Afzuigkap recirculatie en vocht

Rwn86

  • #1
Ik zit te twijfelen of wij in onze nieuwe keuken een afzuigkap plaatsen op basis van recirculatie of een afzuigkap met een afvoer naar buiten. Dat een afvoer naar buiten altijd beter is weet ik, maar er zijn ook voordelen voor ons om te kiezen voor een recirculatie afzuigkap. Het enige dat mij tegenhoudt is het vocht dat weer terug in de keuken wordt geblazen. Wordt het niet te vochtig in onze ruimte? Zo ja, is dat met de twee ventielen van de mechanische ventilatie in de keuken op te lossen? Dus dat het vocht wordt opgezogen en via de mechanische ventilatie uit huis verdwijnt?
 

Bademutze

  • #2
Als je een goed geisoleerd huis hebt, heb je kans dat het vocht van de ramen af loopt, het beste is naar buiten.
 

stefan9

  • #4
Het gaat er om dat je ventileert, dus als die twee ventielen genoeg capaciteit hebben kan dat prima.
 

Bademutze

  • #5
Alles kan, maar er zijn ook veel nadelen, je moet elk jaar een nieuw kookfilter kopen, je afzuigcapaciteit gaat naar beneden door het koolfilter, en je afzuigkap gaat meer lawaai maken door het extra kooklfilter.
 

Remmus

  • #6
Het grote voordeel van recirculatie is dat je geen warme lucht naar buiten blaast die je net met je dure gas verwarmd hebt.
Ik heb zelf een plasma filter geplaatst. Hoef je ook niet elk jaar een filter te vervangen.
je moet hem wel wat langer laten nadraaien na het koken . Zeker wel een uur op de laagste stand. Maar dan ruik je ook vrijwel niks meer van etenslucht.
Dat een filter voor meer lawaai zou zorgen is nieuw voor mij. Ik had juist de indruk dat het filter het geluid dempt.
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #7
Meer tegendruk door filter is meer geluid.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #8
In theorie klopt dat, maar tegelijkertijd heb je geen (lang) kanaal naar buiten waar je lucht doorheen moet duwen. Of het onder de streep daadwerkelijk meer geluid geeft dan een kap met afvoer, zal van de situatie afhangen.
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #9
Nee is gewoon per definitie zo. Kijk maar in de beschrijving van de fabrikanten van de afzuigkappen. Geluidsniveau en afzuigvermogen bij recirculatie en bij luchtafvoer staat altijd vermeld. Een lang kanaal is sws nooit de bedoeling. Er zijn ook maximale lengtes en er dient gladde buis gebruikt te worden.
 
  • Like
Waarderingen: Bademutze

Bademutze

  • #10
En een plasma filter is ook een hele stevig investering!
 

MaartenC

  • #11
Wij hebben een dampkap die met koolstoffilter (voor de motor) toch wat meer lawaai maakt. Zou dit met een plasmafilter (na de motor) beter zijn?
Iemand ervaring hiermee?
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #12
Tegendruk geeft herrie. Een plasmafilter geeft ook tegendruk en zal dus ook meer geluid geven.
 

Charel

  • #13
Het enige wat van belang is bij een dampkap is dat die het vet uit de kook- en bakdampen opvangt. Ontsnappend vocht is bij een goed geventileerde woning absoluut geen probleem, integendeel, het kan mee helpen om de vochtigheidsgraad op een voldoende hoog peil te houden.
En die dure koolstoffilters zijn ook niet nodig, die dienen enkel maar om de kookgeuren op te vangen. Maar wat is er mis met kookgeuren als je lekker eten klaarmaakt ? En wat met de kookgeuren die sowieso ook zullen opstijgen vanuit uw bord ?
Sowieso is die kooklucht binnen een uur weer terug verdwenen want opgenomen door de woningventilatie.
Dus het eerste het beste dampkapje kan als recirculatiedampkap dienen zolang er maar een vetfilter inzit.
Afvoer naar buiten is zonde van de verloren energie.
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #14
Altijd lekker die bloemkool lucht de volgende morgen.
 

Charel

  • #15
Die bloemkoollucht zou bij het ventileren zoals het hoort na 1 tot 2 uur volledig weg moeten zijn.
Als je dat de volgende morgen nog ruikt dan schort er iets aan de ventilatie en zal die geur niet het grootste probleem zijn.
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #16
Ja heel je huis open zetten is lekker zuinig. Want dat is nodig om goed genoeg te ventileren om etensgeuren snel genoeg te laten verdwijnen. Maar nee een afzuigkap is er niet voor niks. Met ventileren alleen is de vochtbalans prima in orde in je huis en kookdampen zuigen we af met een afzuigkap. Het liefst naar buiten wat mij betreft want dat werkt gewoon fatsoenlijk.
 
  • Like
Waarderingen: S.oldeerbout en Bademutze

Bademutze

  • #17
@ Charel , onzin !
 

Charel

  • #18
Sleutelmeneer schreef:
Ja heel je huis open zetten is lekker zuinig. Want dat is nodig om goed genoeg te ventileren om etensgeuren snel genoeg te laten verdwijnen. Maar nee een afzuigkap is er niet voor niks. Met ventileren alleen is de vochtbalans prima in orde in je huis en kookdampen zuigen we af met een afzuigkap. Het liefst naar buiten wat mij betreft want dat werkt gewoon fatsoenlijk.
Beste, laat mij u kort uitleggen wat een goed werkend ventilatiesysteem doet.
Als je ventileert volgens de huidige normen dan is de ganse binnenlucht, inclusief alles wat zich in die lucht bevindt, om het uur of om de twee uren (naargelang op welke stand) volledig vervangen door verse, eventueel voorverwarmde (systeem D) buitenlucht.
Spijtig genoeg is bij het noodzakelijke ventileren de relatieve vochtigheidsgraad in de woning vaak aan de lage kant, sommigen hebben daar last van, ikzelf eigenlijk niet. En dan zijn vochtinbrengende maatregelen vaak zeer welkom. Denk hierbij onder andere vooral aan wassen en plassen, aan het drogen van de was in huis en aan het koken zonder afvoer naar buiten (recirculatie dus).
Maar wellicht is uw redenering gebaseerd op de oudere gewoontes waarbij de noodzaak van voldoende ventilatie in een woning nog niet echt doorgedrongen was.
Ik begrijp dus uw redenering in geval het nog over zulke toestanden gaat.
 

Charel

  • #19

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #20
Houd toch eens op met je onzin over goed werkende ventilatiesystemen. In de meeste, wat oudere huizen zit helemaal niet zo'n systeem.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu