Remeha Avanta 24c cv water temp niet boven 60 graden

Remeha1976

  • #1
Tot een uur geleden wilde de uitgaande cv temperatuur "t1" van mijn Remeha Avanta 24c met Honeywell OpenTherm thermostaat niet boven de 60 graden komen. Aangezien het radiatorsysteem niet ruim bemeten is, kan dat in de winter vervelend zijn. Tapwater gaf geen probleem, verder geen foutcodes of andere verdachte dingen. Alle instellingen nagelopen en zouden geen probleem moeten opleveren. Het enige wat me wel opviel was dat de verschiltemperatuur "t1"/"t2" tijdens stoken klein bleef, tussen de 5 en 10 graden.

Gaswacht uiteindelijk gebeld. Die constateerde denk ik terecht dat mijn radiatoren wat vervuild waren omdat de radiator aan de verre kant van toe en afvoer niet echt goed warm werd, met als bijkomend gevolg dat het meeste water direct van de toe naar de afvoer van de radiatoren stroomde met als gevolg een gering temperatuur verschil over de radiator. Ik heb het boeltje doorgespoeld, en na ongeveer vijf liter spoelen per radiator was het water eigenlijk schoon, en er zat überhaupt erg weinig drab in. Het gedrag van de ketel bleef gelijk, de radiatoren werden iets beter warm had ik de indruk.

Omdat vorige winter verwarmen met dezelfde radiatoren, maar met een centraal verwarmingssysteem (ik woon in een flat, afgelopen zomer is het centrale systeem uit bedrijf genomen en heeft ieder appartement zijn eigen ketel gekregen) geen problemen opleverde, had ik toch het vermoeden dat er meer aan de hand was.

Uiteindelijk de stekker er een halve minuut uitgetrokken, en zie daarna: ineens wilde de ketel wel boven de 60 graden stoken.

Kortom probleem opgelost. Maar nu ben ik wel benieuwd of iemand me kan vertellen waarom de ketel eerst op die 60 graden bleef hangen?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Waarschijnlijk omdat het verschil tussen aanvoer en retour te klein is.
Je zou de installatie moeten inregelen zodat de verschil temperatuur over elke radiator gelijk is en ongeveer 20 graden.
 

Remeha1976

  • #3
Dag Headhunter,

Dacht ik dus eerst ook. Maar na de "harde reset" is het temperatuurverschil nog steeds tussen de 5 en de 10 graden, en toch stookt de ketel gewoon door boven de 60 graden als dat nodig is.

Mijn woning heeft slechts vier radiatoren van bij elkaar ongeveer slechts 5kW. 4kW staat in de woonkamer/keuken, de slaapkamer staat dicht. Ik heb geprobeerd de radiatorkranen te knijpen, maar dat geeft wat temperatuurverschil betreft weinig verandering, en wel een hoop lawaai, dus daar ben ik mee gestopt.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #4
Een te kleine delta T is geen reden voor de ketel terug te moduleren.
Wat mij nog niet duidelijk is; krijg je het wel warm in de kamer?
Het hele idee van een modulerende thermostaat is; lage aanvoertemperaturen en dus hoog rendement.
 

Calenta

Specialist Verwarming
  • #5
Hallo,

Je zegt al de slaapkamer staat dicht.

Draai deze maar open. Je ketel moet genoeg doorstroming hebben.
Met deze kamerthermostaat zal de Avanta anders regelen dan met de I-sense, daardoor kan het best zijn dat de ketel terug moduleert door de gemeten aan en afvoer delta-T.De ketel reageert ook wanneer de de temperatuur heel snel oploopt en de delta-T daardoor heel snel kleiner wordt.

Gezien de klacht, heb je waarschijnlijk ook wel eens de melding H8 op het display zien staan.


Calenta :cool:
 

Remeha1976

  • #6
Dag Ingmar,

Eerst kreeg ik het niet erg warm. Na dat ik de stekker eruit getrokken heb wel omdat het cv water warmer wordt als dat gevraagd wordt.

Dag Celenta,

De slaapkamer staat nu ook dicht, en toch stookt de ketel nu door boven de 60 graden als dat gevraagd wordt.
"H8" melding nooit gezien, ook niet met alle radiatorkranen geknepen. Zoals gezegd heb ik geen enkele foutmelding gehad, en ook nooit een andere melding dan de uitlezing van de bedrijfstoestand (0 t/m 6).

-------

De laatste keer dat de stekker van de ketel eruit en erin is geweest, stond de ketel ingesteld op "alleen tapwater" bedrijf (P3 - 3).
Toen ik gisteren de stekker eruit en erin heb gedaan was de instelling versprongen van P3-1 (CV en warmwater aan) naar P3-2 (alleen CV), daarna heb ik hem weer naar P3-1 gezet.
Heeft de instelling van P3 tijdens het opstarten wellicht invloed?
Of heeft de warmtevraag tijdens opstarten invloed? (In de installatie en sevice handleiding staat bij apparaat inschakelen dat je tijdens het opstarten de thermostaat zodanig moet instellen dat er warmte wordt gevraagd).
 

Remeha1976

  • #7
Ter afsluiting van deze draad:

Remeha nog aan de lijn gehad en gevraagd of zij konden verklaren waarom de ketel eerst wel, en daarna niet meer stopte bij 60 graden. En daar hebben ze geen verklaring voor.

Moraal van het verhaal lijkt dus te zijn dat de simpelste oplossing vaak wel werkt, ook al kun je niet verklaren waarom.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu