Vuil CV-systeem, radiatoren reinigen

Haak

  • #1
Bij renovatie van mijn huis heb ik wat radiatoren van de muur gehaald. Hierbij kwam ik erachter dat sommige leidingen geheel dichtgeslibd zitten. Het systeem is opgebouwd uit dikwandige pijp en is vroeger een open systeem geweest en is later omgebouwd naar gesloten systeem, dit zal wel de oorzaak zijn denk ik. Ik ben van plan het hele systeem eruit te slopen gezien de hoeveelheid troep in de leidingen.

Ik zou echter de oude radiatoren wel weer willen gebruiken. Ik maak me echter zorgen over de hoeveelheid troep in de radiatoren en ik vrees dat alleen doorspoelen met water niet voldoende is. Is hier een andere manier voor, moet ik de radiatoren toch vervangen of zijn ze nog te redden?
 

Haak

  • #2
Een CV-monteur gaf mij de tip om schoonmaakazijn te gebruiken in de radiatoren die ik van de muur gehaald heb. Gewoon water is voldoende om die zwarte drab eruit te spoelen, maar de kalkaanslag krijg je alleen met bijv. schoonmaakazijn eruit. Na afloop natuurlijk goed doorspoelen, want de aluminium en koperen onderdelen schijnen er niet zo goed tegen te kunnen.
 

MarcoDezicht

  • #3
Er kan geen kalkafzeting zijn in het cv systeem.

Het best kun je gewoon met leiding water is voldoende om het vuil uit het systeem te krijgen.
 

Chathanky

  • #4
De kans is inderdaad heel erg klein, de hoeveelheid kalk kan alleen met veel bijvullen toenemen en zal dan eerst de ketel pakken vanwegen de hogere temperatuur van de wisselaar.

De vervuiling beperkt zich door roestwater.
 

Haak

  • #5
Okee bedankt, maar wat is die harde afzetting dan die zich gevormd heeft in de oude CV-leidingen? En zit dat dan niet ook in de radiatoren?
 

Chathanky

  • #6
Dat heet nou roest. :mrgreen:
 

Haak

  • #7
Ik was op het verkeerde been gezet door de kleur, namelijk pikzwart. Ik ga de radiatoren die al los zijn grondig doorspoelen en eens kijken of die nog een beetje doorstroming hebben. Bedankt!
 

Evarist

Vaste Beantwoorder
  • #8
Er zijn 2 soorten roest.
Fe2O3 en Fe3O4. De ene is bruin en de andere zwart.

De vorming van deze verbinding hangt af van de hoeveelheid zuurstof die aanwezig is en water.
 

Haak

  • #9
Dat verklaart een hoop. Bedankt voor de uitleg.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu