Regelwerk op betonnen plafond

Kjk1987

  • #1
Hoi,

Mogelijkerwijs komt m'n vraag over alsof ik niet zelf eerst onderzoek heb gedaan (mede via de zoekfunctie hierzo), maar niets is minder waar.
Ik dacht dat het zo simpel was :cry:

Momenteel heb ik een inpandige garage. 2/3e hiervan heeft een betonnen plafond. Dat klinkt exact even simpel als dat het is. 't Is gewoon kaal beton. Wél zitten er talloze gaatjes in van oude pluggen. 1/3e van het plafond is eigenlijk niet eens een plafond, maar is simpelweg de onderkant van het schuin aflopende pannendak. Hier zaten voorheen gipsplaten onder. Het is nu een oneven geheel. Een echte, goedkope garage dus.

Nu wil ik het plafond graag strak maken én er moeten spotjes in kunnen. Ik moet hiervoor een regelwerk maken, zo heb ik gelezen. Nadeel hiervan is dat de uitleg van verschillende bouwmarkten ervan uitgaan dat je reeds bestaande dikke balken aan het plafond hebt hangen en dat je al een bestaand regelwerk hebt. Dat heb ik dus totaal niet.

Heeft iemand advies over hoe ik deze klus het best kan aanpakken? Omdat ik er uiteindelijk spotjes in wil maken, lijkt mij dat het nieuwe plafond 10 tot 15 centimeter onder het beton moet komen. Dit levert dan echter weer een uitdaging op voor het regelwerk. Immers: hoe krijg je in hemelsnaam een stevig regelwerk 10 tot 15 centimeter onder je beton? Is het echt zo dat je in dat geval speciaal voor de spotjes eerst dikke balken aan het beton moet bevestigen om vervolgens pas een regelwerk te maken?

Jullie zien het al: this is not my cup of tea :P. Hulp wordt gewaardeerd, al is het maar een verwijzing naar een artikel op klusidee waar iemand tegen hetzelfde probleem aanliep.

Groetjes,

Klaas
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Zijn het kanaalplaten?

Bij een betonnen plafond worden er eerst rachels/balkjes tegen het beton gezet, waaraan je het plafond kan hangen. In beton kan je bv. met slagpluggen werken. Maar in kanaalplaten zitten holle ruimtes, dan doet de slagplug niet veel.

Je hebt trouwens wel een goede boorhamer nodig. Met een klopboor gaat het niet lukken.
 

Kjk1987

  • #3
Hoi,

Dank voor je reactie! Weet niet zeker of het kanaalplaten zijn, maar heb even gezocht en vermoed op basis van de plaatjes van een grote zoekmachine van wel. Het zijn in elk geval erg lange, betonnen platen van ongeveer 1,2m bij 7m. Ze zijn simpelweg op de betonnen muren geplaatst en vormen zo het plafond van de eerste verdieping en de tweede verdieping.

Ik weet wel dat er voorheen vrij dikke pluggen van 8 of 10mm in hebben gezeten om (op een superlelijke wijze) de oude, scheef geplaatste gipsplaten vast te houden. De bovenkant van de pluggen bestond uit ribbeltjes die zich in het beton vastzetten en aan de onderkant zal een horizontaal rondje die op die manier de gipsplaten tegenhielden. Deze pluggen zaten er best ver in hoor, zo'n 5 centimeter of zo. Punt is echter wel weer dat deze pluggen er zodanig goed in zaten dat minstens de helft van de pluggen simpelweg kapot getrokken zijn en er dus nog half in zitten. 't Wordt echt enorm veel werk om die dingen er allemaal uit te halen.

Bedacht me vanochtend dat het ook een oplossing kan zijn om dikke balken met balkdragers aan de muren te bevestigen en dan vervolgens een regelwerk aan deze balken te hangen. Gewoon mooie balken met daartussen strak plafond. Heb ik meteen genoeg ruimte/hoogte voor de spotjes.

Is er iemand die nu keihard NEEEEEEEEE DAT IS DOM KJK1987 tegen zijn/haar schreeuwt? Hoor het graag ;)

Groetjes,

Klaas
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Een vrijdragend plafond kan ook, maar dat kunnen aardige balken worden. Is de ruimte ook 7m breed? Wat zijn de lxb maten? Tussendoor een paar extra ophangpunten kan dit al enorm reduceren.

Teveel hoogteverlies is natuurlijk zonde. Probeer dat te beperken.
 

Kjk1987

  • #5
De garage is ongeveer 7 meter diep en 3 meter breed. Ik zou dan gewoon balken van 3 meter breed (verdeeld over het hele plafond) aan de wanden kunnen bevestigen lijkt mij. De ene wand is gemaakt van vrij dikke gipsblokken (12cm ongeveer) en de andere muur is van beton. Op zich hoeven het geen enorm zware balken te worden die niet (mede) aan de gipsblokken kunnen worden gehangen.

P.S. Nu ik dit schrijf merk ik wel dat ik behoorlijk wat aan de hand haal zeg :P
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
3m valt inderdaad wel mee. Kan met 2x3tjes denk ik.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu