Reparatie Bosch magnetronoven

Tssrct

  • #1
Onlangs een grote schoonmaak aan onze Bosch HBC84K551N02 magnetronoven gedaan, waarbij de deur volledig losgehaald is. Toen deze weer terug in elkaar gezet was, deed eerst de magnetron het niet meer. Deze werkte 2 seconden nadat hij automatisch afsloeg. Dit was te herleiden naar een gesprongen glaszekering, die inmiddels vervangen is. Het probleem is nu dat er na 3 seconden vonken tegen het metalen rooster aan springen bij gebruik van de magnetron. Uiteraard wordt de magnetron niet meer gebruikt op het moment.

Het is mij niet helemaal duidelijk waar dit door veroorzaakt wordt en ik denk aan een aantal opties.
1: de zekering is vervangen door het verkeerde type. Er zat origineel een 8A zekering in, maar ik heb me laten adviseren door een bevriende elektricien dat een glaszekering van de Gamma van 10A geen probleem zou moeten zijn. Mocht dit niet het geval zijn, hoor ik het graag.
2: Bij het terugplaatsen van de deuronderdelen viel het mij op dat de rubberen afdichting van de deur wat losser zat dan daarvoor. Wellicht kan daardoor wat straling langs de glazen deur komen en moet deze vervangen worden?

Daarnaast is ditzelfde type momenteel te koop op marktplaats voor een aantrekkelijke prijs, ook met een defecte magnetron. Mocht de deur zelf het probleem zijn, overweeg ik deze aan te schaffen en de deur hiervan op mijn eigen apparaat te monteren.

Graag hoor ik jullie advies waar dit probleem door veroorzaakt wordt.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ik raad je ten zeerste af verder aan dit apparaat te knutselen. Want die zekering ging er niet voor niets uit: er mankeert iets aan de deursluiting, waardoor de microswitches in de deur in een verkeerde volgorde sluiten. Dat wordt bewaakt door een extra microswitch, die bij verkeerde volgorde bewust een zekering doet springen (die switch veroorzaakt rigoureus een kortsluiting).

Een vakman is verplicht na reparatie een meting te doen met een speciaal meetapparaat waarmee uittredende microgolven gemeten kunnen worden. Die bezit jij ongetwijfeld niet en ook niet de benodigde kennis die meting te doen. Door het verdere gebruik van het apparaat (ook al denk je die eventueel gerepareerd te hebben) stel je jezelf en je eventuele gezin bloot aan gevaar wat niet zichtbaar is maar wat je wel zou kunnen merken als het te laat is!

Een rubberen afdichting heeft overigens geen enkele invloed op het al of niet uittreden van magnetron'straling'.

Mijn suggestie: breng het apparaat naar een werkplaats van een gecertificeerde reparateur of koop een andere magnetronoven. Geen leuke suggestie, maar wel zo veilig. :wink:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu