Remeha CW 4 (bestaand) met vloerverwarming (nieuw)

Laminatafel

  • #1
Hallo allemaal,

Ik heb een dubbel bovenhuis (verwarmd met een radiatoren/ Remeha CW 4 ketel). Daar heb ik een benedenhuis bijgekocht. Daar is een nieuwe betonnen vloer in geplaatst met daarin vloerverwarming met 4 groepen (gang, keuken, voorkamer en achterkamer). De vloer is afgesmeerd met zandcement.

De verwarmingsketel wordt naar beneden verplaatst en zal zowel vloerverwarming als radiatoren aan gaan sturen.

Ik wil nu een soort zoneregeling: de vloerverwarming beneden en de radiatoren wil ik apart geregeld hebben (wordt een praktijkruimte) en de woonruimte boven ook apart.

- Is het slim om dit modulerend te doen? Ik wil de ketel niet continue laten draaien, maar wel dat het lekker warm is wanneer ik thuis kom.
- Moet ik temperatuurvoelers (of een thermostaat) in de ruimte beneden hebben, of kan dat geregeld worden op de ketel? (ik nu wel een thermostaat in het bovenhuis, maar die meet natuurlijk alleen de temperatuur boven)
- Ik zit te denken aan een Honeywell zoneregeling, maar weet niet precies wat daarvoor nodig is.


Voor mijn gevoel moet de Honeywelll CE 80 erbij, aangevuld met een zoneregelset. En is het dan nog nodig dat ik die Honeywell radiatorknoppen installeer?
 

Xr8

  • #2
Modulerend zal niet gaan, de ketel zelf zal ten alle tijde moduleren. Kleppen worden in de regel aan/uit gestuurd en dit kan niet met een modulerende thermostaat.

Je kunt ook weersafhankelijk gaan stoken. Zo bied de ketel warmte aan en kun je het naar behoefte afnemen. De radiatoren dan met thermostaatkranen uitvoeren. Dit kan bij remeha vrij simpel met een celsia 20 thermostaat en een buitenvoeler, in geval van een Quinta. Bij een Avanta is dit wat minder makkelijk omdat deze niet is voorbereid op weersafhankelijk regelen. Bij laatstgenoemde dient tevens een keerklep in de installatie gezet te worden bij het toepassen van vloerverwarming.
Eea staat in de handleiding bij de hydrolische aansluit mogelijkheden.

Het getoonde systeem ken ik niet maar even gelezen is het wel een optie zo te zien. Je hebt zo te lezen echter 3 zones nodig.

Wat je zelf laat zien is een set om de vloerverwarming draadloos per groep aan te sturen.

Succes.
 

Laminatafel

  • #3
Dank voor je antwoord! Het is me een stuk duidelijker, maar nog niet helemaal :) ....

Ik heb nu op de ketel een Honeywell Chronotherm Modulation thermostaat zitten, deze hangt in de woonkamer boven. Kan deze blijven zitten en komt beneden dan een nieuwe/ aparte thermostaat?

Ik stook liever niet weersafhankelijk (tenzij dit draadloos geregeld kan worden?)

Alleen de groepen voor de vloerverwarming liggen er nu. Verder is er nog niks aangesloten of geïnstalleerd. Wat is de meest optimale (en niet al te prijzige :-)) oplossing om de vloerverwarming op de ketel aan te sluiten en toch de benedenetage tov de boven etage(s) apart te regelen? (ik zal meer boven in de woonkamer zitten dan beneden in de praktijkruimte, dus ze hoeven niet allebei evenveel verwarmd te worden).

Voor mij was "zoneregeling" het antwoord, maar hoe dit nu het beste optimaal in te regelen is?

Nogmaals dank voor jullie antwoorden!
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #4
Het simpelste is inderdaad met 2 zonekleppen(met eindcontact) en 2 aan/uit thermostaten. De thermostaat schakelt de klep open, en deze schakelt de ketel in.
Dat kan dus met de honeywell zoneklep die je zelf post. Draadloos is ook nog een optie, maar in mijn ervaring niet erg betrouwbaar...

Thermostaat boven moet dan vervangen worden, als de chronotherm modulation goed bevalt kun je een chronotherm 4 nemen, zelfde ding maar aan/uit. en voor beneden dan een thermostaat er bij.
 

Xr8

  • #5
Als je weersafhankelijk wilt stoken dan zou je een celsia 20 van remeha op dezelfde plek kunnen hangen waar nu de huidige thermostaat hangt. Zo kun je dezelfde thermostaatkabel gebruiken. De plek van de regelaar maakt niets uit in geval van weersafhankelijk stoken.

Deze genoemde regelaar is ook geschikt voor gewoon ruimtegeregeld stoken en om te zetten naar weersafhankelijk. Het enige wat je extra nodig bent is een buitenvoeler.

Let wel op, bij een Avanta gaat een en ander niet zomaar. Bij de Quinta wel. Deze is standaard geschikt voor weersafhankelijk regelen.

Bij toepassing van zonekleppen stook je waarschijnlijk zuiniger omdat de ketel alleen warmte maakt bij warmtevraag van de klep. Een weersafhankelijke regeling maakt in de regel meer warmte dan eigenlijk nodig is, en is om deze reden ook minder zuinig.

De aanpassing met een thermostaat en buitenvoeler is wel een stuk goedkoper dan kleppen ed tussen te monteren.

Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu