Relatie HR ketel - radiatoren

Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo,
Ik ben van plan een nieuwe cv ketel aan te schaffen. De ketel die ik nu heb is een VR en is 13 jaar oud. Mij werd door 2 bedrijven een HR ketel aangeraden.

Echter van een kennis hoorde ik dat hem een HR ketel was afgeraden omdat hij nog de oude radiatoren had en een HR ketel pas zijn totale rendement kan halen als ie maar op 55 graden hoeft te warmen.

De oude generatie radiatoren zou deze warmte niet doorgeven en de ketel moet hoger gestookt worden zodat ie eigenlijk als een vr ketel werkt. Is daar bij iemand iets over bekend?
 
Het gaat om de retourtemperatuur die laag moet zijn en die wordt weer bepaald door keteltemperatuur, -vermogen en het vermogen van de radiatoren.... maar wat is "een oude generatie radiatoren"?
 
Het zijn de 1ste radiatoren die in deze woning zijn geplaatst bij de oplevering in 1968. Zijn nog niet van die platte die je tegenwoordig ziet.
 
Ledenradiatoren? Weet echt niet wat dat zijn.

De mijne zijn in ieder geval geen platte. Zullen dan misschien wel ledenradiatoren zijn... Heb in ieder geval geen vloerverwarming.
 
Dit zijn ledenradiatoren:

radiator.jpg


En indien u zelf verder googled op HR-ketel i.c.m. ledenradiator zult u ongetwijfeld meer info vinden.
 
Je cv systeem zal nooit direct warm water terug leveren tot een retour temperatuur van meer dan 60 graden heb je dus altijd nog profijt van het hr deel.

Ook in de overgangs seizoenen zal door het in en uitschakelen de radiatoren een retourtemperatuur onder de 60 graden kunnen geven.
ledenradiatoren doen er lang over om op te warmen in tegenstelling tot convectoren waaroor je lang profiteerd van het condensatie energie.

Dus het scheelt altijd wel, ondanks dat je een hoge temperatuur systeem hebt.
 
Voor het opwarmgedrag kan dit schelen ja. Als een ledenradiatornog niet aan z`n temperatuur komt en de ruimte wel omdat het volle vermogen niet nodig is (overgangs seizoen) zou een convector allang op temperatuur zijn en over het condensatiepunt van 60 graden zijn. Daarbij komt dat de warmte van de ledenradiator lang warm blijft en als er weer een start van de ketel gevraagd wordt.

Waar wel rekening mee gehouden moet worden is dat de ruimtetemperatuur door de trage werking niet overschreden wordt anders is dit voordeel zo weg.

Al met al zal het niet een groot verschil zijn. Je kan natuurlijk altijd gaan uitproberen of de cv temperatuur omlaag kan tot op het punt dat het toch altijd behagelijk blijft. Veel oude installaties zijn ruim berekend en als je woning later is geïsoleerd is de mogelijkheid zeker aanwezig om wat van de temperatuur af te halen. En dan ben je met een ledenradiator meer in het voordeel dan met convectoren.
 
Met "temperatuur" bedoel je watertemperatuur bij de aanvoer? En de TS kan dus met een gerust hart een HR-ketel installeren?
 
Zoals ik eerder aangaf bij opwarmen van het systeem en bij weinig vraag (overgangs seizoenen) zal de hr functie zeker schelen.
Prijsverschil en opbrenst zullen met de jaren zeker wel terugverdiend worden en zelf gunstiger uitpakken.
 
Hoi Jos C,

Het verhaal van de HR ketel en de cvwater temperatuur van 55 graden komt met de volgende verklaring;

In de jaren 60/70 van de vorige eeuw zijn veel huizen gebouwd zonder isolatie en dubbele beglazing.

Toen bedacht een techneut dat als de woning geïsoleerd was en voorzien van dubbelglas er een behoorlijk overcapaciteit in de radiatoren moest zijn, hij ging uit van ca 40 % te veel capaciteit bij de zelfde water temperatuur.
Bij -10 graden buiten een cv watertemperatuur van 90 graden.

Door die overcapaciteit kon met gebruik van de HR ketel de cv watertemperatuur naar beneden naar zo ongeveer 60 graden.

De eerste HR ketels waren dan ook HR op die water temperatuur, bij het opwarmen van warm water ging de cv watertemperatuur omhoog en ging het rendement fors naar beneden.

Bij de latere generatie HR ketels gaat het rendement wel iets naar beneden maar dat is beperkt tot enkele % zodat het verhaal wel klopte maar nu niet meer.

De keuze van een HR ketel heeft vaker te maken met een kosten plaatje van de ketel, het wel of niet kunnen maken van een goede condensafvoer of nog belangrijker het maken van een goede verbrandingsgasafvoer.

Voor wat betreft de radiatoren kan u gewoon een HR ketel ophangen.

Ik hoop dat voor u het broodje aap verhaal hiermee tot het grijze verleden van de eerst generatie HR ketel behoort.

Vr Gr en succes met de aanschaf van een nieuw ketel.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan