Krachtgroep automaat bijzetten

Sinds enige tijd de wens om een inductiekookplaat aan te schaffen. Echter geen perilexstopcontact in de buurt. We hebben een oude stoppenkast met 3x 25 A. Daar zou ik gebruik van willen maken. Plan is om een krachtgroep automaat bij te plaatsen En vandaaruit een een 5 aderige VMVK kabel naar de keuken te trekken voor de perilex. Dan kan ik denk ik elke inductiekookplaat aansluiten want ze hebben allemaal wel een aansluitmogelijkheid op een perilex met 3 fasen nul en aarde. 3 fasen apparaat is denk ik voor ons niet nodig dus 2 fasen te gebruiken. Maar ja hoe zou ik de krachtgroep vanauit de meterkast kunnen voeden. Ik heb 2 aardlekautomaten die vanuit de hoofdschakelaar aan elkaar zijn gelust. Ik denk dat ik dan dat ik de rechter aardlekschakelaar zou kunnen doorlussen naar de krachtgroep automaat. Op die manier wil ik de verbouwing van de meterkast beperkt houden. Zou dit zo voldoen aan de regels? Ik kan aan een momentschroevendraaier komen en een adereindhulstang. De verbinding zou dan met VDS 6 mm gedaan kunnen worden. Het wordt wel een weg zoeken in de stoppenkast voor de 5 aders die ik dan via de krachtgroep automaat aan de VMVK kabel wil verbinden.

Krachtgroep automaat zou dan in een aansluitkast voor 4 modules breed komen. Onderste foto ingetekend waar ik dacht te kunnen plaatsen.

Met dank voor reacties en tips
Aardlekkast.jpg
groepenkast.jpg
meterkast.jpg
 
Laatst bewerkt:
Waarom deze gelegenheid niet aangrijpen om meteen je hele meterkast te moderniseren? Ben je meteen van die ouwe meuk af en het staat veel netter, want je hebt met moderne automaten meer dan voldoende ruimte zonder aparte kastjes te hoeven plaatsen.
Voor een paar honderd euro heb je een prachtige nieuwe meterkast met 8 groepen, 2 aardlek én een krachtgroep (aardlek) automaat
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: @rie en Walker
BigBert bedoelt waarschijnlijk de 3-fase aansluiting op de kookplaat... TS wil slechts 2 fasen van de 3 krachtgroep gaan gebruiken.
 
Mijn eerste ingeving zou ook zijn om alles te vervangen. Type AC aardlekschakelaars, voor 4 van de groepen zelfs nog 500mA, is niet meer van deze tijd. Met 30+ jaar is dit spul wel aan het einde van zijn levensduur en het lijkt me zonde om nog geld en moeite in een uitbreiding te steken, als je op relatief korte termijn waarschijnlijk toch een keer alles moet vervangen (als schakelaars gebreken gaan vertonen heb je geen keuze meer).

3 fasen zijn er inderdaad al, een hoofdschakelaar ook en met 90% van de 60cm brede kookplaten heb je geen keuze anders dan op 2 van de 3 fasen aansluiten.
 
Ok ik begrijp alle argumenten. Maar vervanging van dit alles kost aan materiaal al 345 euro. En hoe vaak bedien je schakelaars in een meterkast behalve als je werkt aan de installatie. Dus voor de pracht is het voor mij niet belangrijk. Als het maar functioneert en het is degelijk spul. Voor de rest kijk je er eens per maand na bij het testen van de aardlek schakelaars als het er al van komt. Ik zoek of er nog regels zijn voor bedrading in een meterkast. En of er nog een andere weg is om de krachtgroepautomaat te verbinden aan de hoofdschakelaar.

Wat betreft 3 fasen zijn die al in gebruik. 400 volt tussen de bruine draden en de hoofschakelaar is ook 3 fasen. Bedankt verder voor alle reacties en wie nog tips heeft zijn die welkom

B.
20230927_142702.jpg
 
Laatst bewerkt:
De keuze voor 3x L, 1xN en PG lijkt me beter dan 2 x L en 2 xN + PG Die kan weliswaar ook maar is vzv ik kon nagaan alleen in Nederrland in gebruik als je geen 3 fasen hebt. Daarom een krachtgroep en geen kookgroep ook al gebruik ik maar 2 fasen. Omdat ze verschillend zijn is er maar 1 nulleiding nodig. En dan kan er later ook nog een zwaardere kookplaat erop. Die ik op het oog heb gebruikt maximaal 7 KW.
 
In principe mag er maar 1 draad in iedere klem worden aangesloten. Er zijn componenten waar 2 gelijke draden in dezelfde klem mogen worden aangesloten, dat zal bij jouw aardlekschakelaars het geval zijn. Maar dan gaat het alleen om 2 gelijke draden, dus niet VDS met een adereindhuls in dezelfde klem steken waar nu al VD in is aangesloten. Je riskeert daarmee dat 1 van de 2 niet goed vast zit.

Dus je moet of de uitbreiding ook bedraden met VD 6mm² (als dat idd de maat is die er nu zit), of alle VD onder de aardlekschakelaars vervangen door VDS met (dubbele) adereindhulzen, of iets anders verzinnen bijvoorbeeld met aftakblokjes.

Als je schrijft "krachtgroep automaat", bedoel je dan een aardlekautomaat? Of ken je de aardverspreidingsweerstand en heb je geconcludeerd dat je voor de kookplaat geen aardlekbeveiliging nodig hebt?

Je zou eventueel ook kunnen kiezen voor een installatieautomaat áchter één van de bestaande aardlekschakelaars. Al voldoe je daarmee strict gezien niet meer aan de normen, want een nieuw stukje installatie moet voldoen aan de huidige normen en mag sinds 1997 niet meer worden beveiligd door deze type AC aardlekschakelaars. Je hebt ook een goede kans dat de kookplaat volgens de installatievoorschriften niet achter een type AC aardlekschakelaar mag.

Tja, hoe vaak word jij of één van je huisgenoten geelektrocuteerd omdat je een 500mA aardlekschakelaar hebt zitten, die helemaal niets doet als persoonsbeveiliging? Of omdat de aardlekschakelaar dienst weigert omdat je de 30 jaar oude wasmachine ondertussen wel hebt vervangen door een moderne variant die alleen achter een type A aardlekschakelaar mag worden aangesloten? Niet vaak, maar stel nou dat zoiets wel een keer zou gebeuren dan had ik persoonlijk liever die paar €100 uitgegeven. :wink:
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker
Die kast is gewoon de houdbaarheid voorbij.
Als je een automaat wilt bijsteken heb je al een groepenkast nodig, want die kleine kastjes voor 1 automaat zijn niet echt ruim om het fatsoenlijk uit te bedraden.
De aardleks in deze kast zijn ook niet veilig, ze werken erg slecht bij lekstromen veroorzaakt door moderne schakelende voedingen en dimmers, de testknop zal vast werken omdat dat een ohmse last is, maar bij een foute laptop of computervoeding doen ze vaak vrij weinig.
Dan 500mA dat beveiligt echt nergens tegen.

2x230 gebruik je nooit in een 3fasen installatie, altijd 3 fasen aan leggen, op de plaat bepaal je of deze op 2 fasen of op 3 moet.
 
Ja die 500 mA aardlek is aan vervanging toe. Zal het allemaal overwegen. Heb altijd een hekel aan weggooien van spullen die werkzaam zijn. Tot nu toe nooit een storing gehad in de elekra. Kastje met krachtgreoep (schakelaar + aardlek) kwam uit op iets van 130 euro. Was dus van plan er sowieso een aardlekbeveiliging toe te passen op de krachtgroep. Want meer dan 4 groepen op een aardlekschakelaar is niet toegestaan. Extra aardlek op de hoofdschakelaar zou wel mogen.

Bedankt voor de commentaren,
 
Tot nu toe nooit een storing gehad in de elekra.
Dat staat niet synoniem aan een veilige installatie.

Misschien heb je als je dit vervangt met moderne 30mA aardlekschakelaars wel vaker een "storing" (aardlekschakelaar die uitschakelt), omdat er een probleem in de achterliggende installatie of een aangesloten apparaat zit waar de huidige beveiligingen niet door uitschakelen. Dat wil dan natuurlijk niet zeggen dat die nieuwe componenten slechter zijn omdat ze een "storing" veroorzaken, dat wil zeggen dat die nieuwe componenten veiliger zijn...

Want meer dan 4 groepen op een aardlekschakelaar is niet toegestaan.
Op de 30mA aardlekschakelaar zitten maar 3 groepen. Voor een 500mA aardlekschakelaar heeft zo'n limiet als maximaal 4 eindgroepen nooit bestaan.

Maar het mag duidelijk zijn dat de bestaande aardlekschakelaars gebruiken, voor wat dan ook, niet mijn voorkeur heeft. :wink:
 
PS als ik een geheel nieuwe meterkast voor je samenstel, met je huidige configuratie, kom ik op nog geen 230eu. Ga je meteen iets ruimer/beter zitten, kom ik op 280; dan heb je 8 groepen ipv 7 en een kracht-aardlek automaat. Die laatste heb je niet per se nodig omdat je de krachtgroep dedicated voor alleen je kookplaat gaat gebruiken. En dit is met wat speurwerk wellicht nog wel wat tientjes goedkoper te krijgen.
 
een kracht-aardlek automaat. Die laatste heb je niet per se nodig omdat je de krachtgroep dedicated voor alleen je kookplaat gaat gebruiken.

Je bedoelt dat hij misschien zonder aardlekbeveiliging kan voor de kookplaat?

Dat kun je niet zomaar stellen. In een TT-stelsel kan aardlekbeveiliging nodig zijn als foutbescherming omdat de aardcircuitimpedantie te hoog is om bij sluiting naar aarde snel genoeg het smeltpatroon / de installatieautomaat aan te spreken. Dan heb je aardlekbeveiliging nodig voor álle eindgroepen, ook "dedicated" groepen, groepen voor vast aangesloten toestellen of wat dan ook.

Als ik moet gokken is de aardcircuitimpedantie in dit geval te hoog om eindgroepen zonder aardlekbeveiliging toe te passen. Daarom zit die 500mA aardlekschakelaar er. Als de aardcircuitimpedantie laag genoeg was had men die 4 groepen in de bestaande kast waarschijnlijk wel zonder aardlekbeveiliging uitgevoerd geheel in de sfeer van die tijd...
 

Gerelateerde klussen

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu