Remeha Calenta 40C tapwaterprobleem

Crazy1

  • #1
Er is al veel over dit onderwerp geschreven, maar ik heb de oplossing nog niet gevonden.

Historie:
- Calenta 40C met iSence geplaatst april 2013
- Laatste onderhoudsbeurt april 2016
- September 2016 vloerverwarming aangelegd in de badkamer
- Vanaf dat moment zijn de problemen begonnen (voor die tijd geen enkel probleem gehad)

Installatie:
- beneden totaal 5 radiatoren met standaard kranen, allemaal vol open
- 1e verdieping totaal 3 radiatoren (slaapkamers) met thermostaatkranen, stand 1,5
- Badkamer handoekradiator met thermostaatkraan stand 5 en vloerverwarming met RTV ventiel op ca. 25°C
- Zolderkamer radiator met thermostaatkraan stand 1,5 en zolderoverloop met kleine radiator met standaard kraan gesloten
- Alle waterkranen zijn 2 hendel mengkranen en regendouche met thermische mengkraan

Instellingen:
- Ketel fabrieksinstellingen, behalve P7 pompnadraaitijd op 5 min. en P31 legionellabeveiliging aan. dF en dU juist ingesteld
- iSence van 7:00 tot 18:00 uur op 20°C en van 18:00 tot 22:30 uur op 21,5°C. Nachtstand 17°C. Max. CV watertemp. 70°C en min. op 5°C, comfort correctie aan.

Probleem:
Tapwater regelmatig koud, vooral 's avonds wanneer iSence op nachtstand staat. Mijn vrouw heeft dan nog wel warm water, maar als ik een half uurtje later warm water vraag blijft dit koud. Foutcode in eerste instantie E10 en later een paar keer E05 of blokkeercode 9. Gisteren de beide NTC sensors vervangen, maar gisterenavond het zelfde probleem (blokkeercode 9). Vanmorgen - na warmwatervraag - stond de ketel op status 8.

Een paar weken geleden het CV filter (linker hydroblok) en tevens de tapwater cartridge (rechter hydroblok) schoongemaakt/ontkalkt en turbine gecontroleerd.

Tijdens het vullen van het systeem is de slang van het linker hydroblok losgeschoten (niet goed vastgezet, eigen schuld) met als gevolg water in de elektronica en "pets" kortsluiting. Voor de zekerheid 3 weken geleden alle printen vervangen (moederprint met opsteekprintje en het kleine PSU printje), autodetectie uitgevoerd en alle parameters (P1 t/m P47) nagelopen en daar waar nodig aangepast.
Verder valt het mij op dat ik de automatische ontluchter regelmatig hoor werken, terwijl de installatie ontlucht is.
De CV werkt naar behoren, maar tapwater niet. Wanneer er wel warm water komt (duurt ca. 20 sec.) dan lijkt het soms of plotseling het warme water sneller gaat stromen (boost). Tapwaterhoeveelheid op 60°C is ca. 7,5 liter/min.

Wie weet er raad !!
Alvast bedankt voor het meedenken.
 

Crazy1

  • #2
Niemand die een suggestie kan doen ??
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #3
E10 en E05 bij de Calenta is bijna altijd lucht in de installatie.

Hoe heb je de installatie ontlucht? De ontluchter op de ketel is niet in staat de gehele installatie goed te ontluchten. (ik vind het eigenlijk een slecht systeem, je moet echt goed ontluchten, doe je dat niet dan krijg je dus dit soort akkefietjes)

Zeker als de ketel op zolder hangt blijven de bellen naar boven komen, en geven deze storingen.

Wat wel eens wil helpen is een paar dagen de minimale pompsnelheid op 100% zetten. De luchtbellen worden dan vaak wel meegenomen tijdens het stoken, en eindigen in de radiatoren die je kunt ontluchten.
 

Crazy1

  • #4
Hessie, bedankt voor het antwoord.
Ik heb niet alleen de ketel, maar de hele installatie goed ontlucht.

Nadat ik de beide NTC's vervangen heb is code E10 en E05 niet meer voorgekomen en ik hoor de automatische ontluchter ook niet meer.

Wel is het zo dat je lang moet wachten op warm water (>20 sec., terwijl de badkamer ca. 6-7 m van de ketel verwijderd is en dat het warme water maar langzaam heet wordt. Ook gebeurt het regelmatig dat je na ca. 20 sec. een soort van boost krijgt, net alsof het water sneller gaat stromen.
 

Marcn88

  • #5
Haal de motor van de 3wegklep er is af en kijk dan is of de cardridge het deel waar de motor weer invalt niet nat is komt namelijk veel voor bij dit toestel
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #6
Denk dat jouw warm water op eco stand staat en het klokprogramma van de cv volgt dat verklaart waarom je 's avonds niet gelijk warm water hebt.

Kun je veranderen in de i sense tapwater continu zetten.

John
 

Crazy1

  • #7
Bij ww-vraag werd de afgaande cv leiding direct onder de ketel warm/heet. Er is daarom een nieuwe driewegklep geplaatst.
Het enige probleem nu nog is dat het relatief lang duurt voordat er ww in de badkamer is. Bij de eerder genoemde "boost" lijkt het wel of er een beetje stoom in de leiding meekomt. Dit gebeurt alleen wanneer het ww in de ketel/leiding is afgekoeld, m.a.w. nadat er lang geen ww gevraagd is.
Is dit een kwestie van parameter afstellen ??
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu