Remeha Avanta met Zonneboiler

Kluslus

  • #1
Hoi,

Ik heb het forum al behoorlijk zitten doorspitten maar ik kan mijn specifieke probleem nog niet vinden, vandaar deze post:

Ik heb een Remeha Avanta 35C (CW5) ketel met sinds kort een zonneboiler ervoor.

Maar zodra het verwarmde water uit het vat > 50 graden valt de ketel tijdens het douchen regelmatig uit in de storing E5, (volgens mij valt hij pas uit nadat hij een aantal keer heeft staan te pendelen).
Echter als het water kouder is, is er niets aan de hand.

Om er zeker van te zijn heb ik de ketel een beurt gegeven;
-alles schoongemaakt
-alle pakkingen vervangen
-en nieuwe ontstekingspen
-aarde gecontroleerd van ontstekingsblok, ontsteking ed
-nieuwe isolatieschijf

(Niet aan de instellingen gezeten op het gasblok!)

Tijdens het testprogramma H1, L3 ed start de ketel perfect op. Ook met verwarmen (doe ik nu wat minder) start hij altijd prima.
Ionisatie is ook prima en als hij laag staat te draaien staat hij op ~7,8

Ik heb al wat zitten spelen met het starttoerental en met het lage toerental. Maar beide lijken eigenlijk weinig verschil te maken in het voorkomen van mijn E5 foutmelding.

Zodra er warmtevraag is zie je de ketel 1-2- geven, maar in plaats dat hij op stand 4 gaat. Hoor je dat hij weer afslaat. Wel zie je hem achter het glaasje ontsteken, al lijkt het er mi op dat hij net te laat is.

Wie heeft nog tips om dit varkentje te wassen?

PS Ik moet bekennen dat ik niet een andere flowcartridge heb geplaatst (welke wel in de zonneboileraansluitset van Remeha zit), omdat ik niet weet waarom dit nodig zou zijn en wat nu exact het nut is van dat ding anders dan de doorstroom limiteren op 12,5 l per minuut. Wat doet die sensor (met lampje?) hier op? en waarvoor dient deze?
 
  • Waarschuwing
    Klusidee
    Waarschuwing
  • Marcn.88

    Vaste Beantwoorder
    Moderator
    • #2
    e5 heeft niks met ww te maken maar met een ionisatie fout, dit kan dus van alles zijn bijvoorbeeld aarding, afstelling co2, recirculatie enz. het lijkt me dus verstandig er iemand bij te halen met verstand van zaken en de juiste apparatuur ipv alles luk raak te vervangen.
     

    Wilibald

    Specialist Verwarming
    • #3
    De flowsensor die er bij geleverd is, is geschikt voor hoge temperaturen die de zonneboiler door de sww kan laten gaan. Normaal gaat er alleen koud water door. In de extra cartridge zit geen doorstroombegrenzer meer, deze wordt apart mee geleverd om in de leiding te plaatsen.
    Die sensor met lampje is je hallsensor, deze detecteert dat je sww tapt. Het is niet echt slim om niet alle onderdelen die een fabrikant in een ombouwset stopt te gebruiken, ze zitten er niet voor iets in ook al lijkt het soms het zelfde onderdeel, het is vaak toch een ander onderdeel!!
    Zoals Marcn.88 al aangeeft, E5 heeft niets met de zonneboiler te maken, maar met de verbranding. Laat een goede installateur hier naar kijken. Ga niet zomaar met toerentallen spelen.
     

    Kluslus

    • #4
    PS, de zonneboiler heeft wel een inlaatcombinatie en een
     

    Kluslus

    • #5
    Qua vervangen van onderdelen, ik heb nog geen enkel onderdeel luk raak vervangen en ben dit ook niet van plan.

    Ik kan me volledig vinden in het idee dat een E5 error temaken heeft met ionisatie en dus in theorie niets te maken zou moeten hebben met de zonneboiler. Maar toch is hier heel duidelijk een verband!

    immers treed de error enkel op als het water >50 graden is. In alle andere gevallen doet de ketel het perfect en komt de melding helemaal niet voor.

    Qua aansluitset, die heb ik in het geheel niet gebruikt. Mede omdat ik niet wist van het bestaan. Deze kwam ik pas tegen nadat ik ben gaan zoeken op het probleem specifiek met deze ketel.

    Er zit dus een hall sensor op, dus er zit een impeller in die cartridge?

    Technisch gezien begrijp ik die doorstroom begrenzing niet helemaal, natuurlijk wel indien deze ketel normaalgesproken maximaal 12,5 liter water per minuut kan verwarmen. Maar het water is nu dus al zo heet dat er nog maar een beetje bij verwarming nodig is.

    Anyway, dit kan ik natuurlijk prima aanpassen maar ik heb mijn vraagtekens waarom dit iets te maken zou kunnen hebben met mijn E5 melding.

    En juist dát zou ik graag willen achterhalen.
     

    The headhunter

    Specialist Elektra
    • #6
    Gasblok maar eens afstellen, je hebt van alles vervangen zonder meting.
    Ga dat blok maar eens afstellen op O2 en meet eens of er geen recirculatie is.
     

    Kluslus

    • #7
    Welnu, nog maar even een update van deze kant. We zijn inmiddels al even verder en de CV heeft ondertussen al weer twee beurten gehad. Waarbij alle metingen zijn gedaan en ook afstelling heeft plaatsgevonden. Alles volgens de specs en de norm. Ketel doet het goed en heeft afgelopen winter helemaal probleemloos gedraaid.
    Echter afgelopen zomer bij een wateraanvoertemperatuur van meer dan 50 graden blijft de ketel zo nu en dan in een E5 storing schieten.

    Schiet mij maar lek!
    Mijn theorie is dat het warme tapwater door de warmtewisselaar gaat, en daarmee (ongewenst) de warmtewisselaar opwarmt en door de opgewarmde warmtewisselaar daar een convectie laat ontstaan waardoor er een trek ontstaat en het gas daardoor moeite heeft om netjes te ontbranden.
    Ik kom tot deze conclusie aangezien de eerste start van SWW eigenlijk altijd goed gaat.

    Door deze constatering vind ik het ook een twijfelachtig ontwerp, omdat mijn door de zon zo netjes opgewarmde water nadien geforceerd wordt gekoeld door mijn warmtewisselaar. Immers staat de pomp nog na te draaien en de fan van de ketel ook (zonder dat hierbij een verbranding plaatsvindt).

    De ketel staat dus eigenlijk af te koelen of na te draaien. Ik meen op snelheid 17 uit mijn hoofd.
    Mijn conclusie is dat deze ketel in basis ongeschikt is voor een zonneboiler.

    Vraag is wel of hier in nog iets valt te tunen, mogelijk kan ik ergens in verborgen instellingen nog iets aanpassen.

    Wie heeft nog zinvolle tips?
     

    Marcn.88

    Vaste Beantwoorder
    Moderator
    • #8
    een code e5 heeft totaal niks van doen met zonneboilers oid, e5 geeft aan ionisatiefout.
    dit kan liggen aan afstelling, recirculatie, defecte brander pakking, corrosie op contactpunten brander en defecte ontsteekpen/trafo of een slechte aarding van het toestel.
     

    Lange Herman

    • #9
    Er gaat geen water uit de zonneboiler door de warmtewisselaar, wel door de platenwisselaar (en ja dat is ook een warmtewisselaar, maar in de cv-wereld noemen we dat een platenwisselaar. Een radiator is ook een warmtewisselaar maar die noemen we ook niet zo.)

    Wel een vreemd probleem, misschien kun je wat meer monitoren om te zien wat er gebeurt (uitlezen met de smart servicetool oid?)

    De "ongewenste convectie" theorie gaat niet op omdat de ventilator draait als het toestel moet ontsteken en die alle eventuele convectie overwint.
     

    Kluslus

    • #10
    Marcn.88 schreef:
    een code e5 heeft totaal niks van doen met zonneboilers oid, e5 geeft aan ionisatiefout.
    dit kan liggen aan afstelling, recirculatie, defecte brander pakking, corrosie op contactpunten brander en defecte ontsteekpen/trafo of een slechte aarding van het toestel.
    Dat dacht ik ook, en samen met jou vele anderen, maar waarom zou hij dan ALLEEN deze fout geven wanneer het voorverwarmde water warmer is dan 50 graden?
    Bij alle overige starts en herstarts doet hij het helemaal prima. Als het aan één van de door jouw aangegeven punten zou liggen dan verwacht ik ook dat hij ook op andere momenten deze storing zou geven.

    Voor de duidelijkheid:
    En de afstelling is gedaan,
    recirculatie is gecontroleerd.
    Pakkingen zijn inmiddels al twee keer vervangen (bij het standaard onderhoud/pakkingset)
    evenals de onsteekpen en trafo
    Aarding is in orde en ook nog extra gecontroleerd en gemeten.
    Wat bedoel je met contactpunten brander? in de zin van een schoongepoetst aardcontact? dan ook.
     

    Kluslus

    • #11
    Lange Herman; platenwisselaar, yes die bedoelde ik, om vervolgens door natuurlijk stroming weer de warmtewisselaar op te warmen. Helemaal mee eens dat het een vreemd probleem is. Geen idee wat ik nog meer kan uitlezen met de smartservice tool. Wie weet iets over deze meerwaarde?

    Had ik al verteld dat ik ook nog een andere stuurprint heb geprobeerd? Ook zonder verandering van het gedrag.

    Zou de thermostaat er misschien iets mee van doen hebben gehad bedenk ik me nu? Die laat natuurlijk ook zien wanneer er SWW wordt gebruikt.

    Die zal ik nog eens proberen los te trekken wanneer het water weer warm genoeg is. Dat zal vermoedelijk niet meer voor de zomer van 2024 zijn.
     

    Marcn.88

    Vaste Beantwoorder
    Moderator
    • #12
    zijn de contactpunten waar de brander contact maakt met de branderdeksel ook corrosie vrij?
     

    De loodgieter

    Vaste beantwoorder
    • #13
    Kan ook nog aan een aardfout in je stopcontact liggen, draai de stekker eens om en meet of laat de lek spanning meten toestellen zijn hier gevoelig voor.
    Onder even een ongeaarde verlengsnoer er tussen leggen en kijken wat er dan gebeurt.
    Maar waarschijnlijk staat laaglast 02 verkeerd omdat hij alleen uitvalt als et toestel 50 graden aanvoer water krijgt en dus op zijn allerlaagste stand zal moeten branden.
    Heb je de benodigde uitbreiding ook geinstalleerd?
    En is het toestel aangesloten zoals Remeha voorschrijft zonneboiler zijdig?
     

    Lange Herman

    • #14
    De loodgieter schreef:
    Maar waarschijnlijk staat laaglast 02 verkeerd omdat hij alleen uitvalt als et toestel 50 graden aanvoer water krijgt en dus op zijn allerlaagste stand zal moeten branden.
    Dat is een goeie!
    Dus gas/lucht verhouding laten afstellen.
     

    Marcn.88

    Vaste Beantwoorder
    Moderator
    • #15
    in #10 geeft ts aan dat de instelleingen vwb o2/co2 zijn gecontroleerd
     

    De loodgieter

    Vaste beantwoorder
    • #16
    Als de waarde van internet af getrokken zijn en niet uit het originele boekje kan hier nogal eens een afwijking in zitten. Heeft TS het originele boekje nog?
     

    Login

    Je wachtwoord vergeten?
    Nog niet geregistreerd? Registreer nu