Remeha Quinta 30C ventilatorprobleem

Mcaklein

 • #1
Mijn Remeha Quinta 30C ketel uit 2003 geeft af en toe een storingscode of een blokkeringscode '29'. Dat wijst op een probleem met de ventilator. Na een reset doet 'ie het weer een tijdje (soms enkele dagen).

Weet iemand wat er mis kan zijn met de ventilator? Ik hoor hem nog gewoon draaien. Kan ik iets schoonmaken? Ik zag dat een nieuwe ventilator vrij duur is (200 euro), is dat nog de moeite waard voor een ketel uit 2003?

Af en toe gebeurt het sinds kort ook dat de ketel niet aanspringt bij het tappen van warm water (code: geen warmtevraag). Kan dat er iets mee te maken hebben of is dat een heel ander probleem?
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
 • #2
De ventilator moet ook het toerental doorgeven aan de besturing. Blijkbaar gaat hier iets fout, hij blijft een toerental zien zonder dat de ventilator hoort te draaien. Je kunt het ventilatortoerental uitlezen. Wel lastig dat dit een 'af en toe' probleem lijkt, en die toerental-uitlezing na een kwartier weer verdwijnt.
Heb je al geprobeerd de kabel los te halen en weer vast te zetten? Helpt soms, tegen vuile/slechte contacten.
Weet je zeker dat er nergens iets anders aan de schoorsteen of luchttoevoer zit?

Als de ketel verder in goede staat is, zou ik niet weten waarom dit niet de moeite waard zou zijn.

Ik denk dat het niet aangaan (op code 0 blijven) bij warmwatervraag een ander probleem is, met de stromingschakelaar of door te weinig doorstroming in het warmwater. Heb je dit met alle kranen of met bepaalde? In het laatste geval Kraanuitloop/perlator schoonmaken.
Hierbij ga ik er van uit dat je zeker weet dat code 0 aanwezig is als de boel niet werkt, want als de ketel op de genoemde storing 29 staat gaat hij uiteraard niet werken.
 

Arie1

Specialist Verwarming
 • #3
Waarschijnlijk is je automaat defect, wel vaker gehad. Vervang je de ventilator en dag later is het probleem er nog. Na vervanging automaat opgelost.
 

Mcaklein

 • #4
Welke automaat bedoel je dan?

Michel
 

Mcaklein

 • #5
@ AvDijk:

Dank voor de suggestie, ik ga de contacten van het weekend controleren. En de schoorsteen, maar die is slechts 50 cm lang, dus dat lijkt me sterk.

Net is het probleem nog opgetreden. Na een storing heb ik de ketel gereset en toen was de storing weg, maar bij het tappen van warm water sprong de ketel niet aan (code 0). De doorstroming was voldoende (kraan wijd open gezet, flinke straal water).


Quotes verwijderd, zo is het beter leesbaar, mod.
 

Xr8

 • #6
Automaat onderin achter de deurtjes, komt wel vaker voor. Automaat kost nog meer. Kijk eens op mp daar staan ze vaak wel gebruikt op. Kosten nieuw 350 ongeveer. Denk wel aan de p code. Deze geeft aan in welke ketel de autmaat zit. Zou de ketel zelf nog wel repareren als deze 10 jaar oud is.

Storing duid inderdaad op ventilator maar is vaak toch de automaat, dit is ook mijn ervaring.

Succes.
 

Mcaklein

 • #7
Xr8 schreef:
Denk wel aan de p code. Deze geeft aan in welke ketel de autmaat zit.
Mijn installateur denkt ook dat het de branderautomaat is. Hoe werkt dat met de p code? Is dat een instelling van de automaat of een code waarop je moet letten om te zien of het de juiste versie is?
 

Xr8

 • #8
De automaat is geschikt voor meerdere quinta uitvoeringen. Met de p code geef je aan welke ketel de automaat moet bedienen. Koop je een 2e hands dan moet je de p code controleren en indien nodig wijzigen.

Succes.
 

Arie1

Specialist Verwarming
 • #9
P code zorgt ervoor dat je ventilator toerental, vermogen enzo allemaal goed komt te staan. Bij een nieuwe automaat zit een papier, weet niet zeker maar volgens mij staat het ook in de handleiding.

Overigens deze week ook weer 1 gehad, met wederom de automaat gehad.
 

Mcaklein

 • #10
Dank voor de reacties! Ik ga een gereviseerde automaat kopen. Kan iemand mij misschien vertellen wat de P-code is voor een Quinta 30C en hoe je die kan instellen? Het typenummer van de automaat (MCBA 1461D V3.0) is exact gelijk.
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
 • #11
Als ik het boekje moet geloven (beetje verstopt, pag 29):
houd de linker knop vast, druk even op de reset knop. Houd die linker knop vast tot na zo'n 5 seconden een P in beeld komt.
Voor een 30s moet de P code met de + en - knoppen op 70 worden ingesteld, voor een 28c en een 35c op 51. Bevestigen met de enter knop (de middelste).
Mijn boekje heeft het helaas niet over een 30c.
 

Mcaklein

 • #12
Bedankt voor de instructie. Ik zie dat in mijn ketel (30C) de P-code staat ingesteld op 71, dus dat kan ik overnemen in de nieuwe automaat.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu