Remeha Tzerra en eTwist aansluiten als ON/OFF ipv OpenTherm

JVE83

 • #1
Hallo allemaal,

ik heb een Remeha Tzerra CW5 CV en een eTwist thermostaat en, voor zover ik weet, draait dit via OpenTherm. Nu heb ik het probleem dat het in huis gewoon niet lekker warm wordt en als het toch wel even warm geworden is, dan koelt het weer snel af en dan lijkt de verwarming niet opnieuw aan te gaan (of in ieder geval niet genoeg om het weer warm te maken). Het gaat hier om zowel de beneden verdieping maar ook om de slaapkamers.

Het gaat om een 2-kapper uit 1985 met op de benedenverdieping vloerverwarming icm laminaat (wel laminaat en ondervloer die geschikt zijn voor vloerverwarming) en in de overige ruimtes gewoon een radiator met een ouderwetse knop.

Er is al een expert geweest om alles te controleren en hij zei dat alles goed is aangesloten, de pomp van de vloerverwarming ook goed staat, enz.

Ik weet dat, ook al is het er officieel geschikt voor, laminaat geen goede combinatie is met vloerverwarming en er redelijk wat warmte verloren gaat. Daarom dacht ik... OpenTherm leert natuurlijk van de situatie en past de temperatuur van het water aan om schommelingen te voorkomen. Wat nou als dit principe toch niet goed werkt in mijn huis en het daarom niet comfortabel is? Ik kan me voorstellen dat als er heel heet water door de leidingen gepompt wordt, er meer warmte door de vloer omhoog komt.

Misschien slaat dit wel nergens op, maar ik zou het toch wel graag willen testen, want de huidige situatie is in ieder geval niks. Als ik de handleiding van de Tzerra lees lijkt het erop dat hij zowel OT als OO aankan en dat de thermostaat bepalend is. In de handleiding van de eTwist staat dat hij het ook allebei kan, en dat de CV bepalend is. Aangezien ze allebei OT ondersteunen zullen ze samen wel beslissen dat ze dat gebruiken.

Dus mijn vraag is... kan ik mijn Tzerra of eTwist toch op de 1 of andere manier op OO zetten? Of moet ik dan gaan testen met een simpele OO thermostaat?

Als jullie overigens nog tips hebben om mijn huis warmer te houden sta ik daar natuurlijk ook altijd voor open. Isolatie kan natuurlijk helpen, maar dat is meer uitstellen van het afkoelen dan voorkomen dat het afkoelt.

Bedankt alvast :)
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • The headhunter

  Specialist Elektra
  • #2
  Regel 1 bij modulerende thermostaten en ketels, waterzijdig balans, zonder balans kan de regeling het niet onder controle krijgen.
  2 je VV is een menggroep, deze heeft een minimale aanvoer temperatuur nodig om een juiste mengtemperatuur te krijgen.

  Zet je CV parameters zo dat bij warmtevraag een minimale temperatuur word gemaakt.

  Dus minimum CV aanvoer vastzetten, dan haal je een deel van de modulatie onderuit en krijg je heter water door het systeem.

  Een etwist is altijd ot, bij aan/uit moet er een gateway tussen bij mijn weten.
  Je kan echter de ketel ook zo instellen dat deze als een soort aan/uit reageert op een warmtevraag.
   

  Wilibald

  Specialist Verwarming
  • #3
  De etwist is r-bus. Via de gateway kan hij opentherm of aan-uit de ketel sturen.
  De gateway zit of los bij de ketel (wit kastje) of zit in de aansluitbox van de Tzerra geplaatst.
  Alleen de Tzerra ace heeft geen gateway nodig, deze kan rechtstreeks r-bus aan.
   

  JeffreyD94

  • #4
  Je kan via de Etwist app bij het kopje installateur de opwarm-/afkoelsnelheid instellen, zo reageert het toestel feller of minder fel.
  Echter zoals al aangegeven is, dit hoeft bij een goed ingeregelde en gebalanceerde installatie normaliter niet te gebeuren.
   

  JVE83

  • #5
  Bedankt voor jullie reacties, ik ga er eens naar kijken.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu