Reinigen radiators

Evarist

Vaste Beantwoorder
  • #1
Ik wil mijn CV doorspoelen (sommige delen zijn 60 jaar oud) want er zit zwarte smurrie in sommige radiators. Doe ik dit door water in te spuiten in de retour of de aanvoer? Mag water door de (uitgeschakelde) pomp spoelen?
 

Pepjo

  • #2
Handigst lijkt mij om de radiatoren los te koppelen en afzonderlijk door te spoelen/schoon te maken.
 

Ketelman

  • #3
Als er echt extreme vervuiling inzit, en dat is goed mogelijk bij zo'n oud systeem zou ik ook alle radiatoren 1 voor 1 doorspoelen door ze te demonteren.
Anders weet je nooit waar al dat vuil blijft, straks zit je ketel of een radiator kraan vol met die troep en kan je weer van voor af aan beginnen met aftappen.
 

Evarist

Vaste Beantwoorder
  • #4
Inderdaad. Dat lijkt mij logisch, maar dan zit ik met die zware dingen, die ik best buiten draag. Met m'n rug niet te doen. Bovendien zou ik radiator per radiator doorspoelen en de kranen van de andere dichtzetten. Als ik van aanvoer naar retour spoel, kunnen de kranen niet verstoppen.
Waterslang op aanvoer aan de ketel. Van retour naar de afloop met 2de waterslang.
 

Haak

  • #5
Ik heb hetzelfde probleem, zie Vuil CV-systeem, radiatoren reinigen

Als je systeem een open systeem is geweest dan zitten de pijpen waarschijnlijk ook vol roest. Mijn systeem is 63 jaar oud en het was een open systeem verbouwd naar gesloten systeem. Sommige pijpen, die er trouwens van de buitenkant prima uitzagen, waren letterlijk dichtgeroest.

Ik vervang alles dus maar.
 

Evarist

Vaste Beantwoorder
  • #6
Ik ga ook alles vervangen voor zover dat nog niet is gebeurd. De beneden verdiep is nieuw, maar daar zit die drab ook in (rondgespoeld).
Dat werk moet wel in stukken gebeuren, anders zit ik in de kou. Ik maak, met kranen, de living en bovenverdiep afzonderlijk afsluitbaar.

Dit is allemaal nodig omdat ik vloerverwarming ga leggen.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
Evarist schreef:
Ik maak, met kranen, de living en bovenverdiep afzonderlijk afsluitbaar.
Bij sommige oudere systemen wil het overdrukventiel nog wel eens helemaal onderin zitten (was bij mij oorspronkelijk ook zo).

Let er bij het aanbrengen van afsluitkranen dus op, dat het overdrukventiel in het circuit van de ketel blijft zitten. Breng desnoods meerdere overdrukventielen aan, als het niet anders kan.
Een systeem waarvan het overdrukventiel weggesloten is door een afsluitkraan is niet zo veilig...

Hetzelfde geldt voor aftap- en vulpunt. Niet een kwestie van veilig/onveilig, maar wel erg lastig als het in het afgesloten deel zit.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu