Repareren en daarna egaliseren garagevloer

Reug

  • #1
Hallo Allemaal,

Ik ga een nieuw projectje starten namelijk het repareren, egaliseren en misschien coaten (betonverf?) van mijn garagevloer.

De vloer bestaat voor de helft uit grijze 30 bij 30 tegels en de andere helft is beton. De huidige vloer is niet helemaal strak en er zitten gaten (20 - 30mm) en diepe scheuren (30mm) in het beton. De tegels liggen er wel strak en vast in en het beton is nog wel 1 geheel.

Ik kan veel vinden op internet voor het egaliseren maar niets over eventuele voorwerk.
Hoe kan ik eerst de gaten en scheuren "opvullen" om daarna de hele vloer in 1x te egaliseren?

Hebben jullie ook nog tips of aanbevelingen m.b.t. egalisatie producten rekening houdend dat ik dit nog niet vaker heb gedaan (langere droogtijd etc.)? Er zit namelijk nogal veel prijsverschil in producten.

Alvast bedankt!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Is het niet beter de vloer overnieuw te maken?

Plaats eens een foto van de vloer.
 

Reug

  • #3
Ik wil niet alles open breken, ik weet namelijk niet wat er precies onder zit. Voor de hoogte is het ook niet nodig.

Ik zal vanavond eens een foto maken.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #4
Het aansmeren van de gaten/scheuren zou je met een zandcement mengsel kunnen doen, bijv 1 deel cement op 3 delen zand of een reparatiemortel. De te repareren plekken eerst aanbranden met een cementpapje.

Voor een combinatie van beton + tegels heb je een speciale (universeel) primer nodig alvorens je gaat egaliseren zodat de hechting op tegels optimaal is en de zuiging van beton tegengaat. Zo'n primer is lastig te vinden (is er wel, ik heb het ook gebruikt).

Ik zou egalisatiemiddel gebruiken met een lange droogtijd, dan heb je tenminste de tijd om de hele vloer te voorzien van egaline. Anders begint het al te drogen voordat je klaar bent. Gebruik een harde egaline, dus eentje die geschikt is al vloerafwerking (meeste goedkope egalines zijn alleen geschikt onder tegels). Gebruik een prikroller om de lucht er uit te halen. Werk bij voorkeur met 2 man, eentje gaat mengen en de ander giet het uit en verdeelt het.

Als laatste: gebruik in een garage geen betonverf, je hebt kans dat dat aan je banden blijft plakken. Gebruik een 2k epoxy als afwerking.
 

Reug

  • #5
@Cyruse, bedankt voor je reactie. Duidelijk uitgelegd.
Ik ben alleen wel benieuwd wat je bedoeld met "aanbranden met een cementpapje" ?

Weet je toevallig het merk nog van de universele primer (PM me als je wilt), ik kan hier namelijk weinig over terug vinden.


Hoe lang moet ik ongeveer wachten tot ik de 2k epoxy kan gebruiken als afwerking? en dien ik tussen de egaline en epoxy ook nog een primer te gebruiken?
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #6
Aanbranden met een cementpapje: handje puur cement nemen, dat mixen met wat water tot er een dun mengsel ontstaat. Daar smeer je de scheuren/kuilen mee in, dan gelijk afsmeren met zand/cement.

Of scheuren/kuilen goed nat maken en instrooien met cement, daarna afsmeren.

Dit is om de zuiging van het huidige beton tegen te gaan.

Universele primer zit in de PM.

De egaline moet helemaal uitgehard zijn voordat je de 2k epoxy kunt aanbrengen, droogtijd is afhankelijk van dikte. Controleren door een stuk plastic op de egaline te leggen, na een dagje mag je geen dampvorming zien.

Primer tussen egaline en epoxy is afhankelijk van je merk/type epoxy maar meestal wel nodig. Soms kan je als hechtlaag ook de eerste laag epoxy verdunnen (hangt af van type epoxy). Voor een goede laagdikte zijn 2 lagen epoxy wel nodig (of eerst een verdunde en de 2e laag onverdund maar hangt ook weer af van type epoxy).
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu