Regendouche capaciteit

Paul Faure

  • #1
Hallo allemaal,

ik wil binnenkort de badkamer renoveren en ik wil graag een grote capaciteit doucheoplossing.
Nu heb ik op zolder 2XHR36/30 van Intergas hangen. Eentje doet de warmwatervoorziening voor het huis, de andere doet alleen verwarmen. Ik heb 2 gescheiden systemen, eentje speciaal voor de vloerverwarming in de huiskamer en eentje voor de radiatoren in de rest van het huis.

Ik heb gelezen dat de max. levering (bij 60 graden) 9 liter per minuut bedraagt (per ketel).

Zou ik de twee kunnen koppelen en dan beide water laten leveren aan de douche zodat ik dan max. 18l/minuut haal?

Hoe dik moet dan de waterleiding zijn per ketel richting douche om dit mogelijk te maken?

Is de 15mm aanvoer dan niet de botelnek in deze oplossing?

Hoor graag jullie tips.

Groet,
Paul
 

Neesje

Specialist Verwarming
  • #2
Nog een kleine aanvulling in deze.
Men vergeet weleens dat ook de diameter van de afvoer van het doucheputje de beperkende factor is dus hou dat ook eens in de gaten.
Je zult niet de eerste zijn die daar tegenaan loopt.

Suc6, René.
 

Paul Faure

  • #3
Stond daarnet te douchen en dacht bij mezelf dat er natuurlijk nooit meer water door het systeem kan als de kleinste diameter in de hele keten (15mm=aanvoer). Het plaatsen van twee grote leidingen achter de ketels laat de waterdoorlating daarom niet toenemen (toch?). Daarom dacht ik aan een oplossing waarbij ik een boiler plaats tussen de bestaande ketel en de douche.

De boiler laten vullen met WARM water en daarmee kun je dan gedurende een bepaalde tijd lekker douchen met een hoge waterdruk. Mocht de boiler onverhoopt eerder leeg zijn dan dat er gedoucht wordt dan hou je uiteindelijk een pisstraaltje over zoals ik al jaren gewend ben.

Klopt mijn redenatie? Andere tips m.b.t. de boileroplossing?

Groet,
Paul
 

KlusRob

  • #4
Hoe is de waterdruk bij je met alleen KOUD water? Want dat kan ook een beperkende factor zijn. Want als je niet genoeg koud water hebt als aanvoer voor de ketel/boiler kan je er nog zoveel capaciteit ophangen, maar dan heeft dat ook weinig zin. En dan als het al zou werken heb je alleen warm (heet) water maar geen koud water om bij te mengen in de douche.
M.a.w. Is de algehele capaciteit wel veel groter dan de 9 l/m die de ketel zelf haalt en is het wel zinvol om er een aparte boiler tussen te zetten.
Test dit anders eens door ergens in huis (niet bij een mengkraan) gedurende precies 1 minuut water in een emmer te laten stromen (kraan vol open) en kijk of je al aan de 9 liter zit. Doe dit ook voor koud water, dan weet je wat de overcapaciteit van je leidingen theoretisch is.

En ik denk dat het plaatsen van een boiler NA de ketel ook weinig zin heeft, daar neemt die 9 l/m niet van toe zou ik zeggen.

Bij ons in de wijk is de waterdruk erg laag, ik heb wel zeker voldoende capaciteit hangen maar heb zelf ook geen enorme hoeveelheid water in de badkamer (ook niet bij alleen koud water), ik heb hier dus al ervaring in...
 

Xr8

  • #5
Boileroplossing klopt niet helemaal. Je geeft aan de boiler te willen vullen met warmwater. Hoe ga je dit warmhouden als er geen tapvraag is? Je zou het eventueel kunnen doen met een elektrische boiler met een element met een laag vermogen. Dit hoeft dan alleen bij te verwarmen.

Je zult dan nog steeds moeten kijken of je watertoevoer wel toereikend is.
De boiler zal geen verschil maken tussen een gewone straal of een pisstraal, dit wordt bepaald door de waterdruk en het leidingwerk/drukverlies.

succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu