Remeha Tzerra - Druk te laag/hoog, ontluchten lukt deels niet

WouterJ

 • #1
Hallo,
Ik ben nieuw hier, en heb een probleem met mijn cv (Remeha Tzerra) en ik wil kijken of ik dit zelf op kan lossen of dat ik een professional moet inschakelen. Ik ben zelf een leek op dit gebied. Een zoeksessie op dit forum heeft geen resultaten opgeleverd die me helpen helaas.

In de bijgevoegde foto is mijn cv te zien.
Een dag voor deze foto gemaakt is merkte ik op dat de druk veel te laag was (<0.8). Daarom wilde ik deze bijvullen. Dit leek niet te lukken, want het water stroomde niet door en zag de druk ook niet oplopen. Wat schetst mijn verbazing: een dag later is de druk >3 bar. Dus wilde ik eerst alle radiatoren ontluchten. Dit is bij de meesten gelukt, echter bij 3 niet. Er komt bij deze 3 geen water uit de radiator, maar de radiator wordt wel gewoon warm dus dat vind ik vreemd. De druk is nog onveranderd. Ook na het aftappen van water is er geen verschil in druk, het lijkt zelfs wat hoger te zijn. Bij het tikken op het expansievat is een verschil te horen tussen de boven- en onderkant.

Nu ben ik benieuwd of iemand een oorzaak, en beter nog, een oplossing weet voor dit probleem.

Alvast bedankt!

20210407_144902[1642].jpg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Verwarmingsmajoor

  • #2
  Ik denk dat je manometer (drukmeter) kapot is. Althans helemaal kapot is hij niet, omdat hij de druk uiteindelijk wel laat zien. Deze hoort normaal mee te lopen terwijl je aan het vullen of aftappen bent. Deze is simpel te vervangen. De 3 radiatoren die je wil ontluchten en waar geen water uit komt zitten hoogstwaarschijnlijk gewoon dicht met verf of vuil. Deze kun je met een naald proberen door te prikken of gewoon te vervangen.
  wat belangrijker is om te weten of je niet ergens een lekkage hebt. Jou ketel is nog niet zo heel oud en als jou druk nu al 0.8 bar is en de installateur hem achter gelaten heeft rond de 1.8 a 2 bar heb je een aardige daling gehad.Wanneer heb je voor het laast bijgevuld? In ieder geval eerst manometer vervangen en dan kijken wat er gebeurt met je druk. Blijft deze 1 week netjes staan dan is er niks aan de hand
   

  WouterJ

  • #3
  Bedankt voor je reactie, Verwarmingsmajor.

  Ik woon sinds een jaar in dit huis, en heb tot nu toe geen problemen gehad en dus ook nooit naar de druk gekeken. De laatste tijd merk ik dat het langer duurt voor het huis warm is en ben me gaan oriënteren wat ik zou kunnen doen. Toen ik zag dat de druk 0,8 bar was en ben ik gaan bijvullen (dit was eergisteren).

  Nu ik de druk op >3 bar zie staan vermoed ik dat de manometer dan waarschijnlijk al langer verkeerd was, waardoor het bijvullen wellicht ten overvloede was, maar dat is dus lastig te controleren als die manometer stuk blijkt. Ook de radiator-ontluchting lukte nog niet met een naald.
  Ik ga in elk geval aan de slag om de zaken te vervangen, voor de zekerheid.
  Bedankt nogmaals voor je antwoord!
   

  Verwarmingsmajoor

  • #4
  Geen probleem Wouter!

  wat je ook nog even moet controleren is je overstort ventiel. Deze zit bij jou in de ketel. De meeste overdrukventielen zijn beveiligd tot 3 bar. Ik begrijp uit je verhaal dat de manometer nu 3 bar of meer aangeeft. Hier is nu de kans (als je manometer dus nog de juiste druk aangeeft) dat je overdruk ventiel open is gegaan en deze dus ook vervangen moeten worden. Dit kun je controleren door de kap van de ketel te halen en links onder in de ketel te zoeken naar een ventiel met een rode dop. Deze hoort droog te zijn. Als deze nat is, zal je namelijk gaan merken dat je ook drukverlies gaat krijgen.
  De ontluchtingventielen voor je radiatoren kun je op internet voor een prikkie bestellen. Hummel ontluchter 1/2”. Mocht je nog oudere radiatoren hebben waar van de ontluchter boven op de radiator zit naast de knop dat moet je zoeken naar Bonfix 1/8” ontluchter. Vergeet niet dat deze wel verpakt moeten worden met Hennep, teflon of loctite. Die 1/2” ontluchter heeft er al een afdichtingsring op zitten.
  Succes met de werkzaamheden Wouter! Bij twijfel, altijd een installateur langs laten komen.
   

  Marcn.88

  Vaste Beantwoorder
  Moderator
  • #5
  Drukmeter is defect komt regelmatig voor bij deze drukmetertjes
   

  De loodgieter

  Vaste beantwoorder
  • #6
  Inderdaad is een bekende storing bij deze meters, verder een vuil afscheider in de aanvoer?
  Klein schoonheidsfoutje
   

  Marcn.88

  Vaste Beantwoorder
  Moderator
  • #7
  @De vuilafscheider zit in de retour, de druk meter in de aanvoer
   

  De loodgieter

  Vaste beantwoorder
  • #8
  ge hed gelijk fout gekeken:lol:
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu