Relais advies

Ik ben op zoek naar een 230V relais die 12V DC - 40A moet schakelen.
Vraag is welk relais kan ik hier het beste voor gebruiken ?
 
Het lijkt er op dat je de belangrijkste eisen al op een rij hebt: de spoelspanning en de te schakelen belasting. Verder is het wel handig om te weten welke form-factor je zoekt (dat kan variëren van een relais wat op een printplaat gesoldeerd moet worden, tot een relais voor DIN-rail montage?) en wat voor contact(en) je precies nodig hebt (NO? Of ook NC?).

Maar hier op het forum mogen we geen merken of specifieke producten aanbevelen, dus veel verder dan dergelijke generieke adviezen gaan we waarschijnlijk niet komen.

Heb je iets op het oog? Als je een screenshot van de specificaties laat zien en vertelt waar je het voor wilt gebruiken kunnen we wel aangeven of dat gaat lukken ja of nee.
 
Als eerste bedankt voor je reactie.
Ik heb een camper met een LFP accu er in en een bijpassende lader, de lader heb ik constant aangesloten op de LFP maar het blijkt dat die juist stroom uit de accu trekt.
Wat ik wil doen is een relais aansluiten op het stopcontact waar de lader in zit en zodra er spanning op de lader komt gaat de lader aan en het relais om en wordt de laadkabel gekoppeld.
ik wil het zoveel mogelijk automatisch laten werken.
Het is een 20A lader dus moeten de contacten die 20A kunnen hebben.
En het moet dus een NO relais zijn.
Ik dacht aan een SSR maar een DIN mag ook
 
Je zou het kunnen realiseren met een adapter voor 12 V (gelijkspanning). Dan heb je veel meer keuze in relais en bent nog veiliger uit ook, omdat je alleen aan de ingang van de adapter te maken hebt met 230V. Je zou dan kunnen kiezen voor een zgn. autorelais, heeft schakelcontacten die (afhankelijk van het model) ruim voldoen aan wat jij wilt. En bij veel van die relais zit er ook meteen een montagebeugel aan.

De 12 V adapter hoeft vrijwel geen vermogen te leveren, is alleen voor de spoelstroom, bijv. een adapter van 12 V 0,5 A zou prima voldoen.

Eventueel zou je nog een kleine diode over de spoel van het relais kunnen zetten, in tegengestelde richting aan de polariteit van de adapteruitgang. Dat voorkomt dat de adapter het begeeft tgv. de inductiespanning die door het relais veroorzaakt wordt op het moment dat hij uitschakelt. Een diode zoals 1N4004 zou daarvoor prima voldoen.
 
Laatst bewerkt:
Bedankt voor je meedenken. Dat met die adapter is een goede oplossing.
Stom van mij dat ik daar niet aan dacht want zo heb ik ook een ventilator aangesloten, die gaat aan als de lader aan gaat en nu denk ik weer veel te moeilijk.
Dat met die diode wist ik niet dus weer wat geleerd.
Klopt het schema zo ?
ry2.jpg
 
Ik zou op zoek gaan naar een hele dikke diode, dan heb je de extra adapter, het relais en de 1N4004 diode niet nodig.
De diode zet je in serie met de 12V uitgang van de lader, daarmee kan de lader alleen laden en niet onttrekken.
Als je zoekt op laadstroom verdeler (dat zijn dubbele dioden, dat weet ik), dan vindt je er genoeg.
Daarvan de helft gebruiken, + naar de anode en de kathode naar de + van de LFP lader.
 
Daar had ik ook aan gedacht, maar daarmee heb je wel een probleem(pje) dat je die diode goed moet koelen.
Dus met behulp van een koellichaam.

Want die diode moet wel bij 20 A en 0,7 V doorlaatspanning zo'n 14 Watt wegwerken en dat doe je niet met alleen een diode zonder koellichaam. Daar heb je best wel een redelijk koellichaam voor nodig (+ een daarvoor geschikte diode). En je moet een bijbehorende berekening maken hoe groot dat koellichaam ongeveer zou moeten zijn. Bijv. een koellichaam van 1 graad Celsius per Watt doet de temperatuur 14 graden stijgen, maar dan heb je nog niet de thermische weerstand van de diode zelf en die van de overgang naar het koellichaam meegerekend. Een beschrijving hoe zoiets berekend hoort te worden vind je hier.

Met de adapter en het relais heb je dat soort problemen niet. :wink:

@Gsm
Ja het schema is zo volkomen correct. Ook de polariteit van de diode.

PS. Indien je voor die ventilator al een adapter in gebruik hebt om daarmee een relais aan te sturen, zou je misschien gewoon diezelfde adapter kunnen gebruiken om ook dit relais te schakelen. Afhankelijk of die adapter de juiste (gelijk) spanning voor het autorelais levert.
 
Laatst bewerkt:
Die laadstroomverdelers zijn trouwens flink aan de prijs. Maar daar zit wel meteen een koellichaam aan of biedt de mogelijkheid het op een metalen plaat te monteren waardoor voldoende koeling te realiseren is.
 
Ik hou het op het relais, zware diode met koelplaat gaat ook wat kosten en vind ik gevoeliger plus die warmte moet ik dan ook afvoeren.
De adapter heb ik al en die is 12VDC wat ook de ventilator is alleen weet ik het vermogen van de adapter niet en de camper staat in de stalling maar verwacht dat die wel voldoende is want het ventilatortje verbruikt maar 0,8W
Bedankt voor het meedenken en de simpele oplossing.

Nog één vraag, ik heb nog enkele 10A10 MIC diodes liggen kan ik die ook gebruiken i.p.v. de 1N4004 ?
 
Nee de lader gaat laden met 20A en blijft dat doen tot de BMS de invoer uitschakelt en dat doet die zodra er 1 cel boven de 3,65V is. Daarna gaat de BMS de cellen balanceren en zakt de spanning van die cel weer en laat de BMS weer laadstroom toe en zo herhaald de cyclus zich tot alle 4 de cellen op spanning zijn en de accu dus 14,6V is.
 
<KWOOT>
Nog één vraag, ik heb nog enkele 10A10 MIC diodes liggen kan ik die ook gebruiken i.p.v. de 1N4004 ?
</KWOOT>

De diode is er alleen voor bedoeld om de energie uit de relaisspoel kort te sluiten als de spanning
wegvalt. ("tegen EMK" kortsluiten) De diode moet minimaal een spanning aankunnen van 2x 12V=24V
en deze moet ook niet te groot zijn zodat de "tegen EMK" er doorheen kan stromen.

De 10A10 is wel een diode voor een grote stroom en een hoge spanning, ik denk dat het wel zal werken.
 
Diode 10A10 is 1000 V 10A maar doorlaatspanning is (bij 10A) gewoon 1,1 V en diode karakteristiek laat zien dat ie bij hele lage stroom gewoon iets van 0,5 V doorlaatspanning heeft. Prima te gebruiken om de bij afschakeling ontstane inductiespanning kort te sluiten.
 
@liviu2004
Dat is allang niet meer van toepassing, want TS gaat gebruik maken van een relais en niet van een diode.

Gebruik je google translate voor je bijdrages hier?
Dat zou kunnen betekenen dat je de diode die gebruikt wordt als bescherming voor het afschakelen van het relais nu nog steeds ziet als een diode voor die andere toepassing. Dat is echter niet meer het geval. Het zijn echt twee totaal verschillende functies van diodes.
 
Klopt, nl is niet mijn moeder taal, ik maak geen gebruik van translate. Klopt wat je zegt, diodes kan verschilende functies hebben.
Dan denk ik 230V contactors zie je vaak voor 40A AC1/AC3 dus voor DC1 werkt volgs mij prima ook.
Inductiespanning afschakeling (spanning knippen?) zit standard in elke automotive relay toch?

PD.PNG
 
Laatst bewerkt:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan