien voor de 10,5 cm houtskelet wand, dan komt er voor reservoir incl. tegels minimaal 11,5 cm bij. Maakt 22 cm.
-2- In de wand: Plaats een geberit-duofix-sigma (8 cm dik) in de houtskelet wand, strak tussen twee houten staanders (En lijm deze zijdelings aan deze staanders). De wand wordt dan uitgevoerd met staanders van 89 diep bij 38 breed. Dat geeft met 2x25 mm multiplex + 1 cm tegels een totale wanddikte van 14,9 cm (Bij gebruik van breder reservoir worden staanders van 10 of 12 cm breed nodig).
-3- Achter de wand: Plaats het reservoir met frame achter de 10,5 cm houtskelet wand in de schuur. Timmer alleen dit frame met reservoir geplaatst af met 15 mm multiplex. Kost alleen over een breedte van 67 cm en 116 hoog dan 9,5 tot 15 cm diepte afhankelijk van geïnstalleerde reservoir. Alleen over 67 cm breed en 116 hoog dan inclusief wand minimaal 20 cm dik.
Twee additionele vragen:

B: Reservoir.
De keuze voor minimale ruimte mag niet ten koste gaan van betrouwbaarheid of andere beperkingen
Heeft gebruik van geberit-duofix-sigma (8 cm dik) ook nadelen ten opzichte van b.v. de up320?

C: Dikte afvoer.
Heeft het voordelen om meteen over te gaan van 9 cm afvoer naar 11 cm of is koppeling op hoofdafvoer met 9cm 1x90 graden onder het reservoir en haakse bocht uit gevoerd in 2x45 graden bij koppeling onder 45 graden met hoofdafvoer ook prima?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Is de schuur geïsoleerd en verwarmd?
Anders loop je de kans dat het eea bevriest bij optie 2 en 3.
 

Gerg

  • #3
De CV ketel bevindt zich in de schuur. De verwarmingsbuizen lopen 2,5 meter door de schuur. Het is er nooit koud.
 

Gerg

  • #4
De vraag stellen betekent soms de vraag ook beantwoorden. Ben eruit. Laat weten als ik iets over het hoofd mocht zien.

Ad C: Bij de 8 cm smalle duofix-sigma uitvoering zullen concessies zijn gedaan. Alleen toe te passen als de extra centimeters niet gemist kunnen worden. De standaardversie zal te verkiezen zijn uit oogpunt van betrouwbaarheid.

Ad B: Maximaal/standaard wordt 7,5 liter water gebruikt voor spoeling. Tot 7 liter spoelvolume kan volgens Wavin 90 mm afvoer toegepast worden. Verschil met 7,5 liter lijkt te beperkt om dan problemen te verwachten. Ga afvoer tot horizontale dikke hoofdbuis in 90 mm uitvoeren. https://blog.wavin.com/nl-nl/vraag-t-wavin-toilet-aansluiten-op-standleiding https://www.bouwinfo.be/forum/technieken/sanitair/wc-afvoer-buis-van-80-mm-voldoende

Ad A: Inbouw in houtskeletwand van de UP320 Duofix levert de beste benutting van de ruimte. Ga het frame insluiten in 120 mm diepe houten profielen die op 112 cm hoogte worden versmalt tot 69 mm. Aansluitend op profiel van 120 ook een 69 mm dik profiel. Wand dan incl. 2x18 mm multiplex 10,5 cm dik met uitzondering van deel vanaf muur 67 breed, 115 hoog waar het reservoir achter zit. Hier 120+2x18 mm multiplex maakt 15,6 cm dik (of 17/18 cm indien ook de afvoer van 9 cm geheel wordt ingesloten). Omdat de plaatselijke verdikking in de schuur zit is de verdikking uit esthetisch oogpunt geen punt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu