Reparatie deur - verplaatsen paumelle

Femke B.

  • #1
Dit weekend is de onderste paumelle uit onze binnendeur 'gescheurd'. Vervanging van de deur via de leverancier lijkt lastig te worden (en een nieuwe vergelijkbare deur kost zeker 400/500 euro), daarom ben ik benieuwd of dit ook te repareren is. Vind het bovendien ook erg zonde om een deur die voor de rest nog helemaal in tact is weg te doen. Bijgevoegd foto's van de deur en breuk. Inmiddels is ook het fineerlaagje losgelaten.

Vraag is dus of we de paumelle kunnen verplaatsen, bijv. naar onder. Geen idee of de deur dan weer netjes en vooral stevig/stabiel ingehangen kan worden. En ik weet ook niet of en hoe je gaten boort in zowel het stalen kozijn als in de deurrand.

Verder zou het stuk waar de breuk zit en het fineer weg is afgewerkt moeten worden, maar ik denk dat dat op zich wel moet lukken. Ik besef dat het zichtbaar zal blijven, maar het zit op een best onopvallende plek dus daar heb ik denk ik wel vrede mee.

Ik ben benieuwd!

IMG_5740.JPG IMG_5719.JPG
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Informeer eens bij je verzekering. Als de schade gedekt wordt, dan is een nieuwe deur de makkelijkste optie. Het verplaatsen van een paumelle op het kozijn is niet mogelijk.
 

Femke B.

  • #3
Dank voor je reactie. Ik sla mijn verzekeringsvoorwaarden er maar eens op na, maar vrees dat de dekking helaas niet voldoende is. Goed in ieder geval om te weten dat verplaatsen niet mogelijk is. Hoeven we daar dus niet aan te beginnen..
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Als er een blindklinkmoer geplaatst kan worden is een paumelle wat hogerop best mogelijk.
 

Willem52

  • #5
Volgens mij zit in het onderste deel van je paumelle en uitsparing waar een imbussleuteltje op kan. Op die maniet kun je de paumelle bij een houtenkozijn verwijderen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
De deur valt wellicht te repareren. Je kan er een houten blok in lijmen en daar op dezelfde plek een nieuw gat in boren voor de paumelle.
 
  • Like
Waarderingen: Femke B.

Femke B.

  • #7
Dat is misschien wel een idee! Ik las ergens dat je evt ook kunt vullen met een twee componenten houtvuller, maar een blokje is wellicht beter/steviger/makkelijker?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Ik ben bang dat een scharnier in houtvuller snel speling krijgt.

Een blokje erin lijmen is zeker steviger. Ik zou zelf meranti pakken, maar een vuren blokje moet ook al prima werken.

Plaats eens wat meer detail foto's van de zijkant van de deur.
 

Willem52

  • #9
Blijft toch vreemd waardoor het komt dat het onderste scharnier is uitgescheurd.
Deze wordt namelijk het minst belast.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #10
Ik zou zelf liever vullen met een 2K vuller. Daarmee vul je het gat helemaal op en dat geeft sterkte.

Als je er een blokje hout in lijmt wordt het gat nooit helemaal opgevuld. Je houdt ruimtes open en die geven geen stevigheid aan de reparatie.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu