CV ketel Remeha Avanta 28c E6

lombokposse

 • #1
Hallo,

Ik heb een (15 jaar oude) CV ketel type Remeha Avanta 28c.
Deze ketel heeft het altijd goed gedaan met jaarlijks onderhoud. Helaas is er vorige maand onderhoud geweest waarbij een pakkingsset en het gasblok vervangen is.
Sindsdien schiet te ketel regelmatig in storingscode E6. Ik kan de ketel dan weer van stroom halen, resetten en dan doet hij het weer.
Soms geeft de ketel een metaal achtige klap bij het aan of uitslaan.

Na aanleiding hiervan heb ik weer een monteur langs laten komen en die heeft de ontstekingstrafo vervangen maar gaf aan dat het ook de printplaat kan zijn. Het stopcontact is doorgemeten en dat is goed.

Zelf vind ik het merkwaardig dat een ketel goed werkt en na onderhoud en vervangen van onderdelen deze kuren is gaan vertonen.

Ik wil eigenlijk niet meer geld in deze ketel steken vanwege de leeftijd en een printplaat + arbeidsloon niet rendabel meer is om te vervangen.

Zijn er echter nog zaken die ik zelf kan controleren om te kijken of het mogelijk nog ergens anders aan kan liggen en of ik het zelf kan verhelpen?
 
 • Waarschuwing
  Klusidee
  Waarschuwing
 • Ronny

  Specialist Verwarming
  • #2
  Ik denkt het niet.
   

  TitusLuistert

  • #3
  Onze avanta hield er op een ochtend mee op: E6. Ik heb eerst de ontstekingstrafo vervangen, maar dat hielp niet. Omdat ik mijn hele leven al met elektronica bezig ben (zendamateur, elektro gestudeerd, etc) durfde ik het aan de print te demonteren om te bekijken. Ik heb toen 2 problemen gevonden en hersteld en nu doet-ie het weer. Probleem 1 was een van de grote elco’s (1000microF, 35V): bovenkant stond bol, dat is een teken dat die defect is of bijna is. Probleem 2: Ik zag in tweede instantie, bij heel goed kijken, dat een van de pennetjes op de print waar de stekker naar de ontstekingstrafo etc aan hangt (dat is de bovenste stekker), aan de onderzijde los van het soldeer was gekomen- heel gek, er was ruimte ontstaan tussen het pennetje zelf en de soldeer waarmee die altijd had vastgezeten (?) dus die heb ik opnieuw gesoldeerd. De ontstekingstrafo bleek dus helemaal niet stuk. Wat lastig is, is dat de print op 3 plaatsen vastgepopnageld zit aan de metalen achterplaat. Ik heb die popnagels er voorzichtig uitgeboord, en ze later vervangen door M3-boutjes. Voorzichtig werken, dan kan er eigenlijk niks mis gaan.
   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  Moderator
  • #4
  Heel eerlijk: Zou je deze werkzaamheden aanbevelen aan iemand die geen ervaring met electronica heeft?
   

  TitusLuistert

  • #5
  Lastig! Ik wil het niet voor je bepalen, daarom heb ik een filmpje gemaakt, zie
  , ik hoop dat helpt
   

  Ivo_vr

  • #6
  Fijn dat het voor jou heeft geholpen. Ik denk dat 99 procent van de woningen geen soldeerbout heeft en kennis van solderen. Ik raad de rest aan gewoon een nieuwe print te nemen.
   

  The headhunter

  Specialist Elektra
  • #7
  Daarbij is het strafbaar.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu