Regelbare automaat ?

Roberthino

  • #1
Ik ben op zoek naar een regelbare automaat.

Op campings kan de aangesloten waarden varieëren van 4 A tot 10 A en zelfs 16 A.
Nu is hoger dan 6 A meestal geen probleem maar bij een lagere aansluiting moet ik toch gaan oppassen.

Daarom dacht ik aan een instelbare automaat zodat wanneer ik te veel verbruik de automaat eerder afschakelt dan de automaat in het aansluitpaaltje.

Weet iemand of dit op de markt te verkrijgen is of misschien zelf te maken ?

Gr

Robert
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Van een regelbare automaat heb ik nog nooit gehoord.
Maar wat voor zekering zit er nu in de caravan. (Ik neem aan
dat het daar overgaat).
Afhankelijk van de hoeveelheid verbruikers zou je in de caravan
eens een stap lagere zekering kunnen proberen. Deze zal dan dus
eerder afvallen.
 

Roberthino

  • #3
De zekeringwaarden in de caravan is eigenlijk niet van belang omdat ik meestal vanuit de aansluitpaal naar een kabelhaspel ga.
Vanaf de haspel ga ik naar de caravan en voortent, ieder apart.
Wat ik nu eigenlijk wil is iets tussen de aansluitpaal en kabelhaspel.

Gr

Robert
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Er bestaan wel zulke dingen maar.... de maximale zekering word bepaald door de installatie die erachter zit en niet door wat er mogelijk is.
Je installatie in de caravan zal eerst beveiligd moeten worden en pas dan kan je met instelbare maximaal beveiligingen gaan werken zonder dat je jezelf of anderen in gevaar brengt.
 

Roberthino

  • #5
Dat begrijp ik.

Ik zal het anders uitleggen:

In mijn caravan zitten zekeringen die de inst in de caravan beveiligen.
Daarbij heb ik in de voortent een koelkastje staan en een koffiezetapparaat die door een beveiliging in de haspel dus ook gezekerd zijn.

Maar het totaal verbruik kan oplopen als ik alles aanzet tot misschien wel 10 A.

Als je op een camping meer verbruikt dan wat er aangeboden wordt, dus bijvoorbeeld 6 A, zal de automaat in het aansluitpaaltje afschakelen.

En dat is wat ik wil voorkomen.

Gr
Robert
 

Roberthino

  • #6
Ik heb gevonden wat ik zocht, met dank aan iemand op een ander forum.

site bestaat niet meer, dit was de inhoud:
Montage van een Fuse Control
Met een Fuse Control voorkom je dat de zekering in de stroompaal op de camping uitgeschakeld wordt door overbelasting. We hebben er één in de kluscaravan gemonteerd en laten je hier zien dat dit eenvoudig zelf te doen is.



Maar voordat we de montage van de Fuse Control in beeld brengen, staan we eerst even stil bij de werking van dit apparaat.

De werking van de Fuse Control
Bij een te grote stroomafname in de caravan kan de aansluiting op de camping worden overbelast waardoor de stroom naar de caravan (en eventueel die van anderen welke op dezelfde stroompaal zijn aangesloten) wordt afgesloten. Een dergelijke situatie geeft niet alleen jezelf en de campingbaas overlast maar ook andere kampeerders kunnen hier hinder van ondervinden. De Fuse Control biedt hier de oplossing, want dit apparaat schakelt de stroomtoevoer uit in het geval van een te hoog verbruik. Door de Fuse Control vooraf in te stellen op het toegestane/beschikbare amperage op de camping(meestal 4 of 8 ampere, in het buitenland soms ook wel 10 ampere) wordt dus voorkomen dat de zekering op de camping eruit springt.



De bediening is erg eenvoudig. Nadat bij aankomst op de camping de caravan op 230V is aangesloten, stel je de Fuse Control in door middel van de + en - toetsen op het toegestane amperage (A) van de camping. In stappen van 0,5 en 1 Ampere kun je het apparaat nauwkeurig instellen. Zodra het juiste amperage m.b.v. de druktoetsen is ingevoerd en bevestigd, geeft de display het verbuik aan van de 230V apparaten die in gebruik worden genomen. Je kunt zo dus precies zien hoeveel stroom(ampere) een bepaald apparaat gebruikt.



Bij een te hoog verbruik zal de Fuse Control de stroomtoevoer in de caravan afsluiten. Het display geeft dan FF aan. In dit geval dient het laatst in gebruik genomen 230V apparaat te worden uitgeschakeld. Via het indrukken van de + en - toetsen wordt de Fuse Controle nu gereset en zal de stroomtoevoer worden hersteld, waarbij je weer de beschikking hebt over het amperage wat ingesteld was voor de overbelasting.



Bij een stroomonderbreking -hieronder verstaan we het wegvallen van de stroom die van de stroompaal op de camping komt- gaat alles uit. Wanneer de stroom opnieuw is ingeschakeld levert de Fuse Control 2 Ampere, hetgeen voldoende is om de koelkast te laten werken.



Aan de hand van het toegestane ampèrage op de camping kun je met de volgende formule berekenen wat er aan vermogen (in Watt) beschikbaar is voor 230V-apparaten.




Volt (230) x Ampere = Maximaal vermogen in Watt


Bij 4 Ampere betekent dit dus dat er 4 x 230V = 920 Watt beschikbaar is. Als de koelkast al op 230V werkt (het verbruik van een 88 liter model bedraagt ±130 Watt) kunnen zware verbruikers zoals een koffiezetapparaat (±600-700 Watt) nog wel worden gebruikt, maar dan moeten andere apparaten die op dat moment op 230V werken (boiler etc.) worden uitgeschakeld.

De leveringsomvang
De Fuse Control wordt in een kartonnen doosje geleverd, met op deze verpakking de belangrijkste kenmerken van het product. In de verpakking bevindt zich een Nederlandstalige handleiding met hierin instructies voor de montage en het gebruik.

De installatie
De Fuse Control wordt zo dicht mogelijk geplaatst bij het punt waar de 230V netspanning de caravan binnenkomt. Normaal zal dit tussen de invoerdoos in de caravanwand en de zekeringkast zijn. In het geval er ook een aardlekschakelaar aanwezig is wordt de Fuse Control tussen de aardlekschakelaar en de zekeringkast gemonteerd:




Stroomaansluiting camping
Aardlekschakelaar
Fuse Control
Zekeringautomaat
230V circuit in de caravan


In de kluscaravan is een aardlekschakelaar gemonteerd welke samen met de zekeringautomaat in een modulekastje is geplaatst. We sluiten de Fuse Control dan ook volgens het bovenstaande schema aan.



Let op: schakel altijd eerste de stroom uit voordat je met electriciteit gaat werken!



Klik op de foto's voor een vergroting/diashow




De Fuse Control bestaat uit een soort lasdoos waarbij aan de binnenzijde (aan de onderkant van het deksel) een printplaat met electronica is bevestigd. Aan de onderzijde zijn twee openingen om de in- en uitgaande bedrading door te voeren.

Als bedrading gebruiken we goedgekeurde stroomdraad met een doorsnede van 2.5mm². De uiteinden worden voorzien van eindaderhulzen zodat de kern van de draad op een degelijke manier kan worden vastgezet.

Aan de binnenzijde van het deksel van de Fuse Control zitten op de printplaat twee kunststof blokjes (IN en UIT). Hierop wordt de bedrading aangesloten. Bij de aansluitpunten van de blokjes is duidelijk aangegeven welke draad hierop moet worden aangesloten (aarde, fase en nul, kijk voor een uitleg van deze begrippen hier).

We plaatsen de Fuse Control direct boven het modulekastje waarin zich de zekeringautomaat en de aardlekschakelaar bevinden. Op deze plek is de Fuse Control goed bereikbaar en ook de stroomdraden kunnen zo kort worden gehouden. De witte buitenmantel van de 3-aderige stroomkabel wordt eraf gehaald zodat het aansluiten (met losse draden) in de beperkte ruimte van het modulekastje wat gemakkelijker wordt. Vanaf de aardlekschakelaar loopt de fase- en nuldraad naar de IN-aansluiting in de Fuse Control. Vanaf de centrale massa-aansluiting (aardestrip) van het modulekastje wordt een massadraad op de IN-aansluiting aangesloten.

Vanaf de UIT-aansluiting in de Fuse Control wordt een fase- en nuldraad aangesloten op de zekeringautomaat. De massa-aansluiting in de Fuse Control wordt op de centrale massa-aansluiting in de modulekast aangesloten. Bij alle verbindingen wordt gebruik gemaakt van adereindhulzen voor een stevige grip in de schroefcontacten. Nadat alle verbindingen zijn nagelopen wordt de stroom weer ingeschakeld en de werking van de Fuse Control gecontroleerd.

Uitleg begrippen aarde, fase en nul
De beschermleiding in het electrisch circuit is altijd geel/groen van kleur en zorgt voor de aarding, de zogenaamde aardedraad. Deze aarde is erg belangrijk voor de veiligheid.

De 'nul'draad is, overeenkomstig de CEE-norm, altijd blauw van kleur. Een aansluitpunt voor de 'nul'draad wordt aangegeven met de hoofdletter N (soms staat er niets bij).

De 'fase'draad is de draad waarop de spanning staat. Deze draad is uitgevoerd in een zwarte of bruine kleur en dient op een aansluitpunt met L of R1 worden aangesloten.
Over De Fuse Control
De Fuse Control weegt 350 gram en heeft geen 12 Volt nodig. De benodigde netspanning ligt tussen 180V - 260V AC. Het bewakingsgebied verloopt in stappen van 0,5A (van 1A-9,5A) en in stappen van 1A (10A-16A). De consumenten adviesprijs bedraagt EUR 126,65 (prijspeil mei 2003).
Nog bedankt voor de reactie's.

Gr
Robert
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu