Recirculatiekap en vocht

Onno

 • #1
Beste klussers,

Ik heb een vraag m.b.t. een afzuigkap.

Op de plaats waar ik mijn keuken heb is geen mogelijkheid om een externe afvoer voor mijn afzuigkap te realiseren (benedenwoning, mijn bovenburen wilde geen afvoerpijp door hun woonkamer :cry: , en mijn woning is beschermd stadsgezicht, dus doorvoeren door een gevel maken is al helemaal uit den boze...).

Nu heb ik maar besloten om een recirculatiekap op te hangen, maar dan schijn je wel weer "vochtoverlast" te houden, omdat de waterdamp weer terug de keuken in geblazen wordt.

Is hier iets voor te bedenken? Zijn er systemen die ook het vocht onttrekken (op dezelfde manier als een condensdroger werkt)? Ik kan wel een raam openzetten, maar dat heeft geloof ik ook weer een negatief effect op de afzuigcapaciteit.

Iemand tips?

Onno
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Een recirculeerkap is voornamelijk bedoeld, om verspreiding van vet/vuil en stank tegen te gaan.

  Vet/vuil door middel van een (gewoon) filter, stank door middel van een koolfilter.
  Zo'n kap heeft geen enkele waarde indien niet regelmatig die filters gewisseld worden.

  Vocht weghalen is er dus niet bij, en in de (droge) winterperiode is daar eigenlijk geen enkele reden voor. Want als je kookt, hoeft er maar weinig waterdamp verloren te gaan, door deksels te gebruiken. Alleen bij frituren gaat er ineens een smak waterdamp weg, maar dat doe je ook niet steeds.

  Indien je toch beslist vocht in de lucht wilt weghalen, dan denk je wellicht aan zo'n bakje om het vocht aan de lucht te onttrekken. Is m.i. niet geschikt. Wel om een dichte, wat vochtige kast droog te houden, maar niet voor het opvangen van grotere hoeveelheden vochtige lucht.

  Daarvoor zou je dan een luchtontvochtiger moeten gebruiken, een apparaat, dat inderdaad op (ongeveer) hetzelfde principe berust als een condensdroger, alleen net even anders.

  Een luchtontvochtiger heeft een koelelement zoals in een koelkast of beter: zoals in een airco. Daardoorheen wordt de vochtige lucht geblazen, die tegen dat koelelement neerslaat. Om te zorgen dat de lucht niet te koud wordt, wordt de lucht vervolgens met een verwarmingsspiraal weer (een beetje) opgewarmd.

  Luchtontvochtigers vind je hier

  Overigens lijkt een luchtontvochtiger voor gebruik in een keuken me wat overdreven. Meer iets voor een zeer vochtige ruimte zoals een zolder waar steeds was te drogen wordt gehangen.
   

  Onno

  • #3
  Kees,

  Bedankt voor de informatie. Ik denk dat ik voorlopig maar "normaal" probeer. Als het dan toch te vochtig wordt kan ik altijd nog naar een andere oplossing kijken.

  Onno
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #4
  Tegen de tijd dat u "normaal" uitgeprobeerd hebt en in de gaten krijgt dat het niet werkt is het eigenlijk al te laat, u kunt dat dan zien aan de schimmels en zwarte lekken op de koudste plaatsen in uw woning, hopelijk dan nog geen rotting van materialen.
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu